avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sotia Pfa si indemnizatia de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sotia Pfa si indemnizatia de crestere a copilului

Bună ziua.

In luna Noiembrie a anului 2014 m-am inregistrat la Casa de asigurari Cj ca sotie a unui pfa și am incheiat un contract de asigurare pt cei 0.85% pt concedii și indemnizatii, întrebarea mea este, pot beneficia de indemnizatie de crestere a copilului si fara să fii platit contributie la pensie si somaj?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:15, 12 Martie 2015
Nu. Pentru a beneficia de indemnizatie de CCC trebuie ca în ultimul an anterior datei naşterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Este posibilă acoperirea unor perioade lipsă din perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului prin plata retroactivă a unor contracte de asigurare socială cu Casa Naţională de Pensii Publice sau a unor contracte de asigurare de sănătate cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate?

Solutie:
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
Am postat acest articol ca să vă dați seama ce vreau să întreb, soțul sau soția unui titular al unui pfa sau ii beneficiează de concedii și indemnizații conform articolului de mai jos. Eu mă întrebat dacă are vreo legătură contribuția la Cas cu obținerea CCC.

O.U.G. nr. 68/2014 modifica O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate in sensul introducerii in cadrul grupei de asigurati si sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate.

Potrivit prevederilor nou introduse, sotul/sotia titularului intreprinderii individuale/ persoanei fizice autorizate nu necesita inregistrare in registrul comertului, sau calitate de titular ori salariat al intreprinderii individuale/PFA ci doar sa participe la activitatea intreprinderii individuale/PFA.

Inainte de adoptarea ordonantei modificatoare din cadrul grupei de asigurati, respectiv grupa persoanelor asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, faceau parte persoanele fizice: angajate cu contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu, care desfasoara activitati in functii elective sau sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, care beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj.

De aceleasi drepturi beneficiaza si persoanele care au calitatea de asociati, comanditari sau actionari intr-o societate comerciala, membri ai asociatiei familiale, persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente, persoanele care incheie un contract de asigurari sociale pentru concedii si indemnizatii pentru maternitate si concedii si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav.

In ceea ce priveste categoria asiguratilor nou introdusi - sotul/sotia titularului intreprinderii individuale/ persoanei fizice autorizate, cota de contributie pentru concedii si indemnizatii, reprezinta 0,85% si se aplica asupra veniturilor declarate la casele de asigurari de sanatate, achitandu-se la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Sotul sau sotia titularului unei PFA/intreprindere individuala sunt obligati sa depuna declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii la casa de asigurari de sanatate la care sunt luati in evidenta ca platitor de contributie de asigurari sociale de sanatate.

Noile reglementari vizeaza faptul ca in cazul in care angajatorul isi suspenda temporar activitatea sau activitatea acestuia inceteaza printr-o modalitate prevazuta de lege, drepturile la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, nascute anterior ivirii acestor situatii, se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, de catre casele de asigurari de sanatate unde medicul de familie al asiguratului are incheiata conventie.

In ceea ce priveste durata concediilor pentru tuberculoza, neoplazii, SIDA, boli cardiovasculare, a concediilor pentru sarcina si lauzie, ingrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de munca si pentru carantina, precum si pentru risc maternal, acestea nu diminueaza numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni.

Indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data de la care persoanele precum si platitorii reglementati prin lege erau in drept sa le solicite.
1. Tot ce ati scris dvs. in ultimul measj se refera doar la indemnizatiile pentru concedii medicale (inclusiv concediul de maternitate).

2. - Plata contributiilor la CAS nu are nici o legatura cu a beneficia de indemnizatia pentru CCC.
- Asta va spuneam si eu in raspunsul meu, mai sus:
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatii de gravide ptr pfa mihaelaionel87 mihaelaionel87 Buna ziua, Ma numesc Mihaela si va rog sa-mi raspundeti daca.... Sunt insarcinata si lucrez cu contract de colaborare la o companie de asigurai, avand un ... (vezi toată discuția)
Prenatal carmen1987 carmen1987 Am o nelamurire. Sotia este angajata cu norma intreaga, iar in scurt timp urmeaza sa intre in prenatal. De curand am deschis un II * interprindere individuala* ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil FPG FPG Buna seara! Am un PFA deschis si as vrea sa stiu in ce conditii pot primi indemnizatia de crestere copil. Pe langa contributiile obligatorii ale PFA, este ... (vezi toată discuția)