Ce profesie aveti? Ce va place cel mai mult in ceea ce faceti?
Ioan Butariu: Sunt expert contabil si lucrez in domeniul contabil de cand am terminat facultatea, adica din anul 2000. Desi poate parea neadevarat, imi place ce fac, pentru ca daca nu imi placea aveam destule ocazii sa renunt. Recunosc insa ca dupa o zi de munca, simt ca nu este o profesie usoara. Dar care profesie este? Dar, daca nu as simti ca sunt obosit, inseamna ca nu am depus suficient efort. Munca nu este o joaca. Cand te joci, daca te-ai plictisit sau esti obosit, te opresti. Nu acelasi lucru il poti face la locul de munca. Nu poti spune unui client sau unui angajator ca esti plictisit sau esti obosit. In ceea ce fac, imi place in primul rand libertatea de a avea propria mea afacere si de a o conduce exact asa cum cred eu de cuviinta. Domeniul contabilitatii imi place pentru ca se ghideaza dupa norme (mai mult sau mai putin stricte si clare) si pentru ca implica responsabilitate. Este si o provocare. Cred ca aceasta profesie mi se potriveste si, de fapt, acest lucru trebuie sa fie parghia in cautarea unui job sau a unei profesii. Cand primesc multumiri de la clienti, simt ca am facut un lucru de calitate si asta ma motiveaza.
De cat timp sunteti consultant al forumului AvocatNet.ro?
Ioan Butariu: Pe forum activez in calitate de consultant din iunie 2013.
Ce v-a determinat sa va inregistrati pe forumul AvocatNet.ro?
Ioan Butariu: M-a determinat dorinta de a fi conectat la cea mai mare comunitate din domeniul contabil/fiscal/juridic din Romania.
Ce inseamna comunitatea AvocatNet.ro pentru dumneavoastra?
Ioan Butariu: Inseamna informatie contabila si fiscala de calitate. Inseamna si multa munca, pentru ca in ziua de azi legislatia contabila si fiscala este foarte stufoasa si greoaie si, nu de putine ori, am stat 10-15 minute pentru a ma documenta pentru un raspuns pe forum. Cred ca profesia contabila a evoluat si datorita internetului si posibilitatilor pe care le ofera.
Care este cel mai important lucru atunci cand consiliati pe cineva? Care sunt cele trei puncte esentiale in acordarea de consultanta?
Ioan Butariu: In misiunea unui consultant cel mai important lucru este de a fi un partener al clientului si nu doar un furnizor oarecare. Cred ca daca se pot alege trei puncte esentiale acestea ar fi: sa fii la curent cu legislatia de specialitate, sa oferi un raspuns care sa fie pe intelesul clientului si sa urmaresti daca raspunsul este implementat, adica sa vezi daca exista o imbunatatire sau nu a situatiei. Daca nu exista o imbunatatire, consultanta nu si-a atins scopul.
Cum arata bilantul unei zile obisnuite?
Ioan Butariu: La birou imi petrec cam 9-10 ore pe zi de luni pana vineri, dar uneori mai studiez legislatie si acasa. In week-end incerc sa nu lucrez, dar exista perioade din an in care apar lucrari care trebuie efectuate. Timpul liber mi-l impart intre familie, prieteni, citit, filme si sala de fitness, unde incerc sa ajung macar de trei ori pe saptamana.
Care a fost cel mai greu obstacol de care v-ati lovit pana acum si cum ati reusit sa il depasiti?
Ioan Butariu: Profesional, cel mai mare obstacol a fost criza economica mondiala, care a dus la reducerea numarului de clienti si, implicit, si a veniturilor. Am reusit sa depasesc acest moment muncind mai mult ca inainte. Cu cat este mai mare problema, cu atat este mai mare si oportunitatea. In timpul acestei crize, au existat zeci de mii de afaceri care au dat faliment, dar exista si mii care s-au infiintat si au succes. Daca exista o problema, trebuie sa fii “fericit”, aceasta este o oportunitate daca stii cum sa o rezolvi. Daca legislatia este greu de inteles, pentru un contabil de succes nu este o problema, o va citi si intelege si va gasi suficienti clienti care vor plati pentru acest lucru.
