Instituirea timbrului cultural are drept scop sustinerea si dezvoltarea culturii nationale (in diversele ei forme de exprimare artistica), protejarea si conservarea mostenirii culturale, dezvoltarea creativitatii contemporane si promovarea valorilor culturale, dupa cum se arata in propunerea de act normativ.
Senatul a adoptat tacit proiectul, in sedinta de luni, ca urmare a depasirii termenului pentru dezbatere si aprobare. Astfel, acesta va fi trimis la Camera Deputatilor, care este for decizional.
"Timbrul cultural se aplica pe fiecare bilet de intrare la orice spectacol, indiferent de modul de punere in vanzare a acestora, si/sau pe fiecare produs cultural, indiferent de modul de prezentare si de comercializare a acestora, fizic sau virtual", este precizat in proiectul de lege.
Concret, prin spectacol se va intelege orice prezentare, difuzare, expozitie sau muzeu in care vor fi prezentate sau difuzate orice opere cinematografice, teatrale, muzicale, folclorice, de divertisment sau de arte plastice. Iar prin produs cultural se va intelege orice suport (fizic sau virtual) care va contine reproduceri de carti beletristice; orice suport care va contine inregistrari sonore sau audiovizuale ori reproduceri de opere cinematografice, artistice sau documentare, teatrale, muzicale, folclorice, de arta plastica sau de divertisment; orice obiect de arta plastica.
Conform proiectului adoptat tacit de Senat, timbrul cultural va exista sub urmatoarele forme: literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric, al artelor plastice, de divertisment si al arhitecturii.
Valoarea timbrului cultural va fi scutita de TVA, iar beneficiarii sumelor provenite din aplicarea acestuia vor fi uniunile si organizatiile de creatori.
Important! Vanzarea de bilete de intrare la spectacole si de produse culturale fara ca acestea sa aiba aplicat timbrul va fi sanctionata cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 25.000 de lei.
Nota: Prevederile proiectului (pe care il gasiti anexat la articol) NU se aplica in acest moment. Pentru a intra in vigoare, legea trebuie adoptata de Camera Deputatilor (Camera decizionala), promulgata prin decret prezidential si apoi publicata in Monitorul Oficial.
Comentarii articol (4)