avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drepturi copil cu handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drepturi copil cu handicap

Buna ziua
Sunt tatal unei fetite in varsta de 8 luni care este incadrata cu handicap grav cu drept de insotitor. Sotia este in concediu maternal si nu doreste sa renunte la indemnizatie.

Am cateva intrebari din punct de vedere al drepturilor de care putem beneficia. M-ar interesa o opinie juridica din partea unui specialist in Legea nr. 448/2006 si in drepturi sociale:

1. Care sunt drepturile de care putem beneficia tinand cont ca in momentul de fata primim numai "buget personal complementar lunar" in valoare de 91 RON
2. Pot fi eu insotitorul fetitei tinand cont ca sunt angajat in privat iar sotia este in concediu de maternitate?
3 Conform "Art. 58. — Alin.1 din Lege 448/2006 Copiii cu handicap, inclusiv copiii cu handicap de tip HIV/SIDA, beneficiaza de
alocatie de stat in conditiile si in cuantumul prevazut de lege, majorat cu 100%.", dar ni s-a spus ca de acest articol vom beneficia numai dupa cei 3 ani in care alocatia este de 200 RON.
Are dreptul fetita la alocatie majorata cu 100% inainte de varsta de 3 ani?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: oxana66 , utilizator 10:49, 12 Noiembrie 2010
Puteti fi incadrat ca insotitor cu carte de munca numai daca aveti program de 4 ore la privat. Daca nu vreti sa renuntati la servici puteti cere indemnizatia de insotitor de la primarie conform legii 448 care este in jur de 400 ron. Nu puteti beneficia de alocatie majorata cu 100% pana la varsta de 3 ani.
Conform celor de la Dolj nu pot beneficia de indemnizatia de insotitor datorita faptului ca mama incaseaza indemnizatia pentru cresterea copilului!
Ei sustin ca nu se poate incasa decat un singur tip de indemnizatie. Este adevarat? Care este legea si articolul de lege care interzice acest lucru?

Multumesc
Nu are dreptul sotia dar dvs aveti dreptul, adresati-va DGPC-Buc.
Art. 42. - (1) Adultul cu handicap vizual grav poate opta pentru asistent personal sau indemnizaţie de însoţitor.
(2) Persoanele cu handicap grav care au şi calitatea de pensionari de invaliditate gradul I pot opta pentru indemnizaţia pentru însoţitor prevăzută la art. 61 din Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, sau pentru asistent personal. Dreptul de opţiune se menţine şi în cazul trecerii pensionarilor de invaliditate la pensia pentru limită de vârstă.
(3) Invalizii de război care au şi calitatea de persoane cu handicap grav şi sunt pensionari de invaliditate gradul I beneficiază atât de dreptul prevăzut la alin. (2), cât şi de dreptul prevăzut la art. 3 din Legea nr. 49/1999 privind pensiile I.O.V.R., cu modificările şi completările ulterioare.
(4) Părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului cu handicap grav, adulţii cu handicap grav ori reprezentanţii legali ai acestora, cu excepţia celor cu handicap vizual grav, pot opta între asistent personal şi primirea unei indemnizaţii lunare.
(5) Opţiunea se exprimă prin cerere adresată în scris direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, şi devine valabilă numai pe baza acordului exprimat în scris al acestora.
(6) Direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, vor comunica angajatorului, în termen de 5 zile, acordul pentru opţiunea exprimată în condiţiile prevăzute la alin. (5).
Art. 43. - (1) Indemnizaţia lunară prevăzută la art. 42 alin. (4) este în cuantum egal cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unităţile de asistenţă socială din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi.
(2) Plata indemnizaţiei lunare se asigură de primăriile în a căror rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana cu handicap grav.
(3) Plata indemnizaţiei se face pe perioada valabilităţii certificatului de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de protecţie a copiilor sau de comisiile de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, după caz.
(4) Nu pot beneficia de indemnizaţia lunară:
a) părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului cu handicap grav care se află în internate ori în centre de plasament aferente unităţilor sau instituţiilor de învăţământ special;
b) adulţii cu handicap grav sau reprezentanţii lor legali pe perioada în care adulţii cu handicap grav se află în centre rezidenţiale publice, cu excepţia centrului de tip respiro, ori în alte tipuri de instituţii publice cu caracter social în care se asigură întreţinere completă din partea autorităţii administraţiei publice;
c) persoanele cu handicap grav care sunt reţinute, arestate sau condamnate definitiv la o pedeapsă privativă de libertate, pe perioada reţinerii, arestării ori a detenţiei.
Art. 44. - Autorităţile administraţiei publice locale prevăzute la alin. (2) au obligaţia:
a) de a angaja şi salariza asistentul personal al persoanei cu handicap grav, în condiţiile legii;
b) de a asigura şi garanta plata indemnizaţiei lunare, în cazul în care persoana cu handicap grav sau reprezentantul ei legal a optat pentru aceasta.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi persoana cu handicap palsecam palsecam Buna ziua, Mama mea este, din anul 2000, persoana cu handicap grav, gr. I, cu asistent personal. Doreste sa renunte la asistent si ar vrea sa stie daca, in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de insotitor acordata minorului cu handicap grav katharina.kiss katharina.kiss buna ziua sunt mama unei fetite ce detine certificat de handicap grad grav si care in curand va implini 3 ani . in prezent copilul beneficiaza de urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Care este diferenta intre asistent personal si insotitor? karmyna karmyna mama mea a primit recent(dupa doua luni de depunere al dosarului), certificatul de handicap grav grad 1 cu asistent personal. ma intereseaza care este ... (vezi toată discuția)