Examenul de absolvire pentru avocații stagiari aflați în anul II de pregătire profesională inițială la INPPA, precum și pentru avocații stagiari care nu au promovat examenul de absolvire în sesiuni anterioare a debutat pe 12 noiembrie 2018, cu probele orale.
A doua etapă a examenului are loc pe 25 noiembrie și constă într-o probă scrisă la următoarele materii: organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal. Candidații declarați admiși la colocvii susțin proba scrisă, potrivit INPPA, care va reprezenta, de fapt, rezolvarea unui număr de 50 de cazuri practice, unde fiecărei întrebări îi corespund mai multe variante de răspuns. Locurile de desfășurare a examenului sunt afișate aici.
Notă: Toți candidații din țară vor susține examenul scris cu aceleași subiecte, indiferent de centrul teritorial unde dau examenul.
Potrivit regulamentului de examen, cuprins în Hotărârea UNBR nr. 525/2012, la proba scrisă, în funcție de numărul de răspunsuri corecte, fiecare candidat primește un calificativ, după cum urmează:
- 1-30 de răspunsuri corecte: nesatisfăcător;
- 31-37 de răspunsuri corecte: satisfăcător;
- 38-44 de răspunsuri corecte: bine;
- 45-50 de răspunsuri corecte: foarte bine.
Avocatul stagiar respins sau care nu s-a prezentat la trei sesiuni ale examenului de definitivat/ absolvire a INPPA este exclus din profesie. Susținerea examenului de absolvire a INPPA este, practic, o obligație a avocatului stagiar, potrivit Statutului profesiei de avocat, iar candidații au la dispoziție doar trei sesiuni de examen pentru a-l promova.
Comentarii articol (0)