Registrul furnizorilor de servicii de certificare pentru semnatura electronica a fost actualizat pe 24 iulie, au declarat reprezentantii Ministerului pentru Societatea Informationala la solicitarea AvocatNet.ro. Acest lucru vine in conditiile in care unora dintre firmele inscrise in registru le expirau acreditarile pe 26 iulie si pe 8 august.
Mai exact, firmei Trans Sped ii expira acreditarea pe 26 iulie, insa reprezentantii firmei ne-au declarat ca au efectuat toate demersurile si procedurile si au obtinut reacreditarea inainte de data expirarii celei actuale.
Acest lucru ne-a fost confirmat si de catre oficialii de la Ministerul pentru Societatea Informationala, care ne-au explicat ca acreditarea Trans Sped a fost prelungita prin Ordinul MSI nr. 396/02.07.2014.
De asemenea, pe 8 august expira acreditarile altor doua firme, Digisign si Certsign.
Reprezentantii Digisign, ne-au precizat ca firma a fost acreditata, lucru confirmat si de Ministerul pentru Societatea Informationala. Potrivit oficialilor de la minister, Digisign a fost acreditata prin Ordinul MCSI nr. 441/23.07.2014.
UPDATE 14:00: In ceea ce priveste Certsign, aceasta a obtinut recent prelungirea acreditarii pana pe 31.07.2017, dupa cum se arata in Registrul furnizorilor de servicii de certificare pentru semnatura electronica, actualizat de curand.
Anterior, Adrian Floarea, director comercial Certsign, ne-a declarat ca firma a demarat procedurile de reacreditare in conformitate cu prevederile legale, a fost realizat auditul de securitate si urmeaza sa obtina o noua acreditare in termen.
“Reacreditarea va fi dispusa de Ministerul pentru Societatea Informationala, in conformitate cu prevederile legale, pana la expirarea actualei acreditari. Certsign a facut toate demersurile pentru a obtine reacreditare la timp. Toate certificatele calificate raman valabile pana la momentul expirarii sau al revocarii, in conformitate cu dispozitiile legale”, a adaugat Adrian Floarea.
Acum, firma a fost reacreditata pana la sfarsitul lunii iulie 2017.
Pe langa aceste firme, in Registrul furnizorilor de servicii de certificare pentru semnatura electronica mai sunt incluse inca doua firme, carora le expira acreditarea la sfarsitul lui 2014 si respectiv in primavara anului viitor. Este vorba despre:
- Alfatrust Certification – 4 noiembrie 2014;
- Centrul de Calcul – 14 martie 2015.
Reprezentantii Ministerului pentru Societatea Informationala ne-au spus ca in conformitate cu HG nr. 1259/2001 privind normele tehnice si metodologice de aplicare a Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, sectiunea 3, Acreditarea voluntara, la art. 18, alineatele (1) si (2) se precizeaza ca durata acreditarii este de 3 ani si se poate reinnoi, iar procedura de reinnoire este identica cu cea pentru obtinerea acreditarii.
In conditiile in care Registrul furnizorilor de servicii de certificare a fost actualizat recent, iata pana cand sunt valabile acreditarile firmelor din acest registru:
- Trans Sped – 2 iulie 2017;
- Digisign – 23 iulie 2017;
- Certsign – 31 iulie 2017;
- Alfatrust Certification – 4 noiembrie 2014;
- Centrul de Calcul – 14 martie 2015.
Atentie! In cazul in care se emit certificate dupa expirarea acreditarii acestea pot fi folosite ca certificate calificate, dar NU au valoare juridica in instanta, ne-au explicat reprezentantii Ministerului pentru Societatea Informationala. In schimb, un certificat eliberat in perioada de valabilitate a acreditarii furnizorului de servicii de certificare este valabil in instanta, au adaugat sursele citate.
Semnatura electronica, necesara pentru depunerea online a declaratiilor fiscale
Pentru a transmite o declaratie fiscala prin internet contribuabilii trebuie sa aplice o semnatura electronica obtinuta printr-un certificat digital de la furnizorii de astfel de servicii, inscrisi in Registrul furnizorilor de servicii de certificare, se precizeaza pe site-ul ANAF.
Cu un singur certificat pot fi semnate declaratii fiscale pentru mai multi contribuabili, daca exista imputernicire din partea acestora. Daca o firma de contabilitate, care tine evidentele fiscale ale unor clienti, doreste sa foloseasca mai multi angajati pentru semnarea electronica a declaratiilor fiscale, atunci fiecare angajat va avea un certificat digital pe o adresa proprie de e-mail (nu adresa unica a firmei), se mentioneaza pe site-ul ANAF.
Pentru siguranta transmiterii datelor, conform Fiscului, trebuie ca certificatul digital calificat sa fie confirmat de cel care l-a eliberat. In acest sens, contribuabilii vor descarca un document de confirmare de pe portalul ANAF. Apoi acestia vor trebui sa completeze documentul de confirmare, aplicand semnatura digitala in casuta Semnatura utilizator.
Mai departe, fisierul va trebui trimis prin e-mail la firma care l-a eliberat, care va verifica datele din document si va aplica semnatura electronica in casuta Semnatura autoritate de certificare, dupa care va inapoia pe adresa de e-mail a solicitantului documentul confirmat.
Cu acest document contribuabilii se vor inregistra la ANAF, dupa care vor trebui sa citeasca lista de termeni si conditii si apoi sa apese butonul obtinere formular 150/152. Pe ecran se va afisa formularul 150 Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat, iar mai departe trebuie apasat butonul Tipareste cererea pentru a obtine un formular pe hartie.
Conform ANAF, trebuie pregatite urmatoarele documente:
- formularul 150 listat, pe care este semnatura si stampila contribuabilului pentru care se vor depune declaratiile;
- documentul de identitate al titularului certificatului calificat, in original si in copie;
- documentul, in original si copie, care atesta calitatea titularului certificatului calificat de reprezentant legal al contribuabilului, sau documentul de imputernicire, autentificat de notarul public, din care rezulta dreptul titularului certificatului calificat de a semna declaratiile fiscale pentru contribuabil. Acest document se depune in situatia in care titularul certificatului calificat nu are calitatea de reprezentant legal al contribuabilului reprezentat.
- documentul, in original si copie, care atesta calitatea titularului certificatului calificat de reprezentant legal al contribuabilului (acest document poate fi Hotararea Adunarii Generale a Actionarilor sau Statutul societatii comerciale); sau, in situatia in care titularul certificatului calificat nu are calitatea de reprezentant legal al contribuabilului reprezentat, se prezinta documentul de imputernicire, autentificat de notarul public, din care rezulta dreptul titularului certificatului calificat de a semna declaratiile fiscale pentru contribuabil.
Pe site-ul ANAF se precizeaza ca aceste documente trebuie prezentate la orice unitate fiscala, iar pe baza lor organul fiscal verifica realitatea datelor inscrise in cerere.
Important! De regula, serviciul Depunere declaratii on-line poate fi utlizat dupa 4-7 zile lucratoare de la depunerea documentatiei la organul fiscal, chiar daca nu ati primit confirmarea prin e-mail, neprimirea acesteia de catre contribuabil nu reprezinta un obstacol procedural, tehnic sau de alta natura, pentru depunerea declaratiilor. Recipisa primita in urma depunerii este o confirmare a posibilitatii tehnice de utilizare a serviciului "Depunere declaratii".