Avocații stagiari care au vrut să se definitiveze în profesie au susținut pe 4 decembrie și ultima probă din concurs, iar contestațiile pe care stagiarii le-au făcut la punctajele obținute inițial au fost respinse în totalitate, potrivit unui act publicat recent pe site-ul Institutului Naționale pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (INPPA). Așadar, rezultatele finale ale examenului sunt reprezentate de punctajele inițiale ale candidaților.
Examenul s-a adresat atât avocaților stagiari aflați în anul II de pregătire în cadrul INPPA, dar și stagiarilor care nu au promovat examenul de absolvire în sesiuni anterioare și a constat în opt probe orale și o probă scrisă, cu subiecte unice la nivel național.
Nota finală la acest examen este reprezentată de calificativul pe care fiecare candidat l-a obținut la proba scrisă. Potrivit site-ului INPPA și clasificării la nivel național a rezultatelor obținute, din cei 429 de candidați care au susținut proba scrisă, au fost declarați respinși 39 de candidați care au obținut calificativul "nesatisfăcător".
Candidații care nu au promovat toate cele opt probe orale nu au obținut dreptul de a susține și proba scrisă însă. Potrivit Hotărârii Uniunii Naționale a Barourilor din România nr. 525/2012, la proba scrisă, în funcție de numărul de răspunsuri corecte, fiecare candidat a primit un calificativ, după cum urmează:
- 1-30 de răspunsuri corecte: nesatisfăcător;
- 31-37 de răspunsuri corecte: satisfăcător;
- 38-44 de răspunsuri corecte: bine;
- 45-50 de răspunsuri corecte: foarte bine.
Avocatul stagiar respins sau care nu s-a prezentat la trei sesiuni ale examenului de definitivat/absolvire a INPPA este exclus din profesie. Susținerea examenului de absolvire a INPPA este, practic, o obligație a avocatului stagiar, potrivit Statutului profesiei de avocat, iar candidații au la dispoziție doar trei sesiuni de examen pentru a-l promova.