Buna ziua,
Apelez din nou la capacitatea dvs. de a lamuri lucrurile pe intelesul tuturor.
Sunt curioasa daca exista diferente la acordarea indemnizatiei in timpul concediului medical si in timpul concediului de crestere copil, intre CM si PFI (activitati independente). Cazul meu este PFI.
Care acte pot fi facute la domiciulul resedinta (viza de flotant) si care trebuiesc neaparat facute la domiciliul stabil? Cel putin dupa nastere cand nu poti sa-i lasi pe cei mici singuri, deloc, mi-ar veni foarte greu sa ma deplasez in orasul de domiciliu pentru formalitati.
Exista vreo diferenta intre sarcina normala si sarcina gemelara din punctul de vedere al indemnizatiei si al numarului de zile aferente concediului medical?
Sunt putin confuza in legatura cu venitul din care se fac calculele: pentru concediul medical am inteles ca se ia in calcul 85% din venitul brut, pe cand, in concediul de crestere al copilului/copiilor se ia in calcul 85% din venitul net.
Am inteles ca activitatea de PFI va fi suspendata pe durata concediului. Fix in momentul suspendarii voi achita toate taxele/impozite/obligatii sociale datorate statului pana in acel moment sau treptat treptat trebuiesc achitate pana la momentul T-1?
Astept raspuns si va multumesc anticipat.
1. - Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (incusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc).
- Plata contributiilor la stat nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie petru CCC.
2. Din momentul in care solicitati indemnizate pentru CCC trebuie sa suspendati activitatea PFA si pe perioada de CCC nu trebuie sa aveti venituri din activitatea de PFA si nici alte venituri profesionale impozabile pentru ca vi se suspenda plata indemnizatiei pentru CCC.
3. Indemnizatia lunara pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni eligibile dar:
- daca optati pentru CCC pana la varsta copilului de 1 an indemnizatia nu este mai mica de 600 lei dar nu poate fi mai mare de 3.400 lei;
- daca optati pentru CCC pana la varsta de 2 ani indemnizatia nu este mai mica de 600 lei dar nu poate fi mai mare de 1.200 lei.
4. In cazul unei sarcini gemelare se acorda o singura indemnizatie pentru CCC la acer se adauga cate 600 lei pentru fiecare copil nascut in plus.
5. Actele pentru indemnizatie pentru CCC se depun la Primaria unde aveti domiciliul sau unde aveti resedinta (cu viza de flotant).
6. - Concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) este unul singur chiar adaca aveti sarcina gemelara.
- Indemnizatia pentru concediul de maternitate este tot una singura si este egala cu 85% din baza de calcul avand in vedere veniturile brute din cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediu de maternitate.
7. - Ca PFA veti beneficia de concediu de maternitate numai daca ati platit la Casa de Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) contributia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.
- Daca nu ati platit pana acum puteti incheia, cu CJAS, un contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii.
- Daca aveti macar o luna de platita aceasta contributie puteti beneficia de concediu de maternitate sau alte concedii medicale.
- Certificatele medicale le prezentati la CJAS care va calcula si plati indemnizatia.
Despre acest contract cu CJAS nu auzisem. Aceeasi intrebare si in aceasta situatie: se poate face contractul cu CJAS de la adresa de resedinta (viza de flotant)?
Cand trebuie incheiat cel mai devreme acest contract? Inteleg ca, pentru a avea cel putin o luna platita catre CJAS, trebuie sa inchei acest contract minim cu o luna inainte de nastere si tot atunci ar trebui sa incep sa achit cei 0.85%.
Acest procent din ce venituri se calculeaza?
Un alt aspect pe care as vrea sa-l lamuresc, este legat de alocatia de crestere copil/copii. Aceasta se incaseaza separat de indemnizatia de crestere copil/copii? La ce institutie trebuie completate formalitatile pentru alocatie?
1. Contractul il faceti cu CJAS din judetul in care sunteti inregistrata ca PFA.
2. Intrebati la CJAS toate amanuntele in legatura cu incheierea contractului de asigurare pentru concedii si indemnizatii.
3. - Alocatia de stat pentru copii se acorda indiferent daca aveti venituri sau nu.
- Alocatia de stat pentru copii este de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.
4. - Cererea tip pe care o luati de la Primarie are capitole separate pentru alocatia de stat pentru copii si pentru indemnizatia pentru CCC.
- Aceasta cerere impreuna cu celelalte acte necesare o depuneti tot la Primarie.