avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drept la munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drept la munca

Buna ziua,

O persoana detine certificat de handicap gradul 1 permanent,nerevizuibil si conform legislatiei in vigoare are dreptul si primeste indemnizatie de insotitor.Aceasta persoana doreste sa se angajeze si o intereseaza daca in acest caz pierde indemnizatia de insotitor sau daca beneficiaza de aceasta indemnizatie are sau nu si drept de munca?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: adytz_1979 , utilizator 15:43, 15 Aprilie 2014
Parsoana cu handicap grad I are dreptul de a munci, beneficiind si de scutire de impozit pe veniturile realizate.
Indemnizatia lunara pe care o primeste nu se anuleaza in cazul angajarii.


Legea nr. 448/2006:

ART. 77
(1) Persoanele cu handicap au dreptul de a munci şi de a realiza venituri în conformitate cu prevederile legislaţiei muncii, precum şi cu dispoziţiile speciale din prezenta lege.
(2) În sensul prezentei legi şi numai în contextul încadrării în muncă, prin persoană cu handicap se înţelege şi persoana invalidă gradul III.
ART. 78
(1) Persoanele cu handicap pot fi încadrate în muncă conform pregătirii lor profesionale şi capacităţii de muncă, atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel judeţean sau al sectoarelor municipiului Bucureşti....



ART. 58
... (3) Adultul cu handicap vizual grav primeşte pentru plata însoţitorului o indemnizaţie echivalentă cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unităţile de asistenţă socială din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi.
(4) Adultul cu handicap beneficiază, în condiţiile prezentei legi, de următoarele prestaţii sociale:
a) indemnizaţie lunară, indiferent de venituri:
1. în cuantum de 202 lei, pentru adultul cu handicap grav;
2. în cuantum de 166 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
b) buget personal complementar lunar, indiferent de venituri:
1. în cuantum de 91 lei, pentru adultul cu handicap grav;
2. în cuantum de 68 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
3. în cuantum de 33,5 lei, pentru adultul cu handicap mediu.
....
(6) Nu pot beneficia de prevederile alin. (4):
a) adulţii cu handicap îngrijiţi şi protejaţi în centre rezidenţiale publice, cu excepţia centrului de tip respiro;
b) persoanele cu handicap care sunt reţinute, arestate sau condamnate definitiv la o pedeapsă privativă de libertate, pe perioada reţinerii, arestării ori a detenţiei;
c) adulţii cu handicap grav sau accentuat care realizează venituri, aflaţi în îngrijirea şi protecţia asistentului personal profesionist.
(7) Nu pot beneficia de prevederile alin. (4) lit. a) adulţii cu handicap grav sau accentuat care nu realizează venituri, aflaţi în îngrijirea şi protecţia asistentului personal profesionist.
....
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile persoane cu handicap gr 3 Mariana Laura Mariana Laura Buna ziua! va rog daca imi puteti spune ce drepturi au persoanele cu handicap gr 3. Multumesc. (vezi toată discuția)
Drepturile persoanei cu handicap vizual grav eagle_free eagle_free As dori sa stiu si eu in legatura cu drepturile unei persoane cu handicap grav vis-a-vis de Legea nr. 448/2006. Legea nr. 448/2006 prevede ca: Art. 42. - ... (vezi toată discuția)
Drepturi la un loc de munca pentru persoanele cu gradul i de handicap cu insotitor eirenee eirenee buna seara am 24 de ani, tocmai am terminat o facultate si as dori sa caut un loc de munca. problema cu care ma confrunt si sunt total debusolata sunt ... (vezi toată discuția)