Rezultatele examenului de absolvire pentru avocatii stagiari au fost publicate recent de Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor (INPPA), acestea fiind disponibile in fisierele pdf de mai jos
- rezultate - nivel national, in ordinea punctajului;
- rezultate - Centrul de examen Bucuresti;
- rezultate - Centrul de examen Brasov;
- rezultate - Centrul de examen Cluj;
- rezultate - Centrul de examen Craiova;
- rezultate - Centrul de examen Galati;
- rezultate - Centrul de examen Iasi;
- rezultate - Centrul de examen Timisoara.
In urma publicarii, UNBR a emis Decizia nr. 159/2014 (pdf), prin care rezultatele au fost validate. Astfel, persoanelor care au promovat examenul le-a fost acordat titlul de avocati definitivi.
In continuare, consiliile barourilor vor emite decizii de inscriere in tabloul avocatilor definitivi a avocatilor care au promovat examenul.
Certificatele care atesta formarea profesionala initiala in profesia de avocat vor fi eliberate absolventilor in termen de un an de la validarea examenului de absolvire.
Examenul s-a desfasurat in perioada noiembrie-decembrie si a inclus opt probe orale (24 noiembrie - 4 decembrie) si o proba scrisa (9 decembrie).
Conform Hotararii nr. 55/2014 (pdf), la examen au participat atat avocatii stagiari care se aflau in anul II de pregatire profesionala initiala, cat si avocatii stagiari care n-au promovat examenul de absolvire in sesiuni anterioare.
Regulamentul examenului de absolvire a INPPA -- aprobat prin Hotararea nr. 525/2012 -- stabileste ca, la finalizarea perioadei de pregatire profesionala initiala, avocatii stagiari sunt obligati sa sustina examenul de absolvire.
La cerere, sustinerea examenului de absolvire poate fi amanata pentru urmatoarea sesiune, insa doar daca exista motive temeinice si dovedite in acest sens.
Examinarea candidatilor
Candidatii au fost examinati in doua etape -- prima etapa a constat in mai multe probe orale, iar a doua etapa a constat intr-o proba scrisa.
Disciplinele vizate la probele orale au fost: organizarea si exercitarea profesiei de avocat, drept civil, drept procesual civil, drept penal si drept procesual penal, dreptul Uniunii Europene, dreptul european al drepturilor omului şi dreptul european al muncii.
Disciplinele vizate la proba scrisa au fost: organizarea si exercitarea profesiei de avocat, drept civil, drept procesual civil, drept penal si drept procesual penal.
Probele orale s-au desfasurat intre 24 noiembrie si 4 decembrie si doar candidatii declarati admisi in urma sustinerii acestora au putut sustine proba scrisa.
Proba scrisa a avut loc in 9 decembrie si a constat in rezolvarea a 50 de cazuri practice.
Nota: Informatii generale despre examenul de absolvire pot fi gasite in regulamentul anexat la articol.