avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Buna ziua,
As dori sa ma lamuriti daca sotie pensionata medical revizuibila anual ,varsta 57 ani poate beneficia de pensie de urmas in urma decesului sotului pensionar limita de varsta.Mutumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:55, 13 August 2012
Da, puteti opta pentru pensia de urmas, daca e mai avantajoasa.
Va dau prevederile legale:

Legea nr.263/2010:
ART. 85
(1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacã durata cãsãtoriei a fost de cel puţin 15 ani.
(2) În cazul în care durata cãsãtoriei este mai micã de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminueazã cu 0,5% pentru fiecare lunã, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de cãsãtorie în minus.
ART. 86
(1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstã, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacã durata cãsãtoriei a fost de cel puţin un an.
(2) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstã şi de durata cãsãtoriei, dacã decesul soţului susţinãtor s-a produs ca urmare a unui accident de muncã sau a unei boli profesionale şi dacã nu realizeazã venituri lunare dintr-o activitate profesionalã pentru care asigurarea este obligatorie ori dacã acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, prevãzut la art. 33 alin. (5).
ART. 87
Soţul supravieţuitor care nu îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 85 şi la art. 86 alin. (1) beneficiazã de pensie de urmaş pe o perioadã de 6 luni de la data decesului, dacã în aceastã perioadã nu realizeazã venituri lunare dintr-o activitate profesionalã pentru care asigurarea este obligatorie sau dacã acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, prevãzut la art. 33 alin. (5).
ART. 88
Soţul supravieţuitor care are în îngrijire, la data decesului susţinãtorului, unul sau mai mulţi copii în vârstã de pânã la 7 ani, beneficiazã de pensie de urmaş pânã la data împlinirii de cãtre ultimul copil a vârstei de 7 ani, în perioadele în care nu realizeazã venituri lunare dintr-o activitate profesionalã pentru care asigurarea este obligatorie sau dacã acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, prevãzut la art. 33 alin. (5).
ART. 89
(1) Pensia de urmaş se stabileşte, dupã caz, din:
a) pensia pentru limitã de vârstã aflatã în platã sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinãtorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susţinãtorului a survenit înaintea îndeplinirii condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limitã de vârstã.
(2) Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual din punctajul mediu anual realizat de susţinãtor, aferent pensiei prevãzute la alin. (1), în funcţie de numãrul urmaşilor îndreptãţiţi, astfel:
a) 50% - pentru un singur urmaş;
b) 75% - pentru 2 urmaşi;
c) 100% - pentru 3 sau mai mulţi urmaşi.
ART. 90
Cuantumul pensiei de urmaş, în cazul orfanilor de ambii pãrinţi, se stabileşte prin însumarea drepturilor de pensie de urmaş, calculate dupã fiecare pãrinte.
ART. 91
În cazul modificãrii numãrului de urmaşi, pensia se recalculeazã în conformitate cu dispoziţiile art. 89 alin. (2).
ART. 92
Soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie şi îndeplineşte condiţiile prevãzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş dupã soţul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasã pensie.
ART. 93
Persoanele prevãzute la art. 84 lit. c) şi la art. 86 alin. (1) sunt expertizate, revizuite medical şi au obligaţia de a urma programele recuperatorii, conform reglementãrilor prevãzute pentru pensia de invaliditate.
1. La data cand veti implini varsta standard de pensionare veti putea alege intre pensia proprie sau jumatate din pensia de urmas.

2. Daca spuneti data nasterii va spunem care este varsta standard de pensionare.
Multumesc.Data de nastere a persoanei 30.11.1955.
Parerea mea.Puteti opta pentru cea mai avantajoasa,potrivit art.92.In lege se vorbeste de pensie proprie.Nu se specifica ce fel de pensie:limita de varsta,anticipata,anticipata partiala, sau de invaliditate.
1. Pentru o femeie nascuta in noiembrie 1955 varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 3 luni pe care o indeplineste in februarie 2016.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
...
Art. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

3. - Art.92 vorbeste de pensie proprie dar mai zice "si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat";
- Ori una din conditii (v. art.85) este "la implinirea varstei standard de pensionare".

4. Dar nu strica sa mergeti la Casa de Pensii si sa faceti intrebare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie sot supravietuitor carastefan carastefan Doi soti, unul pensionar celalalt inca activ in concediu medical dar cu perspective de a obtine o pensie mai mare, deasemenea cu perspectiva (medicala) de-a ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas adina1997 adina1997 sunt functionar public.la data de 8.12.2015 a decedat sotul meu care era pensionar.Am dreptul la pensie de urmas? (vezi toată discuția)
Pensie urmas turc_alin turc_alin Care sunt conditiile si termenii pentru ca sotia pensionara sa poata beneficia, dupa moartea sotului, de 1/2 din pensia acestuia ? (vezi toată discuția)