Hotararea Guvernului nr. 1102/2014 privind stabilirea conditiilor pentru punerea la dispozitie pe piata a articolelor pirotehnice a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 931 din 19 decembrie si va intra in vigoare de la 1 iulie 2015.
Clasificarea articolelor pirotehnice se va face de catre producatori conform cu tipul de utilizare sau cu scopul si nivelul lor de risc (inclusiv nivelul lor de zgomot), stabileste actul normativ.
Astfel, acestea se vor clasifica dupa cum urmeaza:
-
articole pirotehnice de divertisment:
- categoria F1: articole care prezinta un risc foarte scazut si un nivel de zgomot neglijabil. Acestea vor fi destinate folosirii in spatii restranse;
- categoria F2: prezinta un risc scazut si un nivel de zgomot scazut. Vor fi destinate folosirii in exterior in spatii restranse;
- categoria F3: prezinta un risc mediu si un nivel de zgomot care nu este daunator sanatatii umane. Acestea vor fi destinate folosirii in exterior in spatii deschise vaste;
- categoria F4: articole de mare risc, al caror nivel de zgomot nu este daunator sanatatii umane, care vor fi destinate folosirii exclusiv de catre pirotehnicieni;
-
articole pirotehnice de scena:
- categoria T1: articole pirotehnice de risc scazut, care vor fi pentru folosirea pe scena;
- categoria T2: articole pentru utilizarea pe scena, care vor putea fi folosite exclusiv de catre pirotehnicieni;
-
alte articole pirotehnice:
- categoria P1: articole pirotehnice cu risc scazut;
- categoria P2: articole pirotehnice care vor fi destinate manipularii/folosirii exclusiv de catre pirotehnicieni.
Articolele pirotehnice din categoria F1 vor putea fi vandute doar persoanelor care au cel putin 16 ani impliniti, iar cele din categoriile T1 si P1 vor putea fi vandute doar persoanelor care au cel putin 18 ani.
Celelalte categorii vor fi interzise publicului larg si vor putea fi vandute doar catre pirotehnicieni.
Autoritatea care se va ocupa de supravegherea pietei articolelor pirotehnice va fi nou-infiintata Agentie Nationala pentru Inspectia Muncii si Securitate Sociala (ANIMSS).
Ce amenzi se vor aplica de anul viitor
Din iulie 2015, odata cu intrarea in vigoare a noilor dispozitii, se vor da amenzi intre 8000 si 10.000 de lei (plus retragerea de pe piata si interzicerea punerii la dispozitie pe piata) pentru clasificarea gresita a articolelor pirotehnice si pentru introducerea pe piata fara respectarea cerintelor esentiale de securitate, dupa cum se arata in HG nr. 1102/2014. De asemenea, la fel se va sanctiona si nepastrarea, timp de zece ani de la introducerea articolului pirotehnic pe piata, a documentatiei tehnice si a declaratiei UE de conformitate, precum si nerespectarea procedurilor pentru evaluarea conformitatii articolelor.
Cu amenzi intre 2000 si 3000 de lei si confiscarea articolelor pirotehnice se va sanctiona vanzarea celor din categoriile F1 si T1 catre persoane care n-au implinit 16 sau 18 ani (dupa caz).
Actul normativ mai prevede si amenzi intre 4000 si 8000 de lei (plus interzicerea de a pune la dispozitie pe piata sau introducerea pe piata) pentru introducerea pe piata a articolelor pirotehnice etichetate gresit, pentru neincluderea pe acestea a datelor de identificare a producatorului, pentru lipsa instructiunilor si a informatiilor de securitate in limba romana. Totodata, aceleasi amenzi se vor da pentru neaducerea in conformitate a articolelor introduse pe piata despre care se considera ca nu respecta prevederile legale, pentru nefurnizarea catre ANIMSS a informatiilor si documentelor cerute, pentru necooperarea in vederea eliminarii riscurilor prezentate de articolele puse pe piata de producatorul in cauza, dar si pentru nerespectarea regulilor privind intocmirea declaratiei UE de conformitate sau pentru nerespectarea regulilor privind aplicarea marcajului "CE".
Amenzi intre 2000 si 4000 de lei (plus interzicerea de a pune la dispozitie pe piata sau introducerea pe piata) se vor putea da pentru nerespectarea obligatiilor importatorilor, pentru nerespectarea regulilor privind trasabilitatea articolelor pirotehnice sau pentru nerespectarea regulilor privind identificarea operatorilor economici.
In fine, nerespectarea obligatiilor distribuitorilor va fi sanctionata cu amenzi intre 500 si 1000 de lei, plus interzicerea de a pune la dispozitie pe piata articole pirotehnice fara marcaj de conformitate sau cu marcaj incorect.
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor va fi facuta de catre personalul imputernicit din cadrul ANIMSS si de catre ofiterii/agentii de politie.
Atentie! Pana la 1 iulie 2015 sunt aplicabile regulile stabilite prin Hotararea Guvernului nr. 612/2010 privind stabilirea cerintelor esentiale de securitate ale articolelor pirotehnice si a conditiilor pentru introducerea lor pe piata.