Proiectul de ordonanta pentru modificarea si completarea Legii Farmaciei nr. 266/2008, supus dezbaterii publice saptamana trecuta de Ministerul Sanatatii, a fost adoptat in sedinta de marti a Executivului sub forma de proiect de lege.
Documentul modifica regulile in domeniu, introducand unele reglementari in privinta vanzarii si eliberarii medicamentelor.
Astfel, potrivit prevederilor propuse de Ministerul Sanatatii, vanzarea si/sau eliberarea medicamentelor care se acorda pe baza de prescriptie medicala se face numai in sediul cu activitate sau punctul de lucru al farmaciilor comunitare, oficinelor locale, farmaciilor cu circuit inchis si farmaciilor din unitatile medicale aflate in structura ministerelor cu retea medicala proprie.
In ceea ce priveste medicamentele care se acorda fara prescriptie medicala, proiectul introduce noi prevederi, care stabilesc ca acestea pot fi vandute de farmacii si online.
"Vanzarea si eliberarea medicamentelor care se acorda fara prescriptie medicala, prin intermediul serviciilor societatii informationale se face de catre farmaciile comunitare si drogherii in conditiile stabilite prin ordin al ministrului sanatatii", se precizeaza in dispozitii.
"Acest document creeaza cadrul legislativ pentru vanzarea online a medicamentelor fara prescriptie medicala. Nu orice farmacie va putea sa vanda online. Farmaciile care sunt autorizate de Ministerul Sanatatii vor putea sa isi faca site-uri pentru vanzare online si numai in anumite conditii care vor fi stabilite ulterior. Farmaciile vor avea cadru legal dupa ce se vor aproba si normele de aplicare de a-si deschide si site online de vanzare", a declarat directorul Departamentului Comunicare, Oana Grigore, citata de Mediafax.
Prin proiectul de act normativ se urmareste, de asemenea, prelungirea termenului referitor la mentinerea criteriului demografic impus la infiintarea farmaciei, neadoptarea acestei schimbari putand conduce la blocarea Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate prin cresterea nelimitata a numarului de farmacii.
"Prin mentinerea criteriului demografic se asigura un echilibru in ceea ce priveste asistenta farmaceutica atat in mediul urban, cat si in rural intrucat prin neinfiintarea farmaciilor in mediul urban creste numarul de farmacii din mediul rural", se precizeaza in nota de fundamentare a actului normativ.
--
Avand in vedere ca Guvernul l-a adoptat sub forma unui proiect de lege, documentul va trebui inregistrat in Parlament, pentru a urma traseul legislativ. Ulterior, pentru a se aplica, trebuie adoptat de Senat si Camera Deputatilor, promulgat de presedintele statului si publicat in Monitorul Oficial.
Comentarii articol (3)