Cele trei proiecte s-au materializat multumita programului Bursele Superscrieri/Avon, organizat de Fundatia Friends For Friends (FFFF.ro) si Avon Romania. Selectia de proiecte a demarat in aprilie, iar concurenta a fost neasteptat de mare pentru un program nou-lansat: pentru cele trei burse au aplicat 42 de echipe candidate, castigatorii fiind selectati de un juriu format din 7 jurnalisti experimentati si un reprezentant Avon.
Programul de burse este cea mai noua extensie a unui proiect care deja a prins radacini in Romania: e vorba de Premiile Superscrieri - o competitie care, de patru ani incoace, sustine jurnalismul narativ si scrierea creativa de non-fictiune din Romania. "Misiunea noastra declarata este de a incuraja si creste autori care, prin forta scriiturii lor, aduc in fata publicului relatari mai robuste, mai documentate, mai putin frivole, care in final sa poata genera schimbarea unei societati tot mai usor de manipulat si antagonizat", spune Sorin Tranca, presedintele Fundatiei Friends For Friends.
Primele trei materiale realizate prin programul Burselor Superscrieri/Avon au fost deja publicate. Iata unde le puteti citi:
1. "Fara antecedente penale", proiectul jurnalistei Elena Stancu si al fotografului Cosmin Bumbut, a aparut in numarul din aceasta toamna al Esquire Romania. "Fara antecedente penale" porneste de la povestea unui cuplu zguduit de puseuri de violenta domestica care degenereaza, tragic, in crima, si sfarseste prin a spune o poveste chiar mai tulburatoare: aceea a unui sat de oameni gospodari care stiu si vad ce se intampla, dar aleg sa taca in loc sa se puna in calea unei faradelegi petrecute in cadru privat. "Intr-o tara in care redactiile nu sunt dispuse sa investeasca in materiale ample, de lunga durata, o astfel de bursa este salvatoare. Noua ne-a oferit ocazia sa documentam un caz de violenta domestica intr-o comunitate traditionala, in care oamenii nu se baga in familia altuia. Am aflat astfel povestea unui sat care, fara sa vrea, a fost complice la o crima", spune Elena Stancu.
2. "Cu jumatate de inima", proiectul jurnalistei Lina Vdovii si al fotografului George Popescu - publicat pe platforma online Casa Jurnalistului - a pornit de la o intrebare simpla: este ordinul de protectie, introdus in Romania acum doi ani, un instrument care vine cu adevarat in ajutorul victimei? Materialul impleteste trei povesti ale unor femei diferite poate ca educatie si aspiratii, dar unite prin faptul ca si-au dus frica si disperarea in fata justitiei. Cei doi co-autori spun ca bursa de 1.000 de euro le-a dat sansa "de a face documentare pe teren, scriere si editare pe indelete, asa cum se mai face in foarte putine redactii din Romania - a fost o experienta la finalul careia pur si simplu ne-am asezat, ne-am tras sufletul si ne-am bucurat de-un material muncit pe branci".
3. "Toata lumea din familia noastra", proiectul jurnalistelor Ana Maria Ciobanu si Oana Sandu si al artistei vizuale Solène Cesbron este o serie de 14 naratiuni a caror miza e aceea "de a scoate la iveala cat mai multe dintre nuantele violentei in familie, de la violenta verbala, emotionala, economica pana la violenta fizica", dupa cum spun autoarele; "sunt copii, sotii, iubite, colege, asistenti sociali, politisti, coordonatori de adapost care s-au confruntat in diverse forme cu violenta verbala, fizica, economica si sexuala. Povestile scrise de cele doua jurnaliste au fost publicate pe platforma online violenta.decatorevista.ro; selectiuni din material puteti citi insa si in numarul 17 al Decat o Revista. Iar acesta nu e, spun autoarele, punctul final al proiectului, care va continua si post-bursa. "Ne-am dat seama in timpul documentarii cat de important este sa nu lasam acest subiect sub pres si sa convingem cat mai multi oameni sa vorbeasca despre asta, ca sa invatam cu totii. Tocmai de aceea vrem sa gasim puterea de a continua seria de naratiuni - vrem ca proiectul sa aduca mai multe perspective unui subiect social despre care adesea fie credem ca stim totul, fie despre care nu prea vrem sa vorbim".
Schimba insa oare aceste trei povesti ecuatia? Mona Dirtu, care s-a ocupat de partea de mentorat a celor trei echipe, crede ca formula inaugurata prin Bursele Superscrieri/Avon si-a implinit misiunea: "Pe de o parte, jurnalistii devotati meseriei - cei rari, gata sa faca efort pentru un interviu in plus, o fotografie in plus, o verificare in plus, un sinonim in plus - isi gasesc, in astfel de proiecte, un sens profesional. De cealalta parte, companiile au prilejul, in sfarsit, de a sprijini in mod direct jurnalismul de calitate".
Prin parteneriatul cu Avon, FFFF a creat de fapt un nou mecanism de suport pentru autorii de "non-fictiuni care schimba lumea", spune Beatrice Weber, presedintele executiv FFFF. "Am reusit, impreuna cu Avon, sa facem posibila publicarea a trei materiale complexe, de substanta, care poate altfel nu ar fi capatat forma. Putem spune, acum, ca formula lansata cu Avon a functionat si suntem gata sa extindem programul de burse prin parteneriate cu alte companii interesate sa sustina scriitura creativa pe diverse tematici", a incheiat Beatrice Weber.
Pentru mai multe detalii despre Bursele Superscrieri/Avon, explorati: http://ffff.ro/burselesuperscrieri/.
Comentarii articol (1)