Luna aceasta aduce pentru salariati trei zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza -- Ziua nationala a Romaniei (1 decembrie) si prima si a doua zi de Craciun (25 si 26 decembrie). In acest an, toate trei pica in timpul saptamanii, astfel ca salariatii primesc liber. Angajatorii care nu acorda liber angajatilor sunt pasibili de o amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei.
Insa Codul muncii stabileste si unele exceptii, astfel ca anumite categorii de salariati nu beneficiaza de timp liber in zilele nelucratoare.
Este vorba de locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
De asemenea, exceptie fac si unitatile sanitare si cele de alimentatie publica. Pentru acestea, in scopul asigurarii asistentei sanitare si al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, Guvernul stabileste programe de lucru adecvate.
Chiar daca aceste categorii de salariati nu beneficiaza de timp liber in zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, angajatorii sunt obligati sa le asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
Atunci cand, din motive justificate, salariatii a caror activitate nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii si cei din unitatile sanitare si de alimentatie publica NU primesc zile libere, exista si o alta varianta. Mai precis, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, acestia beneficiaza de un spor la salariul de baza, de cel putin 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Atentie! Angajatorii care nu-si compenseaza salariatii cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile sau care nu acorda sporul la salariul de baza sunt pasibili de o amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei.
Ce pot face salariatii daca nu li se respecta drepturile
Incalcarea legislatiei muncii de catre angajatori reprezinta un motiv pentru care salariatii ii pot reclama pe acestia la Inspectia muncii sau pentru care ii pot da in judecata.
Salariatii pot face sesizari la Inspectia muncii si/sau la Inspectoratul teritorial de munca in raza caruia domiciliaza, dupa cum a explicat mai demult, pentru AvocatNet.ro, Andreea Suteu, avocat la casa de avocatura Ionescu si Sava.
"Sesizarea va trebui sa contina numele complet al reclamantului, codul numeric personal, adresa exacta, date de identificare ale angajatorului si a locurilor in care acesta isi desfasoara activitatea. Referirile la date trebuie sa cuprinda ziua, luna si anul, informatiile trebuie sa fie concise, iar solicitarile precizate clar", a explicat avocatul.
Mai mult, salariatii nu trebuie sa depuna dovezi, deoarece acest lucru revine in sarcina angajatorilor, iar sesizarile sunt confidentiale.
Comentarii articol (11)