Proiectul de ordonanta de urgenta cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2014, precum si cel pentru rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat au fost lansate in dezbatere publica de Ministerul Finantelor Publice la sfarsitul lunii iulie.
"Ministerul Apararii are prevazute fonduri pentru posibile cheltuieli in perioada urmatoare, acestea urmeaza sa fie angajate si, din acest motiv, le-am trecut in Fondul de rezerva si, pe masura ce sunt angajate, vor fi decontate. Am discutat cu ministrul Apararii in aceasta dimineata si, pana la sfarsitul anului, intentionam ca aceasta crestere de cheltuieli pentru Aparare, intr-o perioada sensibila, importanta, dificila pentru regiune, sa fie de 0,2% din PIB", declara in 29 iulie Victor Ponta, citat de Mediafax.
Ulterior, in 31 iulie, proiectele au fost aprobate de Executiv, iar la cateva zile au fost si publicate in Monitorul Oficial. Este vorba despre Ordonanta Guvernului nr. 10/2014 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2014, publicata in Monitorul Oficial nr. 586 din 6 august si de Ordonanta Guvernului nr. 9/2014 pentru rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru 2014, din Monitorul Oficial nr. 588 din 6 august, ambele urmand a intra in vigoare in 9 august.
Concret, potrivit OG cu privire la rectificarea bugetului de stat, veniturile bugetului general consolidat se majoreaza, pe sold, cu suma de 1.076,3 milioane lei, cheltuielile bugetare se majoreaza, pe sold, cu suma de 1.347,0 milioane lei, iar deficitul bugetului general consolidat creste cu 270,7 milioane lei de la 14.489,3 milioane lei la 14.760,0 milioane lei, mentinadu-se ca pondere in P.I.B. la 2,2%.
In ceea ce priveste alocarile bugetare, documentul stabileste ca se dau bani in plus urmatoarelor institutii:
- Ministerul Sanatatii: +385,4 milioane lei;
- Ministerul Transporturilor: +361,2 milioane lei;
- Ministerul Afacerilor Interne: +191,8 milioane lei, din care 166,8 milioane lei sume necesare finantarii activitatilor specifice pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Presedintele Romaniei din anul 2014;
- Ministerul Economiei: +100,0 milioane lei, pentru plati aferente ajutoarelor de minimis pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii acordate in baza Hotararii Guvernului nr.274/2013;
- Ministerul Municii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice: +42,9 milioane lei;
- Ministerul Afacerilor Externe: +41,1 milioane lei din care 4,3 milioane lei sume necesare finantarii activitatilor specifice pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Presedintele Romaniei din anul 2014;
- Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale: +40,4 milioane lei;
- Autoritatea Electorala Permanenta: +24,3 milioane lei din care 10,7 milioane lei sume necesare finantarii activitatilor specifice pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Presedintele Romaniei din anul 2014;
- Secretariatul General al Guvernului: +22,9 milioane lei din care 2,9 milioane lei sume necesare finantarii activitatilor specifice pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Presedintele Romaniei din anul 2014;
- Serviciul de Telecomunicatii Speciale: :+7,9 milioane lei din care 7,7 milioane lei sume necesare finantarii activitatilor specifice pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Presedintele Romaniei din anul 2014;
In ceea ce priveste bugetul asigurarilor sociale de stat, prin OG nr. 9/2014 se diminueaza veniturile curente ale sistemului public de pensii cu suma de 255,2 milioane lei si se majoreaza subventia acordata de la bugetul de stat cu aceeasi suma.
De asemenea, conform notei de fundamentare a actului normativ, se vor diminua veniturile sistemului de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale cu suma de 4,8 milioane lei.
"Cheltuielile pentru Aparare sunt deocamdata incluse in deficitul de 2,2 insa pana la sfarsitul anului probabil ca se vor putea materializa si intr-o crestere a deficitului cu aceasta suma, dar la acest moment acordul nostru cu partenerii internationali este mentinerea in aceasta tinta. Tratatul de Stabilitate si Crestere, care include si tinta de deficit la care Romania trebuie sa ajunga in 2015, de 1% structural, 1,4 pe ESA si 1,6-1,7 pe cash, prevede foarte clar ca anumite cheltuieli determinate de circumstante exceptionale nu sunt luate in calculul deficitului structural. Ramane ca in perioada urmatoare Consiliul ministrilor de Finante din UE sa decida ce inseamna «circumstante exceptionale», pentru toate statele, si daca situatia din Ucraina si cheltuielile de aparare determinate de aceasta situatie se incadreaza in prevederile din Tratatul Fiscal, caz in care deficitul poate fi crescut", a aratat, in cursul saptamanii trecute, ministrul Bugetului, Liviu Voinea, citat de Mediafax.
In luna iunie, premierul Ponta anunta ca deficitul bugetar pentru acest an va fi majorat cu suma de 700 de milioane de lei, reprezentand cheltuieli pentru Ministerul Apararii, adaugand ca aceasta situatie a fost negociata de catre Liviu Voinea cu reprezentantii Comisiei Europene.
Ministrul Voinea explica, atunci, ca rectificarea bugetara este una pozitiva deoarece au fost incasate venituri suplimentare din alte surse fata de estimari, precum 350 milioane lei din taxa claw-back si 700 milioane lei din vanzarea de certificate verzi. El a sustinut totodata ca nu au fost taiate fonduri de la investitii.
Puteti consulta in fisierele atasate proiectele publicate de Finante. In zilele urmatoare veti putea consulta in sectiunea noastra de Legislatie si forma finala a celor doua ordonante, cea publicata in Monitorul Oficial.
Comentarii articol (2)