avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil pfa
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil pfa

BUNA ZIUA!
Am si eu cateva nelamuriri, daca puteti va rog sa ma ajutati.
Sunt PFA si vreau sa ma informez in ce conditii o sa primesc indemnizatia de crestere copil. Pt aceasta am cateva intrebari:
1. Daca platesc doar impozit si CASS si la pensie nu cotizez, o sa primesc indemnizatie?
2. Conteaza suma care o cotizez, pt ca platesc de 4 ori pe an impotiz+CASS de doar 107 lei. Aceasta pt ca am declarat un venit net estimat de 2000 ron.
3. Este vro suma minima cu care trebuie sa cotizezi?
Multumesc anticipat
1. - Plata contributiilor nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).
- Chiar daca nu platiti aceste contributii puteti benficia de indemnizatie pentru CCC.

2. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cee 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) trebuie sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Fiind PFA puteti sa aveti si luni in care venitul este zero sau pe minus si tot veti beneficia de indemnizatie pentru CCC.
Multumesc frumos!
Ce urmeaza mai jos am gasit pe un alt site.

Beneficiezi de concediu si indemnizatie de maternitate:

- daca ai platit contributia pentru indemnizatii si concedii medicale in cota de 0,85%, atunci vei avea dreptul la indemnizatie de maternitate ca urmare a stagiului de cotizare realizat ca PFA, platita de Casa de Asigurari de Sanatate.

Aceasta contributie o plateste toate pfa_urile sau trebuie sa fac eu ceva pt a o plati separat pe langa suma care deja o platesc la CASS?
Pentru a se beneficia de indemnizatii si concedii medicale trebuie sa se achite contributia de 0,85%..

Daca nu ati platit, puteti incepe sa platiti de acum inainte. Trebuie doar o luna sa aveti platiti cei 0,85%, deoarece pentru a beneficia de concediu de maternitate va trebuie un stagiul minim de cotizare de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
Multumesc frumos! Acum m-am documentat mai mult si am vazut ca acea Contribuția de 0,85% este pentru concediul medical de maternitate si nu are nici o legătura cu indemnizația de creștere copil.
Ultima modificare: Marți, 16 Septembrie 2014
lorei, utilizator
1. Daca nu platiti cota de contributie de 0,85% nu veti putea beneficia de concedii medicale sau de concediu de maternitate.

2. Dar asta nu va impiedica sa beneficiati de CCC si veti beneficia de acest concediu incepand cu data nasterii copilului.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Septembrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal si crestere copil pfa Sacharisa Sacharisa Pentru PFA: 1) Daca pentru cele 12 luni de calculare a concediului de maternitate, 6 luni am fost PFA si 6 luni nu am avut venit pana la nastere, mai ... (vezi toată discuția)
Primirea indemnizatiei pentru cresterea copilului este conditionata de plata cotei de contributie de 0,85% la cass? Simona_Mereu Simona_Mereu Sunt PFA din noiembrie 2012 si am platit pana acum impozitul pe venit si cotizatia CASS stabilite prin deciziile emise de la Finante. Acum sunt gravida in 36 ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copil- pfa traducator autorizat Ionela132 Ionela132 Buna ziua, Am un PFA ca traducator autorizat, mi-am inceput activitatea pe 1 Noiembrie 2013, si mi-am platit toate contributiile, insemmnand casa de pensii, ... (vezi toată discuția)