avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de Crestere Copil- PFA Traducator Autorizat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de Crestere Copil- PFA Traducator Autorizat

Buna ziua,
Am un PFA ca traducator autorizat, mi-am inceput activitatea pe 1 Noiembrie 2013, si mi-am platit toate contributiile, insemmnand casa de pensii, CAS.
In acest moment, nu sunt insarcinata , dar intentionez anul viitor sa am un copil si as dori sa stiu, in prealabil, daca pot beneficia de concediul de maternitate, de 2 ani.
De curand, am aflat ca ar trebui sa platesc o contributie de 0,85%, separat de ceea ce platesc deja catre CAS.
Chiar astazi, am fost la renumita institutie, mai sus mentionata, unde o doamna foarte "draguta" mi-a spus ca nu pot sa platesc acea contributie pentru concedii medicale pentru ca venitul net estimat pe 2014 este de 1200 RON, asta insemnand 100 lei pe luna.
Dar imi mai spune ca pot benefecia de concediu de maternitate si ca astea sunt doua lucruri diferite.
Mentionez ca platesc 756 RON catre CAS, pe trimestru, conform deciziei de impunere 260, si ca in declaratia 600 privind venitul asigurat la sistemul public de pensii, am 805 RON pe fiecare luna a anului, ca venit baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale.
Prin urmare, eu nu mai inteleg nimic.
Trebuie sa realizez venituri mai mari ca sa beneficiez de concediu de crestere copil?
Va rog, daca puteti sa ma lamuriti cu aceasta chestiune.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:22, 13 Iulie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
1. - Concediul de maternitate este constituit din cele 126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal si este reglementat de OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate.
- Ca PFA beneficiati de indemnizatie pentru concediu de maternitate (sau orice alt concediu medical) trebuie sa platiti cota de cotributie de 0,85% pentru concedii si indemnzatii printr-un contract incheiat cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).
- In calitate de PFA depuneti certificatele de concediu de maternitate la CJAS care vi le va plati.

2. Concediul crestere copil (CCC) este reglementat de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

3. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Indemnizatia pentru CCC se acorda la cerere, dupa terminarea concediului de maternitate dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.
- Daca nu puteti beneficia de indemnizatie de maternitate atunci indemnizatia pentru CCC se acorda de la data nasterii copilului.

4. Indemnizatia lunara pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni eligibile, in urmatoarele limite:
- 600 - 3.400 lei daca optati pentru CCC pana la varsta de 1 an;
- 600 - 1.200 lei daca optati pentru CCC pana la varsta de 2 ani.

5. Asa cum ati dedus din cele de mai sus concediul de maternitate si CCC sunt doua notiuni diferite.
Ultima modificare: Duminică, 13 Iulie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie ccc in cazul pfi echinococuta echinococuta Buna ziua, Apelez din nou la capacitatea dvs. de a lamuri lucrurile pe intelesul tuturor. Sunt curioasa daca exista diferente la acordarea indemnizatiei in ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate pfa & cim per. determinata 1 an BubbleGum BubbleGum Buna ziua, In luna mai voi intra in concediu de maternitate. Momentan, am venituri din PFA in sistem real + CIM pe perioada determinata de 1 an, ce ... (vezi toată discuția)
Concediul de crestere copil la persoana cu pfa SnowFlake SnowFlake Buna ziua, Detin PFA cu norma de venit prin care colaborez cu 2 firme. Codul CAEN este 8559 - alte forme de invatamant (nu stiu daca e relevant). Platesc ... (vezi toată discuția)