“In prezent, companiile trebuie sa plateasca peste 300 de tipuri de taxe, iar Romania este cu mult in urma la acest capitol fata de media din UE”, a spus Dan Badin, Partener coordonator servicii fiscale si juridice Deloitte Romania.
“Romania a inregistrat progrese importante in multe privinte si trebuie sa isi ajusteze modelul fiscal la realitatile zilelor noastre, in care tehnologia are un impact major, simplificand lucrurile si facandu-le mai rapide. Comunitatea de business are asteptari foarte mari de la schimbarile potentiale de ordin legislativ si cu privire la modernizarea ANAF: in primul rand, asteapta un sistem fiscal stabil si predictibil, dar si mai multa claritate in aplicarea legislatiei fiscale, poveri fiscale mai mici si un tratament corect din partea autoritatilor fiscale“.
Badin a mentionat totodata ca mult-asteptata ‘rescriere’ a Codului Fiscal are mai multe aspecte pozitive, insa sansele sa fie aprobata de Parlament pana la sfarsitul anului scad de la o saptamana la alta. Daca se intampla insa, Guvernul poate decide sa puna in aplicare anumite schimbari, incepand din 2015, prin Ordonanta de Urgenta.
Vorbind despre tendintele internationale in domeniul fiscal, Pieter Wessel, Partener Deloitte Romania a spus: “Una din tendintele majore in fiscalitate este actiunea OECD impotriva asa-numitei erodari a bazei de taxare si a mutarii profiturilor (tax base erosion & profits shifting, asa-numitele BEPS). Aceasta va pune accent pe realitate si pe scopul economic al tranzactiilor, conducand la o colectare mai buna a taxelor in tara unde au fost obtinute veniturile”.
Dan Bulucea, CEO Google Romania, a sustinut, la randul sau o prezentare, in care a vorbit despre impactul tehnologiei in vietile oamenilor.
Dupa ce au stabilit cadrul pentru discutii, specialistii Deloitte au sustinut cateva ateliere in care au aprofundat mai multe teme de interes. Conferinta a reunit aproximativ 100 de participanti, reprezentand companii de top prezente pe piata.