Hotararea Guvernului nr. 542/2014 privind suplimentarea bugetului Ministerului Finantelor Publice pentru plata titlurilor executorii prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 502 din 7 iulie 2014.
- Se aproba suplimentarea bugetului Ministerului Finantelor Publice pe anul 2014 cu suma de 13.988 mii lei, la capitolul 51.01 „Autoritati publice si actiuni externe”, titlul I „Cheltuieli de personal”, din suma globala prevazuta cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Finantelor Publice - „Actiuni generale”.
- Sumele alocate potrivit prezentei hotarari vor fi utilizate numai pentru plata titlurilor executorii care intra sub incidenta prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, aprobata cu modificari prin Legea nr. 230/2011.
- Termen de intrare in vigoare: 7 iulie 2014.
Ordinul comun al Ministerului Finantelor Publice si al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administrariei Publice nr. 872/1025/2014 privind aprobarea unor formulare tipizate in scopul obtinerii informatiilor necesare realizarii schimbului automat de informatii potrivit art. 109^12 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala a foat publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 503, din 7 iulie 2014.
- Actul normativ stabileste modelul a patru formulare: Anexa la declaratia fiscala pentru stabilirea impozitului pe cladiri – persoane fizice; Anexa la declaratia fiscala pentru stabilirea impozitului pe teren – persoane fizice; Anexa la declaratia fiscala/decizia de impunere pentru stabilirea impozitului/taxei pe cladiri – persoane juridice; Anexa la declaratia fiscala/decizia de impunere pentru stabilirea impozitului/taxei pe teren – persoane juridice.
- Astfel, atat persoanele fizice, cat si cele juridice care locuiesc in alte state ale Uniunii Europene, dar care detin proprietati in Romania, trebuie sa depuna la Fisc pe langa declaratiile fiscale obligatorii si documentele mentionate mai sus.
- Mai multe detalii aici.
- Termen de intrare in vigoare: 7 iulie 2014.
Legea nr. 97/2014 privind modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 506, din 8 iulie 2014.
- Conditia de varsta pentru participarea in programul SRL-D a fost eliminata.
- Documentul a modificat sintagma "intreprinzator tanar", care a devenit "intreprinzator debutant in afaceri" ce desfasoara pentru prima data activitate economica, prin intermediul unei societati cu raspundere limitata.
- In acelasi timp, beneficiarul programului trebuie sa aiba doar capacitate juridica deplina de exercitiu, dispozitia care impune varsta de pana la 35 de ani fiind eliminata complet din cuprinsul OUG nr. 6/2011.
- Acest lucru inseamna ca in cadrul programului vor putea aplica toti cei care doresc sa isi deschida o afacere pentru prima data, indiferent de varsta.
- Mai multe detalii aici.
- Termen de intrare in vigoare: 11 iulie 2014.
Legea nr. 100/2014 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 8/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 506 din 8 iulie 2014.
- Potrivit noilor reguli, rovinieta isi mentine valabilitatea in conditiile in care in baza de date a autoritatii de inmatriculare este operata modificarea numarului de inmatriculare a masinii.
- Solicitantul nu mai trebuie sa urmeze procedurile de pana acum, caci modificarile vor fi facute automat de CNADNR, care are acces la baza de date cu vehiculele pentru care a fost achitat si este valabil tariful de utilizare.
- Actul normativ stabileste si noi categorii de vehicule care nu vor mai plati pe viitor rovinieta. Astfel, pe lista celor care nu achita tariful de drum vor fi incluse masinile Serviciului Roman de Informatii, ale Serviciului de Informatii Externe, ale Serviciului de Telecomunicatii Speciale si ale Administratiei Nationale a Penitenciarelor. In acelasi timp, nici vehiculele folosite de Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania nu vor mai achita rovinieta.
- Mai multe detalii aici.
- Termen de intrare in vigoare: 11 iulie 2014.
Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1703/2014 pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1950/2012 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 510 din 9 iulie 2014.
- Actul normativ a introdus noi obligatii fiscale privind veniturile realizate din Romania de persoanele nerezidente, pe care care contribuabilii vor trebui sa le raporteze prin declaratia 100.
