OUG nr. 68/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 803 din 4 noiembrie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data, prevede ca sotul/sotia unei persoane fizice autorizate beneficiaza atat de concediu medical, cat si de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate.
Concret, noile reglementari stabilesc ca sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate care, fara a fi inregistrata/inregistrat in registrul comertului si autorizata/autorizat sa functioneze ea insasi/el insusi ca titular a intreprinderii individuale/persoana fizica autorizata sau fara a fi salariata/salariat participa in mod obisnuit la activitatea intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate, indeplinind fie aceleasi sarcini, fie sarcini complementare, beneficiaza de concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate.
De asemnea, pentru sotul sau sotia PFA cota de contributie pentru concedii si indemnizatii, destinata exclusiv finantarii cheltuielilor cu plata drepturilor, este de 0,85% si se aplica asupra veniturilor declarate la casele de asigurari de sanatate de catre acesta/aceasta. Aceasta se achita la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Actul normativ care a intrat ieri in vigoare prevede ca pentru a beneficia de concedii si indemnizatii, sotul/sotia PFA este obligat/obligata sa depuna declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii la casa de asigurari de sanatate la care este luat/luata in evidenta ca platitor/platitoare de contributie de asigurari sociale de sanatate.
In plus, indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor jusitificative, in termen de 90 de zile de la data de la care persoanele erau in drept sa le solicite.
Dispozitiile care au intrat ieri in vigoare au fost lansate in dezbatere publica in primavara acestui an pe site-ul Ministerului Sanatatii, sub forma de proiect de ordonanta de urgenta, insa acestea au fost transformate in proiect de lege si trimise spre dezbatere in Senat. Astfel, proiectul de lege a fost aprobat de Senat la sfarsitul lunii septembrie, fiind trimis mai departe la Camera Deputatilor pentru votul final. Documentul nu figureaza insa pe site-ul Camerei Deputatilor. Mai mult decat atat, dupa ce a trecut prin aceste transformari, dispozitiile au fost publicate in Monitorul Oficial sub forma unei ordonante de urgenta.
De ce tipuri de concedii beneficiaza sotul/sotia PFA?
OUG nr. 68/2014 completeaza reglementarile aflate in vigoare. Astfel, sotul/sotia unei PFA sau II beneficiaza de urmatoarele concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazute in OUG nr. 158/2005, modificata prin OUG nr. 68/2014, care a intrat ieri in vigoare:
- concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
- concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
- concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
- concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
- concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.
Pentru a avea dreptul la concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii, cuprinse in OUG nr. 158/2005:
- indeplinirea stagiului minim de cotizare prevazut de prezenta ordonanta de urgenta;
- prezentarea adeverintei de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;
- prezentarea la domiciliu sau la adresa indicata, dupa caz, in intervalul de timp si in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, in vederea exercitarii verificarii de catre reprezentantii platitorilor de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
---
Reglementarile care se aplica de marti vin dupa ce din 9 februarie 2014, odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 4/2014, sotia/sotul titularului II sau PFA, in cazul in care contribuie la desfasurarea activitatii, se poate asigura in sistemul public de pensii pe baza de contract de asigurare sociala, precum si in sistemul asigurarilor de sanatate si in cel al asigurarilor pentru somaj. Despre acest subiect puteti citi AICI.
Comentarii articol (2)