Pe ce se construieste echilibrul dintre lumea interioara si cea exterioara? Cum poate fi gasit si mentinut?
Ioan Butariu: Pentru gasirea echilibrului nu cred sa fie o reteta universala. Dar cred ca adesea echilibrul il gasesti in prieteni buni si in familie. Cred ca in week-end nu ar trebui sa muncim, ci sa ne petrecem timpul alaturi de familie si prieteni. Desi eu nu reusesc tot timpul. Munca nu trebuie sa fie unicul scop al vietii. Dar sunt sigur ca unii oameni isi gasesc echilibrul tocmai pentru ca lucreaza foarte mult.
Ce este schimbarea? Este greu sa acceptam schimbarea si sa traim cu ea?
Ioan Butariu: Depinde de cum este “construit” fiecare. Unii accepta schimbarea mai usor decat altii. Nu a existat in istoria umanitatii o perioada fara schimbare. Cu cat accepti mai repede ca lumea este intr-o continua schimbare, cu atat iti va fi mai usor sa traiesti. Schimbarea uneori ne-o dorim, iar uneori ne plac lucrurile asa cum sunt. Si noi ne schimbam. Eu nu mai sunt cel care am fost acum 10 ani. Am alta viziune a vietii, imi doresc alte lucruri. Nu cred ca cineva este exact acelasi om de cand se naste pana la sfarsitul vietii. Si nu ma refer aici la inteligenta, onestitate, principii de viata etc., care la unii raman neschimbate.
Ce va motiveaza sa mergeti mai departe? De unde va luati energia?
Ioan Butariu: Ma motiveaza dorinta de a face mai bine ceea ce fac, de a deveni mai bun in profesia mea. Energie exista in fiecare din noi, problema este daca iti doresti sa o “consumi” sau o lasi in stare latenta. Nu cred ca exista mari diferente intre oameni in ceea ce priveste energia, doar ca unii isi doresc mai mult decat altii sa ajunga undeva, sa fie cineva sau sa aiba ceva.
Ce inseamna pentru dumneavoastra bucuriile mici ale vietii?
Ioan Butariu: Inseamna ce te face fericit, iar daca ar fi sa le enumar, si nu neaparat in vreo ordine anume, acestea ar fi: satisfactia lucrului bine facut, prietenii, cititul, familia, filmele, excursiile.
Ce sunt prietenii buni?
Ioan Butariu: Sunt acele persoane care iti pot spune adevarul si carora le poti spune adevarul. Nu cred ca o prietenie adevarata se poate construi pe minciuna. Desi adevarul este greu de acceptat sau de spus uneori, daca nu il poti spune unui prieten, atunci acesta nu este prieten cu adevarat. Un prieten bun trebuie sa te cunoasca si sa te accepte asa cum esti.
Portret in cuvinte
- Pastrez amintiri … din copilarie, cea mai frumoasa perioada a vietii.
- Mi-as dori ... ca Romania sa se apropie mai mult de ceea ce inseamna o democratie adevarata.
- Ma tem cel mai putin ….de viitor si cel mai mult ... de faptul ca nu am facut destul sau nu am depus suficient efort.
- Niciodata nu voi renunta ... sa cred ca pot sa fac mai mult.
- Daca viata mea ar fi o carte autobiografica, atunci i-as pune titlul ... “I did it my way!”.
- Daca as fi putut sa imi aleg o alta meserie, atunci aceea ar fi fost cea de ... avocat.
Colectia de oameni frumosi este o sursa saptamanala de speranta marca AvocatNet.ro. Aici veti intalni, sambata de sambata, oamenii firesti din Romania pe care ne era dor adanc sa ii auzim vorbind - oamenii echilibrati, care impresioneaza tocmai prin normalitatea lor, intr-o lume de "senzational" si "extraordinar" si "nemaipomenit".
Comentarii articol (4)