Conditia principala a obtinerii pensiei de urmas este ca sustinatorul decedat sa fi fost pensionar sau sa fi indeplinit conditiile legale pentru obtinerea pensiei. Iar persoanele carora li se cuvine sunt copiii si sotul supravietuitor al acestuia.
Pensia de urmas se stabileste din pensia pentru limita de varsta a celui decedat (sau la care ar fi avut dreptul acesta) ori din pensia de invaliditate de gradul I, atunci cand decesul survine inaintea indeplinirii conditiilor de pensie pentru limita de varsta, potrivit legii pensiilor.
Cuantumul pensiei se stabileste in functie de numarul de persoane care au dreptul s-o primeasca, conform informatiilor puse la dispozitie de CNPP pe site-ul propriu. Astfel, daca este vorba de un singur urmas - 50%, daca este vorba de doi urmasi - 75%, iar daca este vorba de trei sau mai multi urmasi - 100%.
Pensia de urmas pentru copii
Varsta pana la care un copil poate beneficia de pensia de urmas difera in functie de anumite situatii. Astfel, in mod normal, copilul poate primi pensia pana cand implineste 16 ani.
Insa, daca acesta isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pensia se acorda pana la terminarea studiilor, dar cel mult pana la 26 de ani. Totodata, pensia se acorda pe toata durata de invaliditate, daca aceasta s-a ivit pana la 16 ani sau, in cazul copiilor care isi continua studiile, pana la 26 de ani.
De retinut este ca obtinerea de venituri nu este un impediment in obtinerea de catre copii a pensiei de urmas, dupa cum este precizat pe site-ul CNPP: "Incepand cu 1 ianuarie 2011, copiii, beneficiari ai unei pensii de urmas, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, indiferent de nivelul acestora".
Nota: Atunci cand este vorba de copii orfani de ambii parinti, pensia rezulta din insumarea drepturilor de urmas calculate pentru fiecare parinte.
Cand poate sa solicite pensia de urmas sotul supravietuitor
Conform CNPP, sotul supravietuitor poate primi pensie de urmas pe tot timpul vietii, atunci cand implineste varsta-standard de pensionare. Conditia este ca durata casatoriei celor doi sa fi fost de 15 ani sau de minimum zece ani (caz in care se aplica o diminuare a cuantumului).
Pensia se poate acorda si indiferent de varsta, in perioada in care sotul supravietuitor este invalid de gradul I sau II, conditia fiind ca durata casatoriei sa fi fost de cel putin un an.
O alta situatie in care se acorda pensia de urmas este daca persoana a murit din cauza unui accident de munca sau a unei boli profesionale. "Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut", explica sursa citata.
Sotul supravietuitor mai poate primi pensia de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, pe o perioada de sase luni de la data decesului. Insa dreptul la pensie se acorda doar daca sotul supravietuitor nu realizeaza in aceasta perioada venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut.
O ultima situatie prezentata de CNPP este acordarea pensiei de urmas pentru "sotul supravietuitor care are in ingrijire, la data decesului sustinatorului, unul sau mai multi copii in varsta de pana la sapte ani, in perioadele in care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut -- pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de sapte ani".
Atentie! Daca sotul supravietuitor are dreptul la o pensie proprie, dar si la o pensie de urmas, acesta poate opta pentru cea care este mai avantajoasa, conform legii pensiilor.
Comentarii articol (23)