avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru cresterea copilului

Buna ziua,
O persoana cu handicap grav gradul I, a nascut un copil si doreste sa beneficieze de indemnizatie pentru cresterea copilului in baza Legii nr.448/2006 art.12 alin.(2) . Persoana cu handicap grav este beneficiara a indemnizatiei prevăzuta la art.42 alin.4 din Legea nr.448/2006. Intrebarea este.....ca sa poata beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului trebuie sistata indemnizatia lunara sau nu?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 20:20, 15 Noiembrie 2011
Indemnizatia de la art.42 alin.4 din Legea nr.448/2006 nu este acordata persoanei cu handicap ci parintilor sau reprezentantilor legali ai copilului cu handicap grav.
Art. 42 - (4) Parintii sau reprezentantii legali ai copilului cu handicap grav, adultii cu handicap grav ori reprezentantii legali ai acestora, cu exceptia celor cu handicap vizual grav, pot opta intre asistent personal si primirea unei indemnizatii lunare.

Poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului in baza Legii nr.448/2006 art.12 alin.(2) doar persoana care nu realizeaza alte venituri in afara celor prevazute la art. 58 alin. (4) lit. a)
(4) Adultul cu handicap beneficiaza, in conditiile prezentei legi, de urmatoarele prestatii sociale:
a) indemnizatie lunara, indiferent de venituri:
1. in cuantum de 179 lei, pentru adultul cu handicap grav;
2. in cuantum de 147 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
b) buget personal complementar lunar, indiferent de venituri:
1. in cuantum de 80 lei, pentru adultul cu handicap grav;
2. in cuantum de 60 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
3. in cuantum de 30 lei, pentru adultul cu handicap mediu.

ok,...in afara venitului prevazut la art.58 alin.4 lit.@, respectiv, acela in cuantum de 202 lei actualmente pe care il primeste de la DGASPC, persoana cu handicap grav, este beneficiara a indemnizatiei lunare de 510 lei, pe care o primeste de la primaria de domiciliu. Aceasta indemnizatie de 510 lei se sisteaza sau nu, pe perioada cat primeste indemnizatia de crestere copil de 450 lei pana la 2 ani.
Asa cum spune legea 448/2006 atr. 12
(2) Persoana cu handicap care are in ingrijire, supraveghere si intretinere un copil si care nu realizeaza alte venituri in afara celor prevazute la art. 58 alin. (4) lit. a) beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului in cuantum de 450 lei pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani si de un ajutor lunar pentru cresterea copilului in cuantum de 150 lei pentru copilul cu varsta cuprinsa intre 2 si 7 ani.
spune clar ca de art. 12 pct 2 beneficiaza doar persoanlele care nu au alte venituri decat cele din art. 58 alin 4
Ce indemnizatie este cea in valoare de 510 lei? In baza a ce prevedere legala o primeste?
in baza art.42 alin.4 Parintii sau reprezentantii legali ai copilului cu handicap grav, adultii cu handicap grav ori reprezentantii legali ai acestora, cu exceptia celor cu handicap vizual grav, pot opta intre asistent personal si primirea unei indemnizatii lunare. Mama este un adult cu handicap grav care a optat mai demult sa primeasca indemnizatia lunara in loc de asistent personal. Indemnizatia lunara este egala in cuantum net cu salariul unui asistent social debutant in cuantum de 510 lei lunar. Indemnizatia este asigurata de primaria de domiciliu. si este reglementata tot de Legea 448 . a se vedea art. 42 alin.4 si art. 43
Rezulta astfel un alt venit, in afara celui de 202 lei pe luna prevazut de art 58 alin.4 lit.a., nu?

Articolul 12 este limitativ nu exemplificativ.
Mama dvs. beneficiaza de prevederile a doua articole: art 58 alin.4 lit.a. si art. 42 alin. 1

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile persoanei cu handicap vizual grav eagle_free eagle_free As dori sa stiu si eu in legatura cu drepturile unei persoane cu handicap grav vis-a-vis de Legea nr. 448/2006. Legea nr. 448/2006 prevede ca: Art. 42. - ... (vezi toată discuția)
Drepturi copil 4luni cu handicap grav down down Buna ziua sunt mama a 6copii din care cel mic de 4 luni este diagnosticat cu sindrom down. Am certificatul de handicap.Am depus actele pentru indemnizatia de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de insotitor acordata minorului cu handicap grav katharina.kiss katharina.kiss buna ziua sunt mama unei fetite ce detine certificat de handicap grad grav si care in curand va implini 3 ani . in prezent copilul beneficiaza de urmatoarele ... (vezi toată discuția)