Greva generala a salariatilor din învatamânt va continua si marti, când urmeaza a fi luata o decizie privind continuarea sau suspendarea actiunilor de protest. Liderii federatiilor sindicale au centralizat luni situatia din teritoriu, conform declaratiei liderului sindical Aurel Cornea, parerile fiind împartite. Marti, la ora 13,30, liderii celor patru federatii sindicale din învatamânt (Federatia Sindicatelor din Învatamântul Superior Alma Mater, Federatia Educatiei Nationale, Federatia Sindicatelor Libere din Învatamânt si Federatia Sindicatelor din Învatamântul Preuniversitar "Spiru Haret") se vor întâlni pentru a lua o hotarâre daca sunt de acord cu noua varianta de protocol înaintata de executiv si prin semnarea ei sa se puna capat grevei generale sau continua aceasta greva. Totodata, sindicalistii asteapta hotarârea Curtii Constitutionale care trebuie sa se pronunte daca aceasta greva este legala sau nu.
În instanta de judecata sindicalistii au ridicat problema exceptiei de neconstitutionalitate a trei articole din Legea Contractelor colective de munca, ce a stat la baza declansarii acestei greve, Curtea Constitutionala urmând sa se pronunte în acest sens. Sindicatele din învatamânt au decis actiunile de protest cu mai multe luni de zile în urma. Ele au parcurs toate etapele unui conflict de munca, ajungând pâna la forma suprema a acestuia - greva generala. Pe lânga cresterile salariale substantiale care sa le dea dreptul la o viata decenta, profesorii au cerut si titularizarea pe post si acordarea primelor de doi la suta cât erau pâna acum si a tichetelor de masa, plus alocarea de bani pentru infrastructura.
La prima negociere cu partea Guvernamentala sindicatele au obtinut promisiunea de alocare a cinci la suta din PIB pentru infrastructura în învatamânt. Numai ca aceasta cifra nu se afla în Proiectul de buget alocat Ministerului Educatiei si Cercetarii, proiect care se afla în dezbaterea Parlamentului. Sindicalistii solicita ca acest cinci la suta sa se regaseasca în proiectul de buget altfel considera ca propunerea Guvernului este numai pentru ?a-i aburi? si nicidecum una care sa duca la solutionarea conflictului. Ba mai mult, daca greva va fi suspendata sau declarata ilegala, atunci cadrele didactice vor relua activitatea, dar îsi rezerva dreptul de a declansa un nou conflict de munca, astfel încât s-ar putea ca tot anul de învatamânt sa se desfasoare sub imperiul nesigurantei si al conflictului permanent.
Comentarii articol (0)