OUG nr. 92/2013 a aprobat Programul de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii care prevede ca IMM-urile pot contracta un credit de maximum 5.000.000 lei, pe o perioada de pana la doi ani, care este garantat de stat in proportie de 50% din valoarea finantarii. Banii pot fi utilizati numai pentru finantarea capitalului de lucru, neputand fi folositi pentru refinantarea altor credite in derulare.
De asemenea, imprumutul contractat poate fi prelungit pe o perioada de pana la un an.
Pentru a putea contracta credite prin intermediul acestui program, IMM-urile trebuie sa indeplineasca o serie de criterii de eligibilitate si sa depuna mai multe documente la dosarul de credit.
Concret, firmele trebuie sa depuna urmatoarele acte:
- Certificatele de atestare fiscala emise de organele fiscale compentente si de autoritatile administrativ-teritoriale, aflate in termenul de valabilitate la data depunerii solicitarii de garantare, din care sa rezulte ca beneficiarul nu are restante la plata sumelor datorate bugetului general consolidat;
- Declaratia beneficiarului pe proprie raspundere privind incadrarea in categoria IMM;
- Declaratia pe propria raspundere a beneficiarului finantarii garantate, din care sa rezulte indeplinirea anumitor criterii de eligibilitate, emisa cu cel mult 10 zile inainte de data depunerii solicitarii de garantare;
- Rezultatul consultarii Centralei Incidentelor de Plati (C.I.P.), din care sa rezulte ca beneficiarul nu figureaza cu incidente majore cu cecuri si bilete la ordin in ultimele 12 luni, emis cu cel mult 10 zile inainte de data depunerii solicitarii de garantare;
- Rezultatul consultarii Centralei Riscului de Credit (CRC), din care sa rezulte ca beneficiarul nu figureaza cu credite in baza CRC sau figureaza cu credite de categoria A sau B, emis cu cel mult 10 zile inainte de data depunerii solicitarii de garantare;
- Certificatul constatator emis de oficiul registrului comertului/extras obtinut de la RECOM Online, din care sa rezulte ca impotriva beneficiarului nu s-a deschis procedura insolventei, emis cu cel mult 10 zile inainte de data depunerii solicitarii de garantare.
Aceste reglementari ar putea fi insa modificate, dupa ce Ministerul Finantelor a lansat recent in dezbatere publica pe pagina sa de internet un proiect de hotarare pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 92/2013, aprobate prin HG nr. 936/2013.
Conform notei de fundamentare a proiectului de act normativ, s-a constatat necesitatea imbunatatirii fluxului operational al documentelor intre institutiile de credit finantatoare, IMM-uri si FNGCIMM, pentru emiterea de garantii.
Astfel, MFP propune majorarea termenului de valabilitate de la 10 zile la 30 de zile, a urmatoarelor documente solicitate in procesul de acordare a garantiei:
- declaratia pe propria raspundere a beneficiarului finantarii garantate, din care sa rezulte indeplinirea anumitor criterii de eligibilitate;
- documentul care atesta consultarea Centralei Incidentelor de Plati (C.I.P.), din care sa rezulte ca beneficiarul nu figureaza cu incidente majore cu cecuri si bilete la ordin in ultimele 12 luni;
- documentul care atesta consultarea Centralei Riscului de Credit (CRC), din care sa rezulte ca beneficiarul nu figureaza cu credite in baza CRC sau figureaza cu credite de categoria A sau B;
- certificatul constatator emis de oficiul registrului comertului/extras obtinut de la RECOM Online, din care sa rezulte ca impotriva beneficiarului nu s-a deschis procedura insolventei.
"Aceasta propunere este justificata de faptul ca termenele de analiza a solicitarilor de credite stabilite de finantatori prin propriile norme de creditare depasesc frecvent cele 10 zile prevazute in legislatia Programului, necesitand astfel emiterea acestor documente de mai multe ori, ceea ce ingreuneaza si prelungeste procesul de acordare a creditului garantat", se mentioneaza in expunerea de motive a proiectuluide act normativ.
De asemenea, pentru asigurarea cadrului legal necesar pentru corelarea dintre valoarea de executare a garantiei si soldul finantarii garantate restante, la care se aplica procentul de garantare, se propune introducerea unor reglementari care vor permite exprimarea cu acuratete a platilor care se vor efectua din fondul de risc pentru garantiile executate in cadrul Programului, in concordanta cu soldul finantarii garantate restante.
Astfel, in termen de o zi lucratoare de la incasarea oricarei sume in contul beneficiarului programului ulterior trecerii la restanta a intregii finantari garantate, institutia de credit finantatoare va proceda la transmiterea solicitarii de modificare a cererii de plata, in baza careia FNGCIMM va modifica valoarea de executare a garantiei printr-un addendum la decizia de aprobare sau, dupa caz, de respingere a cererii de plata a garantiei, se arata in documentul citat.
Totodata, pentru a preveni executarea garantiilor acordate in cadrul programului, MFP propune reglementarea posibilitatii retragerii cererii de plata in cazul in care banca poate aproba retragerea cererii de plata in conditiile prevazute in normele si procedurile sale interne si cu respectarea conditiilor programului.
FNGCIMM va putea revoca decizia de aprobare sau, dupa caz, de respingere a cererii de plata a garantiei, daca solicitarea privind retragerea cererii de plata a fost transmisa pana la demararea de catre Ministerul Finantelor a formalitatilor de efectuare a platii, respectiv pana cel mai tarziu in a 85-a zi calendaristica de restanta a beneficiarului la plata principalului.
Atentie! Reglementarile propuse de MFP nu se aplica momentan, ci se afla in stadiul de proiect pe care il puteti consulta AICI.