Buna seara!
Am un PFA deschis si as vrea sa stiu in ce conditii pot primi indemnizatia de crestere copil. Pe langa contributiile obligatorii ale PFA, este necesar sa mai fie platite si alte contributii optionale (de ex. contribuția pentru concedii și indemnizații de 0,85%)? Daca da, ce formular trebuie depus in acest sens?
Multumesc!
1. - Plata contributiilor nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).
- Singura conditie este ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din activitatea dvs.
2. - Mai mult, in calitate de PFA puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC chiar daca in unele luni nu aveti venituri din PFA sau sunteti pe minus.
- Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Persoanele care au desfăşurat activităţi supuse impozitului pe venit şi figurează în evidenţele administraţiei financiare cu venituri pe minus.
Solutie:
Faptul că persoana nu a realizat venituri pe perioada cât a desfăşurat activitate profesională nu este un impediment în acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului este îndeplinită, chiar dacă în evidenţele administraţiei financiare acestei persoane i-a rezultat un venit pe minus. În această situaţie, cuantumul indemnizaţiei este de 600 lei lunar.
3. - Plata cotei de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii va ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
- Plata acestei cote o puteti face incheind un contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).
- Informatii privind actele necesare le luati de la CJAS.
Potrivit OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, contribuția pentru concedii și indemnizații este de 0,85% din veniturile supuse impozitului pe venit. Pentru a beneficia de concedii și indemnizații, persoanele autorizate să desfășoare activități independente sunt obligate să depună declarația de asigurare pentru concedii și indemnizații la casa de asigurări de sănătate la care sunt luate în evidență ca plătitori de contribuție de asigurări sociale de sănătate.