avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Cass la contract de inchiriere
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Cass la contract de inchiriere

Pana sa vina decizia de impunere pentru un contract de inchiriere locuinta, care ajunge, de obicei, dupa primul trimestru, merg sa platesc impozitul si cass-ul la ANAF si cer unui functionar sa imi spuna cat am de plata. Dupa ce ajunge decizia, observ ca nu imi apare nimic de plata la cass, desi eu am platit conform graficului realizat de respectivul functionar ANAF. Imi amintesc ca si anul trecut a fost la fel. Eu sunt angajata si platesc oricum cass-ul.
Intrebare: Pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor este obligatoriu de platit acest cass? Si daca nu, pot cere sa mi se returneze banii platiti in anii anteriori?
Ultima modificare: Miercuri, 16 Martie 2016
Galadriel75, utilizator
Cel mai recent răspuns: Galadriel75 , utilizator 19:22, 16 Martie 2016
Trebuie si ati facut bine ca ati platit si asta indiferent ca vi se mai opreste cass si la cealalta sursa de venit, cel din contractul de munca.
Va redau din codul fiscal ART. 173 - Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor

(1) Baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor, cu excepția celor care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole în regim de reținere la sursă a impozitului, este diferența dintre venitul brut și cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut, diferența pozitivă dintre venitul brut și cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale de sănătate, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la numărul de luni din anul fiscal prevăzut în contractul încheiat între părți, și nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câștigul salarial mediu brut prevăzut la art. 139 alin. (3), în vigoare în anul pentru care se stabilește contribuția.

.....
SECȚIUNEA a 6-a - Stabilirea, plata și declararea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din activități independente, din activități agricole, silvicultură, piscicultură, din asocieri fără personalitate juridică, precum și din cedarea folosinței bunurilor

ART. 174 - Plăți anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate

(1) Următoarele categorii de persoane au obligația de a efectua plăți anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate:

........
c) persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor, cu excepția veniturilor din arendă;

......

(2) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) lit. a) - c) sunt obligate să efectueze în cursul anului plăți anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate care se stabilesc de organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe fiecare sursă de venit, pe baza declarației de venit estimat/norma de venit sau a declarației privind venitul realizat, după caz, cu respectarea regulilor prevăzute la art. 121.
Multumesc. Voi intreba la urmatoarea plata despre motivul pentru care nu apare valoarea cass in decizia de impunere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass chirii rex8905 rex8905 Se plătește CASS la veniturile din chirii daca sunt salariat sau pensionar? Daca da ,cat? Multumesc, (vezi toată discuția)
Inchirierea unui spatiu jean59 jean59 Daca doresc ca persoana fizica sa inchiriez un spatiu care este impozitul pe care trebuie sa-l platesc ( cat la suta se ia impozit ) si daca se mai plateste ... (vezi toată discuția)
Impozit 5.5% sanatate la inchiriere Cristi6969 Cristi6969 Buna ziua asi vrea sa stiu si eu daca s a schimbat baza de impozitare in anul 2017 privind cei 5.5 % privind impozitul la sanatate . In cazul in care am o ... (vezi toată discuția)