Condiția de bază pentru ca soțul supraviețuitor să aibă dreptul la pensie de urmaș pe toată durata vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare, în cazul decesului partenerului, este ca durata căsătoriei să fi fost de cel puțin 15 ani.
Chiar dacă durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puțin zece ani, soțul supraviețuitor are dreptul la pensia de urmaș. Așadar, și în cazul căsătoriilor de cel puțin zece ani se poate cere pensie de urmaș.
În aceste situații, adică în cazul căsătoriilor cu durata între zece și 15 ani, valoarea pensiei de urmaș cuvenită soțului supraviețuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
Soțul supraviețuitor care nu a împlinit vârsta standard de pensionare are dreptul la pensie de urmaș, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin un an și dacă în această perioadă nu realizează venituri din salarii sau acestea sunt mai mici decât salariul minim brut pe țară garantat în plată.
În plus, soțul supraviețuitor care nu a împlinit vârsta standard de pensionare are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de durata căsătoriei, dacă decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale și dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare sau ele sunt mai mici decât salariul minim brut pe țară.
De asemenea, soțul supraviețuitor care nu îndeplinește condiția privind durata minimă a căsătoriei sau pe cea a invalidității beneficiază de pensie de urmaș pe o perioadă de șase luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu au venituri salariale sau acestea sunt mai mici decât salariul minim brut pe țară garantat în plată.
Citește și: O decizie CCR din 2021 stabilește că, pentru îndeplinirea condiției privind durata minimă a căsătoriei, nu pot fi luați în calcul și anii de concubinaj la stabilirea dreptului la pensia de urmaș.
Pensia de urmaș se stabilește, după caz, fie din pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul susținătorul decedat, fie din pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susținătorului a survenit înaintea îndeplinirii condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă.
Potrivit Legii pensiilor, valoarea pensiei de urmaș se stabilește procentual din numărul total de puncte realizat de susținător, aferent uneia dintre pensiile de mai sus, în funcție de numărul urmașilor îndreptățiți, astfel:
- 50% - pentru un singur urmaș;
- 75% - pentru doi urmași;
- 100% - pentru trei sau mai mulți urmași.
Pe de altă parte, copiii au dreptul la pensie de urmaș până la vârsta de 16 ani sau, dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani ori pe toată durata invalidității de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situațiile amintite.
Comentarii articol (45)