Devenit deja unul dintre cele mai asteptate programe anuale de pregatire extra-academica in domeniul avocaturii de business, Scoala de Vara Ionescu si Sava – „Avocatura: intre meserie si vocatie” s-a aflat, anul acesta, la cea de-a 4-a editie. Obiectivul acesteia: investitia in educatia de tip practic - ca principala sursa de dezvoltare a noii generatii de avocati capabili sa contribuie semnificativ in dinamica sanatoasa a mediului de afaceri romanesc.
Cu o finantare sustinuta integral, in fiecare an, de Casa de Avocatura Ionescu si Sava (ce acopera costurile de transport, cazare si masa pe durata unei saptamani pentru peste 40 de participanti – studenti si lectori invitati, costurile de infrastructura de curs si materiale auxiliare), Scoala de Vara „Avocatura: intre meserie si vocatie” a oferit participantilor, si in 2014, o viziune mai clara asupra a ceea ce inseamna avocatura de business in viata reala.
Prin abordarea practica axata pe studii de caz, dezbateri interactive si activitati specifice domeniului, cursurile scolii au continuat dezvoltarea conceptului de internship lansat inca din 2010 de Casa de Avocatura - menit sa completeze cunostintele teoretice oferite studentilor de sistemul de invatamant romanesc, fie de stat sau cel privat.
Pe parcursul a 5 zile si peste 20 de sesiuni de curs, cei 20 de studenti selectati sa participe au cunoscut si au interactionat cu o serie de 14 avocati, magistrati, cadre didactice, dar si consilieri juridici ai unor multinationale de prestigiu ce activeaza in Romania. Alaturi de reprezentantii Casei de Avocatura Ionescu si Sava, participantii au avut posibilitatea de a se implica direct in activitatile specifice meseriei de avocat si de a dezbate exemple practice pe subiecte precum insolventa, avocatura de consultanta si litigii, avocatura de business sau relatia avocat-client. Sesiunile zilnice au fost completate de o serie de activitati de dezvoltare personala, studentii participand la un training sustinut de consultantul in HR Raluca Eliu, un curs de scriere, un seminar de vorbire in public sustinut de Marius Galea si Alex Zob, dar si ateliere menite sa testeze competitivitatea viitorilor juristi si spiritul lor de echipa.
Ca o noutate fata de editiile anterioare, Scoala de Vara Ionescu si Sava 2014 a inclus si cateva elemente noi: simularea a doua procese si o dezbatere live (streaming pe internet) realizata in parteneriat cu portalul Juridice.ro si adresata mediului profesional.
“Am pornit acest proiect al Scolii de Vara in urma cu patru ani din pura pasiune si din dorinta de a o oferi tinerilor o experienta practica si o intelegere mai clara asupra profesiei de avocat, pentru acoperi lacunele practice si de detaliu, pe care studentii nu le primesc in cadrul facultatilor de Drept. In continuare, ne dorim sa continuam dezvoltarea acestui proiect, in care sa investim toata experienta si entuziasmul nostru pentru a veni in sprijinul viitorilor profesionisti in avocatura. Educatia este singura solutie de crestere a unui mediu de afaceri sanatos”, declara Radu Ionescu, Managing Partner, Casa de Avocatura Ionescu si Sava.
Castigatorul din acest an al bursei oferite de Scoala de Vara Ionescu si Sava a fost Alexandru Coras, student in cadrul Facultatii de Drept de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Acesta a abtinut o finantare lunara de 1.000 RON, pe care o va primi timp de 6 luni, la care se adauga posibilitatea (dar nu obligatia) de a participa la un stagiu de practica in cadrul Casei de Avocatura Ionescu si Sava.