De fapt, ciorapii-pantalon, hainele de fas si caciulitele groase sunt scoase la inaintare inca din momentul in care temperaturile scad sub 15 grade Celsius. Infofolirea copiilor este o practica curenta la noi, cu toate ca si de aceasta data este valabila zicala “ce e prea mult, strica”.
Frigul si zapada nu sunt periculoase
Indiferent de anotimp sau de varsta, copiii trebuie scosi zilnic afara, spun medicii. Zapada si frigul nu sunt dusmanii copilului. Din contra. De multe ori, aerul rece este asociat cu un somn mai profund si cu o crestere a poftei de mancare. In plus, sansele ca un copil sa contacteze un virus sunt mai mari daca este plimbat in spatii inchise, aglomerate si nearisite, decat daca este scos la joaca in parc.
Exista si exceptii, cand este intr-adevar mai bine sa nu scoti copilul din casa. Atunci cand temperaturile scad sub -10 grade C, cand este ceata densa sau cand cel mic sufera de o infectie. In general, in cazul infectiilor respiratorii, frigul ingreuneaza vindecarea mucoasei respiratorii.
Un strat suplimentar de haine
Pentru ca joaca sa fie distractiva si la temperaturi negative, este foarte important ca cel mic sa fie imbracat corespunzator. Exista o regula care spune ca bebelusii au nevoie de un strat suplimentar de haine fata de adulti. Aceasta regula se aplica in general doar in primele 6 luni de viata, iar apoi copilul poate fi imbracat ca adultul.
Intotdeauna trebuie tinut cont si de varsta sau de mobilitatea copilului. Un bebelus de cateva luni va sta nemiscat in carucior, in timp ce un copil de 12-18 luni scos in parc va face probabil mai multa miscare decat parintii.
Trei straturi de haine, dar nu din bumbac
O alta regula zice ca este nevoie de trei straturi de haine pentru a oferi protectie impotriva frigului. Explicatia consta in faptul ca cel mai bun izolant termic este aerul, iar intre articolele de imbracaminte se formeaza „pungi de aer” care mentin temperatura.
Problema in cazul copiilor ar fi ca primul strat, cel de langa corp, este de cele mai multe ori din bumbac. Pentru ca body-urile si bluzitele de corp sunt in general din bumbac. Iar bumbacul, in afara de faptul ca este un material placut care nu provoaca alergii, nu are nicio valoare in ceea ce priveste izolarea termica. Adevaratii oameni de munte nu-l recomanda nici macar vara, dar asta e deja alta poveste. In cazul in care copilul transpira, bumbacul retine apa, astfel ca temperatura corpului scade. De aceea, oricat de infofolit ar fi cel mic, daca straturile de haine sunt din bumbac, beneficiile nu sunt neaparat cele asteptate.
4 sfaturi de luat in calcul cand ii imbracam pe cei mici
1. Recomandat este ca primul strat de haine sa fie din fibre sintetice sau lana, tesaturi care au proprietatea de a nu retine umezeala. Ele elimina transpiratia, se usuca foarte repede si izoleaza de frig chiar si atunci cand devin umede. Pentru copii, optiunea ideala ar fi lana merinos, deoarece este confortabila chiar si pentru cea mai sensibila piele, pe cand alte fibre sintetice la copiii foarte mici ar putea cauza eczeme sau alergii. Singurul inconvenient al hainelor din lana merinos este ca sunt mult mai scumpe decat cele din bumbac.
2. Al doilea strat de haine, cel intermediar, ar trebui sa fie dintr-un material care mentine caldura, cum ar fi polarul, iar al treilea dintr-un material impermeabil, care sa ofere protectie inclusiv impotriva vantului.
3. Mainile si capul trebuie si ele protejate. Chiar daca s-a demonstrat ca nu se pierde mai multa caldura la nivelul capului decat prin alta parte a corpului, ea tot se pierde, deci e nevoie de o caciula groasa. Degetele si urechile pot fi afectate destul de repede de degeraturi.
4. Bocancii sau cizmele trebuie sa fie impermeabile si sa nu fie fixe, ci cu o jumatate de numar mai mari.
Ce ne facem cu fularul tras pe gura?
Nu am mentionat mai sus fularul. Un accesoriu util iarna, intr-adevar, insa nu si daca este ridicat peste gura sau nas. Acest lucru provoaca condens din cauza respiratiei, astfel ca fularul se va umezi repede si va mentine un mediu favorabil pentru “cuibarirea” unui virus. In plus, un fular umed pe obraz, la o temperatura negativa, nu are cum sa fie un lucru placut. De asemenea, nasul este dotat cu propriul filtru care incalzeste aerul, pentru a proteja mucoasa cailor respiratorii, deci nu este necesar ca fularul sa fie ridicat peste nas.
Atentie! Iarna, nu uita sa dezbraci intotdeauna copilul inainte de a-l pune in scaunul de masina. Indiferent cat de frig ar fi, nu e deloc sigur sa-l lasi cu geaca pe el, deoarece aerul retinut in haine se va comprima brusc in cazul unui accident, iar centurile nu-i vor oferi protectia necesara.
Comentarii articol (0)