Conform OUG nr. 80/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 906 din 12 decembrie 2014, venitul net anual din activitati independente se va determina de anul viitor in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.
Actualele reglementari stabilesc ca venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.
Noile dispozitii, care se vor aplica din 1 ianuarie 2015, stabilesc ca persoanele impozabile pentru care determinarea venitului anual se efectueaza in sistem real au obligatia sa completeze Registrul de evidenta fiscala, pentru stabilirea venitului net anual.
Codul fiscal prevede in prezent ca persoanele care obtin venituri din activitati independente sunt obligate sa organizeze si sa conduca contabilitate in partida simpla, cu respectarea reglementarilor in vigoare privind evidenta contabila, si sa completeze Registrul-jurnal de incasari si plati, Registrul-inventar si alte documente contabile prevazute de legislatia in materie.
Practic, contribuabilii mentionati anterior vor trebui sa completeze de anul viitor Registrul de evidenta fiscala.
Important! Registrul de evidenta fiscala se completeaza in prezent de catre societatile comerciale.
Mai mult, actul normativ prevede ca persoanele impozabile care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit vor fi obligate sa completeze numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenta fiscala si nu vor avea obligatii privind evidenta contabila.
Spre deosebire, conform actualei legislatii, contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit au obligatia sa completeze numai partea din Registrul-jurnal de incasari si plati referitoare la incasari, potrivit reglementarilor contabile elaborate in acest scop.
De asemenea, pentru determinarea venitului net din drepturi de proprietate intelectuala, contribuabilii vor putea completa numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenta fiscala sau isi vor indeplini obligatiile declarative direct pe baza documentelor emise de platitorul de venit.
In prezent, pentru determinarea venitului net din drepturi de proprietate intelectuala, contribuabilii completeaza numai partea din Registrul-jurnal de incasari si plati referitoare la incasari.
Comentarii articol (10)