avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drepturile persoanei cu handicap vizual grav
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drepturile persoanei cu handicap vizual grav

As dori sa stiu si eu in legatura cu drepturile unei persoane cu handicap grav vis-a-vis de Legea nr. 448/2006.

Legea nr. 448/2006 prevede ca:
Art. 42. - (1) Adultul cu handicap vizual grav poate opta pentru asistent personal sau indemnizaţie de însoţitor.
(4) Părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului cu handicap grav, adulţii cu handicap grav ori reprezentanţii legali ai acestora, cu excepţia celor cu handicap vizual grav, pot opta între asistent personal şi primirea unei indemnizaţii lunare.
(5) Opţiunea se exprimă prin cerere adresată în scris direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, şi devine valabilă numai pe baza acordului exprimat în scris al acestora.
Art. 43. - (1) Indemnizaţia lunară prevăzută la art. 42 alin. (4) este în cuantum egal cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unităţile de asistenţă socială din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi.
Art. 58. - (3) Adultul cu handicap vizual grav primeşte pentru plata însoţitorului o indemnizaţie echivalentă cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unităţile de asistenţă socială din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi.
(4) Adultul cu handicap beneficiază, în condiţiile prezentei legi, de următoarele prestaţii sociale:
a) indemnizaţie lunară, indiferent de venituri:
1. în cuantum de 202 lei, pentru adultul cu handicap grav;
2. în cuantum de 166 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
b) buget personal complementar lunar, indiferent de venituri:
1. în cuantum de 91 lei, pentru adultul cu handicap grav;
2. în cuantum de 68 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
3. în cuantum de 33,5 lei, pentru adultul cu handicap mediu.

Ce sa inteleg din aceste texte de lege, ca daca adultul cu handicap vizual grav opteaza pentru indemnizatie de insotitor nu mai are dreptul la asistent personal?

Adultul cu handicap vizual grav primeste indemnizatie de insotitor in loc de indemnizatie lunara? Inc azul acesta acesta mai beneficiaza de bugetul personal complementar lunar?

Daca adultul cu handicap vizual are un alt grad decat cel grav (spre ex. accentuat) atunci ce drepturi primeste?
Cel mai recent răspuns: lia_alexe , utilizator 17:51, 22 Iulie 2011
Scrie in lege. Adultul cu handicap vizual grav primeşte pentru plata însoţitorului o indemnizaţie echivalentă cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii, indemnizatia lunara si bugetul complementar.
Pe site-ul [ link extern ]
am gasit alta numerotare a articolelor.
1. Art.41 alin. (1) precizeaza faptul ca adultul cu handicap vizual grav poate alege intre a primi indemnizaţie de însoţitor sau a avea asistent personal, in sensul ca nu i se impune una din variante.
2. In art.41 alin. (3) sunt exceptate persoanele cu handicap vizual grav, deci ele nu trebuie sa opteze intre asistent personal şi primirea unei indemnizaţii lunare.
Astfel, persoanele cu handicap vizual grav pot avea asistent personal (daca nu au ales indemnizatia de insotitor) si indemnizatia lunara.
Iar in art.57 alin (4) lit. b) se specifica faptul ca adultul cu handicap beneficiaza si de buget personal complementar lunar, indiferent de venituri.
:)
3. In concluzie, in conditiile Legii nr. 448/2006, adultul cu handicap beneficiaza de prestatii sociale, astfel:

Persoanele cu handicap vizual grav beneficiaza de:
- asistent personal sau indemnizatie de insotitor,
- indemnizatia lunara,
- buget personal complementar lunar.

Persoanele cu handicap grav, altele decat cele cu handicap vizual grav, beneficiaza de:
- asistent personal sau indemnizatie lunara,
- buget personal complementar lunar.

Art. 42. alin. (4) Nu pot beneficia de indemnizatia lunara:
a) parintii sau reprezentantii legali ai copilului cu handicap grav care se afla in internate ori in centre de plasament aferente unitatilor sau institutiilor de invatamant special;
b) adultii cu handicap grav sau reprezentantii lor legali pe perioada in care adultii cu handicap grav se afla in centre rezidentiale publice, cu exceptia centrului de tip respiro, ori in alte tipuri de institutii publice cu caracter social in care se asigura intretinere completa din partea autoritatii administratiei publice;
c) persoanele cu handicap grav care sunt retinute sau condamnate definitiv la o pedeapsa privativa de libertate, pe perioada retinerii ori a detentiei.


Persoanele cu handicap accentuat beneficiaza de:
- indemnizatia lunara,
- buget personal complementar lunar.

Persoanele cu handicap mediu beneficiaza de:
- buget personal complementar lunar.

:) :luck:
Ultima modificare: Vineri, 22 Iulie 2011
lia_alexe, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept la munca adytz_1979 adytz_1979 Buna ziua, O persoana detine certificat de handicap gradul 1 permanent,nerevizuibil si conform legislatiei in vigoare are dreptul si primeste indemnizatie ... (vezi toată discuția)
Drepturile persoane cu handicap gr 3 Mariana Laura Mariana Laura Buna ziua! va rog daca imi puteti spune ce drepturi au persoanele cu handicap gr 3. Multumesc. (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului animarsrl animarsrl Buna ziua, O persoana cu handicap grav gradul I, a nascut un copil si doreste sa beneficieze de indemnizatie pentru cresterea copilului in baza Legii ... (vezi toată discuția)