avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... INDEMNIZATIA DE INSOTITOR ACORDATA MINORULUI CU ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

INDEMNIZATIA DE INSOTITOR ACORDATA MINORULUI CU HANDICAP GRAV

buna ziua
sunt mama unei fetite ce detine certificat de handicap grad grav si care in curand va implini 3 ani . in prezent copilul beneficiaza de urmatoarele de urmatoarele drepturi banesti :
- alocatia de stat 200 lei
- buget complementar 91 lei
-indemnizatia de insotitor in cuantum de 461 lei pe numele sotului
odata cu implinirea varstei de 3 ani a fetitei eu doresc sa prelungesc concediu de la 3 la 7 ani ( nu doresc sa devin eu sau altcineva din familie asistent personal )
intrebarea mea este : copilul va beneficia in continuare de acea indemnizatie de insotitor in cuantum de 461 lei?
primaria sustine ca acest drept ( indemnizatia cuvenita pers cu handicap ) va fi sistata daca eu voi intra in concediu de la 3 la 7 ani .
doresc sa-mi raspundeti indicand si alin din lege care imi da acest drept
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 22:34, 25 Noiembrie 2009
Legea 448/2006 privind protectia sociala a persoanelor cu handicap prevede urmatoarele:
Art. 12 (1) Persoana care are în îngrijire, supraveghere si întretinere un copil cu handicap beneficiaza, dupa caz, de urmatoarele drepturi:
a) concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap sau, dupa caz,
stimulent lunar, pâna la împlinirea de catre acesta a vârstei de 3 ani, în conditiile de acordare prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei în vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007;
b) concediu si o indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap în cuantum de 450 lei, pentru copilul cu handicap cu vârsta cuprinsa între 3 si 7 ani;
(4) De drepturile prevazute la alin. (1) lit. a)-g) si la alin. (2) nu pot beneficia
persoanele care au în acelasi timp si calitatea de asistent personal pentru acelasi copil sau care primesc indemnizatia prevazuta la art. 42 alin. (4).- adica indemnizatia de insotitor.
ART. 43
(1) Indemnizatia lunara prevazuta la art. 42 alin. (4) este în cuantum egal cu
salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unitatile de asistenta
sociala din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi.
(2) Plata indemnizatiei lunare se asigura de primariile în a caror raza teritoriala îsi are domiciliul sau resedinta persoana cu handicap grav.
(3) Plata indemnizatiei se face pe perioada valabilitatii certificatului de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de protectie a copiilor sau de comisiile de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, dupa caz.
(4) Nu pot beneficia de indemnizatia lunara:
a) parintii sau reprezentantii legali ai copilului cu handicap grav care se afla în
internate ori în centre de plasament aferente unitatilor sau institutiilor de învatamânt special;
b) adultii cu handicap grav sau reprezentantii lor legali pe perioada în care adultii
cu handicap grav se afla în centre rezidentiale publice, cu exceptia centrului de tip respiro, ori în alte tipuri de institutii publice cu caracter social în care se asigura întretinere completa din partea autoritatii administratiei publice;
c) persoanele cu handicap grav care sunt retinute, arestate sau condamnate
definitiv la o pedeapsa privativa de libertate, pe perioada retinerii, arestarii ori a
detentiei.
Din analiza textului de lege rezulta ca atata vreme cat dvs. nu primiti, in numele copilului si indemnizatia de insotitor, puteti beneficia de concediu de crestere a copilului cu handicap grav si de indemnizatia aferenta acestui concediu.
am studiat legislatia referitoare la persoanele cu handicap , respectiv legea 448/2006, OUG 14/2007 si legea 275/2007.
în situaţia în care solicit prelungirea concediului pentru creşterea copilului cu handicap (grav) cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani voi beneficia de următoarele prestaţii sociale:
-indemnizaţia pentru creşterea copilului cu handicap în cuantum de 450 lei;
-alocaţia de stat majorată cu 100%, în prezent în cuantum de 84 lei;
-bugetul personal complementar în cuantum de 91 lei.
nu inteleg de ce pe perioada concediului, soţul meu nu poate solicita acodarea indemnizaţiei de însoţitor în cuantum de 461 lei.( pe care am ridicat-o pana in prezent )
va rog daca puteti sa-mi raspundeti vreau sa stiu care este articolul din lege care nu-mi permite sa le ridic pe ambele (indemnizaţia pentru creşterea copilului cu handicap în cuantum de 450 lei si indemnizaţiei de însoţitor în cuantum de 461 lei)


se pare ca la primaria noastra acest lucru nu este valabil ( adica si indemnizatia pt cresterea copilului de la 3 la 7 ani in cuantum 450 lei si indemnizatia pt pers cu handicap ce se ridica de la caseria primariei in cuantum de 461 lei pe numele sotului
va multumesc
primaria imi raspunde ca nu pot beneficia de aceste 2 indemnizatii concomitent conform art 41 alin 3 din legea 448/2006. ce prevede acest art ?
pt ca eu nu-l gasesc
va multumesc
Nu exista asa ceva. Art. 41 nu are alineate si se refera la cu totul altceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru cresterea copilului animarsrl animarsrl Buna ziua, O persoana cu handicap grav gradul I, a nascut un copil si doreste sa beneficieze de indemnizatie pentru cresterea copilului in baza Legii ... (vezi toată discuția)
Drepturi copil cu handicap mihai_enculescu mihai_enculescu Buna ziua Sunt tatal unei fetite in varsta de 8 luni care este incadrata cu handicap grav cu drept de insotitor. Sotia este in concediu maternal si nu doreste ... (vezi toată discuția)
Drepturi copil 4luni cu handicap grav down down Buna ziua sunt mama a 6copii din care cel mic de 4 luni este diagnosticat cu sindrom down. Am certificatul de handicap.Am depus actele pentru indemnizatia de ... (vezi toată discuția)