Mai exact, se va elimina regula actuală care stabilește că “persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice din categoriile 1 și P1”, potrivit legii menționate.
De fapt, prevederea amintită va fi înlocuită, la alineatul respectiv urmând să scrie că “persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani pot deţine şi utiliza articole pirotehnice din categoria F1 şi T1”.
Astfel, vânzarea articolelor pirotehnice din categoria P1 (articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut) va mai fi posibilă, după aplicarea măsurilor din acest proiect, doar către persoane fizice specializate, mai exact, artificieri sau pirotehnicieni autorizaţi, sau către firmele autorizate în domeniu.
Totuși, vor exista anumite articole pirotehnice din categoria P1 care se vor mai putea vinde persoanelor fizice obișnuite. Este vorba, mai exact, despre cele destinate vehiculelor, inclusiv airbagurile şi sistemele de pretensionare a centurilor de siguranţă, care vor putea fi vândute doar integrate într-un vehicul sau într-o piesă detaşabilă a unui vehicul.
Pe lângă pocnitorile de Crăciun, în categoriile 1 și P1 se mai încadrează și următoarele articole pirotehnice:
- focuri bengale;
- beţişoare bengale;
- jerbe;
- granule scânteietoare;
- chibrituri detonante;
- pocnitori pentru petreceri;
- şerpi;
- scântei;
- pocnitori cu confeti;
- bobiţe explozive.
„Odată cu interzicerea spre comercializare către publicul larg al articolelor pirotehnice din categoria P1, va scădea semnificativ numărul de accidente din perioada sărbătorilor de iarnă. De asemenea, animalele, în special câinii, vor avea mai puţin de suferit în această perioadă critică pentru ele”, sunt de părere inițiatorii măsurii.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie să primească votul Camerei Deputaților, să fie promulgat de președintele țări și publicat în Monitorul oficial.
Comentarii articol (1)