Proiectul de lege privind Noului Cod fiscal, lansat miercuri in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finantelor, include o noua modalitate de calcul a impozitului pe cladiri.
Mai exact, impozitul ar putea fi stabilit de anul viitor in functie de destinatia proprietatii – cladiri rezidentiale si cladiri nerezidentiale.
Aceasta propunere are scopul de a elimina discriminarea generata de sistemul fiscal actual, in functie de natura juridica a contribuabilului, in care destinatia cladirii poate fi rezidentiala sau comerciala, se mentioneaza in expunerea de motive a proiectului de act normativ.
Important! Impozitarea cladirilor in functie de destinatia proprietatii a fost inclusa si in prima varianta a proiectului privind Noul Cod fiscal, lansata in dezbatere publica in vara anului trecut, dar care ulterior a fost retrasa de pe site-ul Ministerului Finantelor.
Ce impozit pe cladiri ar putea plati persoanele fizice?
Pentru cladirile rezidentiale detinute de persoanele fizice, impozitul pe cladiri urmeaza sa se calculeze prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08%- 0,2%, se mentioneaza in proiectul de act normativ. Baza de calcul va fi valoarea impozabila a cladirii, determinata tabelar.
De asemenea, pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe cladiri s-ar putea calcula prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2-1,3% asupra valorii rezultate dintr-un raport de evaluare, intocmit de un evaluator autorizat in conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate in vigoare la data evaluarii.
Daca valoarea cladirii nu va rezulta dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate in vigoare la data evaluarii, atunci impozitul s-ar putea calcula prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile.
Atentie! In situatia in care la adresa cladirii, o persoana fizica are inregistrata o companie, aceasta va avea regimul fiscal nerezidential numai in situatia cand se deduc cheltuielile cu utilitatile, se arata in expunerea de motive.
In cazul cladirilor cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul urmeaza sa se calculeze prin insumarea impozitului calculat pentru suprafata folosita in scop rezidential cu impozitul determinat pentru suprafata folosita in scop nerezidential.
Spre deosebire de cotele propuse de MFP, in prezent Codul fiscal prevede un impozit de 0,1% pentru casele detinute de persoane fizice.
Impozitul suplimentar pentru cei care au mai multe case ar putea fi eliminat
Conform proiectului de lege privind Noul Cod fiscal, impozitarea suplimentara a celor care detin mai multe cladiri ar urma sa fie eliminata.
De asemenea si prevederile actuale referitoare la majorarea impozitului pentru cladirile utilizate ca locuinta a caror suprafata depaseste 150 mp ar putea fi aborgate.
Actualul Cod fiscal prevede ca persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri datoreaza un impozit pe cladiri, majorat dupa cum urmeaza:
- cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
- cu 150% pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
- cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.
In cazul detinerii a doua sau mai multe cladiri in afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determina in functie de ordinea in care proprietatile au fost dobandite, asa cum rezulta din documentele ce atesta calitatea de proprietar, se precizeaza in legislatia fiscala.
Ce impozit vor datora firmele pentru cladirile pe care le detin?
Pentru cladirile rezidentiale aflate in proprietatea sau detinute de persoanele juridice, impozitul pe cladiri urmeaza sa se calculeze prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08%-0,2% asupra valorii impozabile a cladirii.
In schimb, pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea sau detinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe cladiri s-ar putea calcula prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2% - 1,3%, inclusiv, asupra valorii impozabile a cladirii.
In cazul cladirilor cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor juridice, impozitul se va determina prin insumarea impozitului calculat pentru suprafata folosita in scop rezidential, cu impozitul calculat pentru suprafata folosita in scop nerezidential.
Conform Codului fiscal in vigoare, pentru persoanele juridice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a cladirii. Aceasta cota de impozit poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,50% inclusiv.
Atentie! Noul Cod fiscal nu se aplica momentan, ci se afla in dezbatere publica, in stadiul de proiect de lege. Puteti consulta documentul pe site-ul Ministerului Finantelor.
Sistemul fiscal din Romania urmeaza sa fie modificat major, odata cu rescrierea si republicarea pilonilor legislativi care il reglementeaza: Codul fiscal si Codul de procedura fiscala. Proiectele noilor coduri, publicate in dezbatere publica, aduc schimbari importante in fiscalitate. AvocatNet.ro a inceput analiza documentelor si va publica in perioada urmatoare mai multe articole prin care explica ce noutati aduc. Puteti citi despre schimbarile fiscale propuse in pagina dedicata acestei campanii informative – Noul sistem fiscal.
Comentarii articol (33)