Metodologia examenului de definitivat a fost aprobata prin Ordinul MEN nr. 4802/2014 -- care a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 772 din 23 octombrie 2014 --, iar calendarul a fost aprobat prin Ordinul MEN nr. 4801/2014 -- care a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 769 din 23 octombrie 2014.
Proba scrisa s-a desfasurat in data de 9 iulie, iar rezultatele initiale ale acesteia au fost facute publice marti. Dupa rezolvarea contestatiilor depuse de candidati, rezultatele finale au fost afisate astazi, pe site-ul edu.ro.
Ministerul Educatiei a informat ca, din totalul de 6.829 de candidati care au obtinut nota la proba scrisa, 3.363 (49,25%) au obtinut peste 8 - nota prin care se dobandeste dreptul de practica in invatamantul preuniversitar.
9.385 dintre cei 10.297 de candidati inscrisi au indeplinit conditiile de participare si s-au putut prezenta la proba scrisa. Concret, conditiile ce trebuiau indeplinite cumulativ sunt urmatoarele:
- calificativ partial, pentru anul scolar 2014-2015, "Bine" sau "Foarte bine";
- media notelor finale, la inspectiile speciale, cel putin 8 (rezultatele inspectiilor au fost publicate pe 1 iulie);
- stagiu efectiv de predare la catedra, in sistemul national de invatamant preuniversitar, de cel putin un an (sau ore de predare echivalente normei de un an), ca personal didactic calificat conform studiilor absolvite.
Nota obtinuta la proba scrisa este nota la examen, iar nota minima de promovare a examenului este 8.
In perioada 20-31 iulie, potrivit calendarului de desfasurare, tabelele cu candidatii admisi vor fi transmise ministerului, iar rezultatele examenului vor fi validate prin ordin. Apoi, pana la 1 septembrie, inspectoratele scolare vor elibera certificatele de acordare a definitivarii in invatamant.
La fel ca in alti ani, examenul de definitivat a constat in sustinerea a cel putin doua inspectii speciale la clasa si o proba scrisa.
Sustinerea examenului s-a facut in limba romana, dar cadrele didactice de la clasele cu predare integrala in limbile minoritatilor nationale au putut sustine probele in limba de predare a disciplinei.
Potrivit metodologiei, definitivatul este organizat distinct pentru fiecare functie didactica de predare, pe discipline sau pe specialitati.
Definitivarea in invatamant se poate obtine la una dintre specialitatile inscrise pe diploma/diplomele pe care candidatul o/le detine sau la una dintre disciplinele pe care cadrul didactic o poate preda.
Candidatii au fost anuntati de admiterea/respingerea dosarelor pana in decembrie
Candidatii s-au putut inscrie in examen, la unitatile de invatamant, pana pe 21 noiembrie 2014.
In urma inscrierii, acestia au fost instiintati, pana pe 19 decembrie 2014, cu privire la admiterea/respingerea dosarelor depuse, prin afisare la inspectoratul scolar si pe site-ul inspectoratelor scolare. Totodata, candidatii respinsi au fost instiintati si in scris.
Lista documentelor ce trebuiau incluse in dosarul de inscriere cuprinde:
- fisa de inscriere -- completata si confirmata de conducerea unitatii de invatamant si semnata de candidat;
- copii legalizate ale actelor de studii in baza carora s-a facut inscrierea in examen, impreuna cu foaia matricola/suplimentul la diploma;
- un document legalizat din care rezulta indeplinirea conditiilor legale privind absolvirea programului de pregatire psihopedagogica si metodica;
- copii ale urmatoarelor documente, certificate "conform cu originalul" de catre conducerea unitatii de invatamant: decizia de repartizare pe post, buletinul/cartea de identitate, certificatul de nastere, documentul privind schimbarea numelui.
Potrivit metodologiei de examen, candidatii puteau face dovada pregatirii psihopedagogice astfel:
- absolventii cu diploma ai invatamantului superior de lunga/scurta durata si ai invatamantului postliceal, care au facut pregatirea psihopedagogica pana in 2009, trebuiau sa faca dovada absolvirii programului de pregatire psihopedagogica prin foaia matricola/anexa la diploma de licenta sau de absolvire, in care este consemnata parcurgerea disciplinelor psihopedagogice si metodice, sau prin certificat de absolvire a programului de pregatire psihopedagogica oferit de departamentele pentru pregatirea personalului didactic;
- absolventii cu diploma ai invatamantului superior de lunga durata incadrati in invatamantul liceal/postliceal, care au facut pregatirea psihopedagogica incepand cu anul 2009, precum si absolventii ciclului II de studii universitare de masterat/master incadrati in invatamantul liceal/postliceal trebuiau sa faca dovada detinerii a cel putin 60 de credite transferabile din programul de pregatire psihopedagogica oferit de departamentele pentru pregatirea personalului didactic/departamentele de specialitate cu profil psihopedagogic;
- absolventii cu diploma ai invatamantului superior de lunga si scurta durata/postliceal, care au facut pregatirea psihopedagogica incepand cu anul 2009, precum si absolventii cu diploma ai ciclului I de studii universitare de licenta si ai ciclului II de studii universitare de masterat/master incadrati in invatamantul prescolar, in invatamantul preuniversitar obligatoriu si pe catedre de pregatire/instruire practica trebuiau sa faca dovada detinerii a cel putin 30 de credite transferabile din programul de pregatire psihopedagogica oferit de departamentele pentru pregatirea personalului didactic/departamentele de specialitate cu profil psihopedagogic.
"Pentru absolventii cu diploma ai liceelor pedagogice in specializarea invatator/educator, ai colegiilor universitare de institutori sau ai ciclului I de studii universitare de licenta cu specializarea «Pedagogia invatamantului primar si prescolar» se considera indeplinita cerinta privind pregatirea psihopedagogica de nivel I", este precizat in metodologie.
Fiecare candidat a primit si semnat un extras din aplicatia electronica al fisei de inscriere dupa ce datele din aceasta au fost introduse in sistemul informatizat.
Comentarii articol (0)