Un deceniu de experienta: Cum a esuat BNR in reglementarea creditelor in valuta, scrie economica.net.
S-au implinit 10 ani de cand Banca Nationala a Romaniei reglementeaza creditarea la nivel macroprudential. Banca centrala, in acesti 10 ani, a hotarat conditiile in care bancile comerciale pot acorda credite, a stabilit mersul pietei si s-a implicat in toate proiectele legislative care vizau debitorii. Sub obladuirea BNR, lucrurile nu au mers insa bine. Dupa un deceniu, discutia privind creditele in valuta acordate in perioada de boom s-a reaprins, in conditiile care clientii bancilor au fost striviti de deprecierea leului si de dobanzile ridicate.
Ioana Petrescu: Tinta noastra este sa ajungem la o crestere economica de 5-6%. Daca vom continua sa adoptam masuri care incurajeaza mediul de afaceri, vom atinge acest obiectiv, anunta capital.ro.
Romania poate ajunge la o crestere economica anuala de 5 - 6%, pe termen mediu, necesara pentru a atinge nivelul de dezvoltare al tarilor vest-europene, cu conditia sa actioneze in continuare pentru mentinerea disciplinei fiscale, a declarat, marti, ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, in cadrul Summit-ului Uniunii Europene pentru Europa de Sud Est, organizat de The Economist.
'Tinta noastra este sa avem o crestere economica, pe termen mediu, de 5% - 6% in fiecare an. Avem nevoie de aceasta crestere pentru a prinde din urma restul Europei si cred ca, daca vom continua sa adoptam masuri care incurajeaza mediul de afaceri si duc la mentinerea disciplinei fiscale, vom atinge acest obiectiv', a explicat Ministrul Finantelor.
Topul celor mai profitabile domenii din economie, titreaza evz.ro.
Comertul cu ridicata si cu amanuntul, precum si domeniul energiei au produs, anul trecut, cele mai mari castiguri din economia nationala.
Orice intreprinzator, cand incepe o afacere, isi doreste sa castige. Pentru asta, trebuie studiate cele mai profitabile domenii. Cumuland castigurile brute realizate de firmele romanesti pe parcursul anului trecut, cel mai profitabil sector de activitate din economia nationala s-a dovedit a fi comertul cu ridicata, excluzand de aici comertul cu autoturisme si motociclete.
Catalin Cretu, VISA: Cresterea cu 10% a tranzactiilor cu cardul ar reduce economia din umbra cu 5%, mentioneaza adevarul.ro.
O crestere a tranzactiilor cu cardul de numai 10% ar reduce economia din umbra cu 5%, aceasta ridicandu-se in acest moment la 28% din Produsul Intern Brut (PIB), cel mai ridicat din Uniunea Europeana, a declarat Catalin Cretu, manager regional pentru Romania, Croatia si Slovenia in cadrul VISA Europe.
El a mai afirmat ca economia subterana se ridica acum la 30 de miliarde de euro anual. In acest moment 3 milioane de romani au acces la internet banking, iar 14 milioane de carduri au fost emise in tara noastra.
Comentarii articol (0)