avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1328 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate PFA & CIM per. determinata 1 an
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate PFA & CIM per. determinata 1 an

Buna ziua,

In luna mai voi intra in concediu de maternitate.

Momentan, am venituri din PFA in sistem real + CIM pe perioada determinata de 1 an, ce expira la data de 1 mai 2015.

Pentru PFA am venituri mari, la care as prefera sa se calculeze indemnizatia de crestere copil, insa mai am restante si nu am platit (inca) acea contributie de 0,85% pentru concedii. Pot insa sa platesc restantele pana in mai, ca sa fie totul in regula.

Va rog sa ma sfatuiti in legatura cu realizarea dosarului - este mai bine sa am indemnizatia din PFA sau sa intru mai devreme in concediu de maternitate? Atunci as beneficia de concediu platit de firma la care am CIM pe perioada determinata?

Ma mai intereseaza si daca trebuie sa depun vreo declaratie in perioada concediului de crestere copil, in cazul in care primesc indemnizatia pentru PFA.

Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 22 Ianuarie 2015
BubbleGum, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:25, 22 Ianuarie 2015
1. Puteti beneficia de indemnizatie pentru concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si de la angajatorul unde aveti contract individual de munca si de la CJAS, in cazul PFA (daca aveti cel putin o luna in care ati platit cota de contributie de 0,85%).

2. De indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) veti beneficia indiferent daca platiti sau nu contributiile la pensie, sanatate si somaj.
1. Dar chiar si cumulate, acestea nu pot depasi 3.400 lei/luna, nu?

2. Aveti idee la ce suma se ridica indemnizatia pentru concediu crestere copil?

3. Trebuie sa depun vreo declaratie in perioada concediului de crestere copil, in cazul in care primesc indemnizatia prin PFA? Auzisem ceva de o declaratie ce se depune lunar la CJAS, pe toata perioada concediului de maternitate.
1. - Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In aceste venituri intra toate veniturile dvs. din toate sursele de venit.

2. - Daca optati pentru CCC pana la varsta de 1 an indemnizatia nu poate fi mai mare de 3.400 lei lunar.
- Daca optati pentru CCC pana la varsta de 2 ani indemnizatia nu poate fi mai mare de 1.200 lei lunar.

3. - Daca suspendati activitatea ca PFA nu aveti ce declaratii sa mai depuneti (aici puteti sa intrebati si un contabil de profesie).
- La fel si in legatura cu o eventuala depunere de declaratie la CJAS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere copil- pfa traducator autorizat Ionela132 Ionela132 Buna ziua, Am un PFA ca traducator autorizat, mi-am inceput activitatea pe 1 Noiembrie 2013, si mi-am platit toate contributiile, insemmnand casa de pensii, ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc in cazul pfi echinococuta echinococuta Buna ziua, Apelez din nou la capacitatea dvs. de a lamuri lucrurile pe intelesul tuturor. Sunt curioasa daca exista diferente la acordarea indemnizatiei in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil FPG FPG Buna seara! Am un PFA deschis si as vrea sa stiu in ce conditii pot primi indemnizatia de crestere copil. Pe langa contributiile obligatorii ale PFA, este ... (vezi toată discuția)