- Mai exact, a fost completat Nomenclatorul privind obligatiile de plata la bugetul de stat, prin introducerea impozitului pe veniturile realizate din transferul masei patrimoniale fiduciare de la fiduciar la beneficiarul nerezident in cadrul operatiunii de fiducie, precum si instructiunile de completare a formularului 100 "Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat".
- Mai multe detalii aici.
- Termen de intrare in vigoare: 9 iulie 2014.
Hotararea Guvernului nr. 537/2014 privind conditiile, procedura si termenele de restituire ca ajutor de stat a sumelor reprezentand diferenta dintre nivelul standard al accizelor si nivelul accizelor diferentiat pentru motorina utilizata drept combustibil pentru motor a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 512 din 9 iulie 2014.
- Prin actul normativ au fost aprobate conditiile, procedura si termenele de restituire ca ajutor de stat a sumelor reprezentand diferenta dintre nivelul standard al accizelor si nivelul accizelor diferentiat pentru motorina utilizata drept combustibil pentru motor.
- Concret, prin hotararea de Guvern, care va intra in vigoare pe 15 iulie 2014, este instituita o schema de ajutor de stat pentru restituirea unei parti din acciza suplimentara de 7 eurocenti, care va fi administrata de Autoritatea Rutiera Romana.
- Pentru a putea solicita restituirea unei parti din acciza suplimentara de 7 eurocenti/litru operatorii economici vor trebui sa indeplineasca cumulativ mai multe conditii si sa parcurga cateva etape.
- Mai multe detalii aici.
- Termen de intrare in vigoare: 15 iulie 2014.
Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 269/2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 4 teza a doua raportate la art. 7 alin. (1), art. 11 alin. (1) si (2), art. 16, art. 17 alin. (1) lit. a), art. 21 alin. (6) si (8), art. 31 alin. (5), art. 34 alin. (1), art. 35 alin. (2) si art. 50 lit. b) teza intai din Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 513 din 9 iulie 2014.
- Magistratii au admis exceptia de neconstitutionalitate si au stabilit ca prevederile art. 4 din Legea nr. 165/2013 sunt constitutionale in masura in care termenele prevazute la art. 34 alin. (1) din aceeasi lege nu se aplica si cauzelor in materia restituirii imobilelor preluate abuziv aflate pe rolul instantelor la data intrarii in vigoare a legii, respectiv 20 mai 2013.
- Practic, acest lucru inseamna ca termenul de solutionare de 5 ani impus de noua lege a retrocedarilor NU se aplica si in cazul dosarelor aflate pe rolul instantelor inainte de 20 mai 2013, aceste dosare urmandu-si cursul in baza reglementarilor in vigoare la data introducerii lor in instanta. Asadar, ele ar putea fi solutionate mai repede decat cele introduse dupa intrarea in vigoare ale noilor reglementari.
- Mai multe detalii aici.
- Termen de intrare in vigoare: 9 iulie 2014.
Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 822/2014 pentru completarea Normelor de aplicare a prevederilor art. 18 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 103/2013 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2014, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 167/2014 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 513, din 9 iulie 2014.
- In situatia in care unitatile angajatoare din subordinea autoritatilor publice se afla in incapacitate de plata, atunci bursa de rezidentiat va fi platita de catre directia de sanatate publica pe a carei raza teritoriala se afla unitatile respective.
- Mai multe detalii aici.
- Termen de intrare in vigoare: 9 iulie 2014.
Hotararea Guvernului nr. 564/2014 privind acordarea de stimulente financiare absolventilor care au obtinut media 10 la evaluarea nationala pentru absolventii clasei a VIII-a din anul 2014 si la examenul national de bacalaureat sesiunea iunie-iulie in anul 2014 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 516 din 10 iulie 2014.
- Absolventii de liceu care au obtinut media 10 la examenul national de bacalaureat sesiunea iunie-iulie in anul 2014 vor primi de la stat cate 3.000 de lei.
- De asemenea, in acest an si elevii de clasa a VIII-a care au avut media 10 la Evaluarea nationala vor primi premii in valoare de 2.000 de lei fiecare.
- Mai multe detalii aici.
- Termen de intrare in vigoare: 10 iulie 2014.
Comentarii articol (0)