avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Primirea indemnizatiei pentru cresterea copilului este ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Primirea indemnizatiei pentru cresterea copilului este conditionata de plata cotei de contributie de 0,85% la CASS?

Sunt PFA din noiembrie 2012 si am platit pana acum impozitul pe venit si cotizatia CASS stabilite prin deciziile emise de la Finante. Acum sunt gravida in 36 de saptamani si, cand m-am interesat de concediul de maternitate, mi s-a spus ca nu pot beneficia de acest concediu de 126 de zile pentru ca nu am platit cotizatia de 0,85% la Asigurari de Sanatate. Intrebarea mea este: OK, nu am aflat de aceasta cotizatie in timp util pentru a primi indemnizatia de concediu de maternitate, dar pentru a primi concediu si indemnizatie de crestere copil trebuie sa fi platit aceasta cotizatie? Daca da, pe cate luni inainte de nastere? Ideea e ca as vrea sa fiu sigura ca primesc indemnizatie de crestere copil pe 1 an sau 2 ani.
As aprecia foarte mult un raspuns detaliat. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:57, 17 Iunie 2015
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. Plata contributiilor, indiferent de natura lor, nu este o conditie pentru a beneficia de CCC.

3. - Activitatea de PFA este o activitate independenta asa ca veti benficia de indemnizatie pentru CCC.
- Pe perioada cat sunteti in CCC trebuie sa suspendati activitatea de PFA (orice venit incasat in perioada de CCC, din activitatea de PFA, va duce la suspendarea indemnizatiei pentru CCC).

4. - Deoarece nu indepliniti conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC incepand cu data nasterii copilului.
- Pentru aceasta trebuie sa depuneti la Primarie actele in termen de 60 de zile lucratoare de la data nasterii copilului.
Va multumesc pentru raspuns. Inteleg, deci, ca nu exista nicio conditionare intre plata cotizatiilor CASS si a pensiei, pe de o parte, si primirea indemnizatiei pentru CCC, pe de alta. Totusi, in ce fel ma va (mai) afecta neplata acestei cotizatii de 0,85%? Sa merg sa o platesc de acum incolo?
Am sunat la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate din Sibiu si mi s-a spus ca, avand in vedere ca data probabila a nasterii este 1 martie, as putea, eventual, beneficia de concediu de maternitate incepand din martie. Dar daca beneficiez de CCC si de indemnizatie incepand cu data nasterii copilului, nu prea ar mai avea sens sa iau concediu de maternitate, nu-i asa?
Multumesc inca o data!
1. Plata cotei de contributie de 0,85% va ajuta numai la a beneficia de concedii medicale (inclusiv concediu de maternitate).

2. Daca vreti sa beneficiati de concediu de maternitate trebuie sa aveti, inainte de luna in care intrati in concediu de maternitate, cel putin o luna in care ati platit cota de contributie de o,85%.

3. - Concediul de maternitate se ia, de regula, 63 de zile inainte de nastere si 63 de zile dupa nastere.
- Dar, in functie de recomandarile medicului curant ginecolog si de optiunea dvs., acest concediu se poate acorda si altfel dar cu conditia ca postnatalul sa fie de minimum 42 de zile.
- Adica puteti sa luati si tot concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) incepand cu data nasetrii copilului.

4. In cazul dvs., care sunteti PFA, concediile medicale (inclusiv concediul de maternitate) sunt platite de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

5. - Recomandarea mea este sa nu mai incercati sa benficiati de concediu de maternitate si sa intrati direct in CCC.
- Indemnizatia pentru concediul de maternitate este mai mica decat venitul dvs. lunar si ea se ia si in calculul indemnziatiei pentru CCC care este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).

Ultima modificare: Marți, 28 Ianuarie 2014
ana-cer, moderator
M-ati linistit, d-le avocat. Daca ati sti cat m-am framantat de cand am ramas gravida cu actele necesare pentru CCC. Prin luna a sasea cineva de la Finante mi-a zis ca nu pot beneficia de CCC daca nu platesc cota de contributie la pensii, iar zilele astea o prietena mi-a zis ca neplata acelei cote de contributie de 0,85% la CASS ma va impiedica sa iau indemnizatia pentru CCC!
Acum nici nu ma mai complic, voi intra, cu ajutorul lui Dumnezeu, direct in CCC. Doar ca sa fiu sigura, va intreb si pe dvs.: stagiul de cotizare la pensii are vreo relevanta in aprobarea dosarului pentru CCC? Am vazut pe alte site-uri de consiliere pentru gravide discutii pe aceasta tema.
Va doresc o seara frumoasa!

Ultima modificare: Marți, 28 Ianuarie 2014
Simona_Mereu, utilizator
D-le Avocat am si eu o intrebare. Desi nu am servici, mi-am platit contributia la casa de pensii la zi. Pot beneficia de indemnizatia de cresterea copilului?
In OUG 111/2010 la art 2 aliniatul 5 se vorbeste de perioadele asimilate celor 12 luni:
"(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute de actele normative cu
caracter special care reglementeaza concedierile colective;"
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iunie 2015
Cerena, utilizator

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil pfa lorei lorei BUNA ZIUA! Am si eu cateva nelamuriri, daca puteti va rog sa ma ajutati. Sunt PFA si vreau sa ma informez in ce conditii o sa primesc indemnizatia de ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copil- pfa traducator autorizat Ionela132 Ionela132 Buna ziua, Am un PFA ca traducator autorizat, mi-am inceput activitatea pe 1 Noiembrie 2013, si mi-am platit toate contributiile, insemmnand casa de pensii, ... (vezi toată discuția)
Concediu sarcina fara cotizatiile platite de angajator? MiaQ MiaQ Buna ziua! Angajatorul meu nu a mai platit cotizatiile catre stat de mai bine de 5 luni si as vrea sa stiu, in cazul in care raman gravida, mai beneficiez de ... (vezi toată discuția)