Hotararea Guvernului nr. 989/2014 prevede ca aceasta marire va fi acordata incepand cu data de 1 ianuarie 2015. Astfel, indemnizatia lunara pentru adultii cu handicap grav va creste cu 32 de lei (de la 202 la 234 de lei), in timp ce indemnizatia lunara pentru adultii cu handicap accentuat va creste cu 27 de lei (de la 166 la 193 de lei).
Aceste indemnizatii se acorda indiferent de veniturile obtinute de persoanele cu handicap.
De asemenea, tot de la 1 ianuarie 2015, actul normativ prevede si marirea bugetului personal complementar lunar, care se acorda indiferent de venituri. Pentru adultii cu handicap grav, acesta va creste cu 15 lei (de la 91 la 106 lei), pentru cei cu handicap accentuat -- cu 11 lei (de la 68 la 79 de lei) si pentru cei cu handicap mediu -- cu 5,5 lei (de la 33,5 la 39 de lei).
De bugetul personal complementar lunar beneficiaza si familia sau reprezentantul legal al copilului cu handicap grav, accentuat ori mediu, in perioada in care il are in ingrijire, supraveghere si intretinere.
Plata indemnizatiei si a bugetului personal complementar se face prin intermediul directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti.
Cine NU poate benficia de indemnizatie sau de bugetul personal complementar
Conform dispozitiilor Legii nr. 448/2006, nu pot beneficia de indemnizatie sau de bugetul personal complementar urmatoarele persoane:
- adultii cu handicap care sunt ingrijiti si protejati in centrele rezidentiale publice (exceptand centrul de tip respiro);
- persoanele cu handicap care sunt retinute, arestate sau condamnate definitiv la o pedeapsa privativa de libertate (pe durata retinerii, arestarii sau a detentiei);
- adultii cu handicap grav sau accentuat care realizeaza venituri si se afla in ingrijirea si protectia asistentilor personali profesionisti.
Totodata, de indemnizatia lunara nu pot beneficia nici adultii cu handicap grav sau accentuat care nu realizează venituri, dar care se afla in ingrijirea si protectia asistentilor personali profesionisti.
Acordarea dreptului la prestatii sociale
Prestatiile sociale pentru persoanele cu handicap sunt acordate la cerere sau din oficiu, in baza unor acte doveditoare, conform dispozitiilor Legii nr. 448/2006.
Cererea pentru plata prestatiilor sociale se inregistreaza la autoritatea administratiei publice locale competente din raza teritoriala a domiciliului/resedintei persoanei cu handicap. Cererea -- insotita de actele doveditoare -- poate fi depusa de catre persoana cu handicap, familia acestuia, reprezentantul legal, asistentul personal profesionist sau organizatia neguvernamentala din care face parte persoana cu handicap.
Prestatiile sociale se platesc din luna urmatoare depunerii cererii.
Comentarii articol (1)