HG nr. 1091/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 902 din 11 decembrie 2014, prevede ca de la 1 ianuarie 2015 salariul minim a crescut de la 900 de lei la 975 de lei, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna in anul 2015, reprezentand 5,781 lei/ora.
Cresterea salariului minim brut aduce pentru angajatori cheltuieli suplimentare cu angajatii. Mai exact, din 1 ianuarie 2015 angajatorii trebuie sa scoata din buzunar 91 de lei in plus pentru a-i plati unui angajat salariul minim. Aceasta suma include majorarea de 75 de lei, la care se adauga inca 16 lei platiti in plus pentru contributiile la stat.
De asemenea, suma totala pe care angajatorul trebuie sa o aloce pentru a acorda un salariu de 975 de lei este de 1.199 de lei, din care angajatul incaseaza un salariu net de 724 de lei.
Pe langa cheltuielile suplimentare, angajatorii trebuie sa indeplineasca si cateva formalitati privind majorarea salariului minim. Concret, ei sunt obligati sa raporteze in Registrul de Evidenta a Salariatior aceasta crestere salariala.
In functie de documentul justificativ (act aditional sau decizie colectiva) pe care firmele il vor intocmi si pe baza carora vor opera modificarile in Revisal, vor trebui sa respecte si un termen limita pentru actualizarea informatiilor in Revisal.
Potrivit HG nr. 500/2011, actul normativ care reglementeaza Registrul de Evidenta a Salariatior, orice modificare a salariului se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare. Acelasi act normativ prevede si o exceptie de la acest termen limita pentru inscrierea modificarii salariului in Revisal, in anumite situatii.
"Exceptie fac situatiile in care modificarile se produc ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau ca efect al unui act normativ cand inregistrarea in registru se face in ziua in care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acestora", se arata in hotararea de Guvern citata.
Astfel, termenul pare sa difere in functie de documentul intocmit de angajator care sta la baza raportarii salariului majorat in Revisal.
Daca angajatorii aleg varianta actelor aditionale, atunci se aplica regula generala si nu exceptia, deci modificarea salariului minim in Revisal trebuie inregistrata in Revisal in maximum 19 zile lucratoare, avand in vedere prevederea de la art.17 alin.5 din Codul muncii: "Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca (salariul este unul dintre elementele vizate – n.red) impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii".
Practic, pentru majorarea efectuata in 1 ianuarie 2015 termenul de transmitere este 29 ianuarie 2015.
In schimb, atunci cand se intocmesc decizii colective, termenul pare sa fie unul mai strans, din moment ce exceptia de la regula, mentionata anterior, nu prevede prea clar care este data la care se prezuma ca angajatorul a luat cunostinta de continutul actului normativ. Daca se prezuma ca angajatorul a luat la cunostinta de modificarea salariului minim la data la care aceasta intra in vigoare, ar insemna ca si raportarea in Revisal ar trebui facuta chiar in prima zi a lunii respective.
Ce etape trebuie parcurse pentru transmiterea in Revisal a majorarii salariului minim?
Potrivit informatiilor oferite de Alexandru Boranciu, expert-contabil si inspector de resurse umane, intr-un articol mai vechi publicat de AvocatNet.ro, inregistrarea salariului majorat presupune cateva etape:
1. In pagina principala a programului, alegem Meniul Contracte - Modificare contract
2. Deschidem lista cu angajatii inregistrati
3. Selectam angajatul al carui salariu trebuie modificat si operam inregistrarile
- in pagina salariatului, daca nu mai vrem sa modificam alte elemente ale contractului de munca in afara de remuneratie, apasam Continuare pana ajungem in pagina 3 dedicata salariatului
- in pagina 3 dedicata salariatului, unde si operam modificarea notand noul salariu brut cu care este incadrat salariatul, apoi apasam Continuare
- din pagina 3 ajungem in pagina 4 dedicata Salariatului, si ultima, iar aici trebuie sa fim atenti la completarea campului Data de la care produce efecte modificarea – aici se va completa 01.01.2015
- aceasta pagina 4 ne ofera si un rezumat al contractului respectiv, astfel ca putem verifica daca am facut corect toate inregistrarile
4. Salvam modificarea
- dupa ce am verificat ca am completat corect data de la care produce efecte modificarea si ca noul salariu introdus este cel corect, apasam butonul Salveaza
5. Repetam pasii 1- 4 pentru fiecare salariat al carui salariu trebuie modificat
Am operat modificarile. Ce facem mai departe?
Dupa ce am introdus toate datele noi pentru toti salariatii, ne intoarcem la meniul principal.
Alegem modulul Registru si selectam operatiunea Generare registru, apoi Salveaza, astfel incat sa salvam imaginea Revisal pe calculatorul nostru.
Acest fisier cu extensie .rvs urmeaza a fi transmis online pe portalul REGES, prin e-mail cu semnatura electronica sau direct la ghiseu, pe o discheta sau un CD.
Mai multe despre modalitatile de transmitere a Revisal puteti citi AICI.
Atentie! Din 1 iulie 2015, salariul minim va urca cu inca 75 de lei, la 1.050 de lei, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna in anul 2015, reprezentand 6,225 lei/ora. Angajatorii care stabilesc salarii mai mici decat cel minim risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 lei.