ICCJ, printr-o decizie data la finele lunii noiembrie, a mentinut o hotarare data de Curtea de Apel Targu Mures (CATM) in ianuarie 2013, prin care aceasta a stabilit ca profilul personal de Facebook este un spatiu public. Sentinta CATM a fost data intr-o cauza referitoare la un mesaj cu caracter discriminatoriu publicat de Mircea Munteanu, fost director de cabinet in cadrul Prefecturii Mures, pe profilul sau de pe reteaua de socializare Facebook.
Munteanu, facand referire la persoanele care protestau in ianuarie 2012 fata de presedintele Traian Basescu si Guvernul condus de prim-ministrul Emil Boc, a postat pe Facebook mesajul "Arbeit macht frei (Munca te face liber - n.a.) - asta sa inteleaga protestatarii".
Nota: "Arbeit macht frei" este un slogan care a fost plasat la intrarea mai multor lagare de concentrare naziste in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) s-a autosesizat si l-a sanctionat pe Munteanu, in februarie 2012, cu o amenda contraventionala de 1000 de lei, considerand ca “fapta constituie o propaganda nationalista care aduce atingere demnitatii umane si creeaza o atmosfera degradanta, umilitoare si ofensatoare indreptata impotriva grupului de protestatari, asemenea comunitatilor care au fost afectate de regimul si doctrina fascista de-a lungul istoriei.”
Apoi, Mircea Munteanu a contestat hotararea in instanta, considerand ca n-au fost respectate normele privind autosesizarea, mesajul n-a fost postat intr-un spatiu public (deoarece la profilul sau de Facebook aveau acces doar prietenii din lista si alti utilizatori ai retelei de socializare) si nici in calitatea sa de director de cabinet in Prefectura Mures, iar scopul mesajului a fost interpretat si catalogat gresit ca avand caracter discriminatoriu.
CATM a considerat ca normele privind autosesizarea au fost respectate intocmai si ca nu se poate face abstractie de calitatea reclamantului, legea aplicandu-se indiferent ca este vorba de o persoana publica sau nu. Totodata, Curtea a apreciat ca sensul care conteaza al mesajului este cel care s-a intiparit in constiinta larga.
Referitor la faptul ca mesajul nu era public, Curtea a apreciat ca "reteaua de socializare Facebook nu poate echivala, sub aspectul controlului mesajelor difuzate, cu o casuta postala electronica. Profilul sau personal pe Facebook, chiar daca este accesibil doar prietenilor, adica unui grup restrans de persoane, tot public este, oricare dintre «prieteni» putand distribui informatiile postate de titularul paginii, aspect pe care reclamantul il cunostea".
Prin urmare, CATM a respins actiunea lui Munteanu, iar acesta s-a adresat apoi ICCJ, care, de asemenea, a respins recursul ca nefondat intr-o sedinta de la finele lunii noiembrie 2014.
Comentarii articol (8)