Ordinul MFP nr. 1802/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 963 din 30 decembrie 2014 si care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015, a aprobat Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate.
In principal, actul normativ a inlocuit sistemul simplificat de contabilitate cu sistemul european de raportare financiara simplificat.
In plus, firmele au fost reclasificate, in functie de anumite criterii de marime conforme cu regulile europene, in trei categorii, astfel incat a fost extinsa sfera celor pot aplica noul sistem simplificat. Mai exact, firmele se grupeaza in microentitati, entitati mici, entitati mijlocii si mari. AvocatNet.ro a scris pe larg despre acest subiect AICI.
"Primul an de raportare pe noile reglementari este anul 2015. Entitatile raportoare schimba categoria in care se incadreaza daca in doua exercitii financiare consecutive depasesc sau inceteaza sa depaseasca criteriile de marime. Fiind primul an de aplicare a noilor reglementari, pentru 2015 entitatile au posibilitatea de a alege tipul de situatii financiare pe care le depun (prescurtate, extinse). Recomandat este insa ca alegerea sa tina totusi cont de valoarea indicatorilor financiari", se arata intr-o alerta contabila realizata de Viboal FindEx, remisa recent redactiei noastre.
Incadrarea in criteriile de marime se calculeaza pe baza cursului de schimb valutar publicat de Banca Centrala Europeana in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la data de 19 iulie 2013, respectiv in C 295/19.07.2013 - 4,4338 lei/euro.
"Acest curs ramane fix pe parcursul aplicarii acestor reglementari contabile si nu se va mai modifica de la an la an asa cum s-a intamplat pana la finalul anului 2014 prin raportarea la cursul BNR de la inchiderea exercitiului financiar", se mentioneaza in documentul citat.
Pe langa aceste modificari, dispozitiile aplicabile de la inceputul anului au introdus si alte noutati contabile.
Potrivit Viboal FindEx, s-a actualizat planul de conturi, astfel ca de la 1 ianuarie soldurile conturilor trebuie transpuse in conturile prevazute de noul plan de conturi general. Elementele de cheltuieli si venituri extraordinare au fost eliminate din noul plan de conturi si din noul format al situatiilor financiare.
De asemenea, in noile dispozitii se precizeaza faptul ca entitatile aflate in lichidare la data bilantului vor proceda la reclasificarea creantelor si datoriilor pe termen lung in creante si datorii pe termen scurt.
Mai multe decat atat, politicile contabile se pot modifica si pe parcursul exercitiului financiar, insa modificarea trebuie insotita de retratarea conturilor afectate de modificarea politicii contabile, subliniaza consultantii Viboal FindEx.
Conform recentelor dispozitii, reducerile comerciale primite ulterior emiterii facturii, care pe vechile reglementari se inregistrau in contul 609, vor ajusta mai nou costul bunurilor achizitionate in masura in care aceste bunuri se mai regasesc in stoc la momentul acordarii reducerii. Daca nu, acestea vor fi in continuare inregistrate in contul 609. Aceasta modificare nu vizeaza activele de natura imobilizarilor sau achizitiile de servicii, ci doar achizitiile de stocuri, sustin sursele citate.
In plus, de la inceputul acestui an, costurile indatorarii care sunt atribuite activelor cu ciclu lung de fabricatie se vor include in costurile de productie ale acestora. Pana acum, acest tratament contabil era optional, insa de la 1 ianuarie acesta este obligatoriu, in masura in care costurile sunt identificabile, se arata in alerta Viboal FindEx.
Noi conturi au fost introduse, in timp ce altele au fost eliminate
Ordinul MFP nr. 1802/2014 a introdus noi conturi contabile, dar in acelasi timp a eliminat si unele vechi. Mai exact, reprezentantii Viboal FindEx au mentionat ca este vorba despre:
- conturi noi cu privire la inregistrarea operatiunilor de reevaluare a imobilizarilor corporale (conturile 755 si 655). Tratamentul de evaluare alternativ se poate aplica doar imobilizarilor corporale. Imobilizarile necorporale nu pot face obiectul reevaluarii;
- conturi noi in categoria stocurilor pentru reflectarea stocurilor de natura produselor agricole (contul 347);
- o noua categorie de imobilizari – investitii imobiliare (cont 215). Clasificarea se face in functie de folosinta bunului: daca bunul este folosit de entitate atunci se incadreaza in categoria imobilizarilor corporale (cont 212), daca bunul este folosit de terti (de exemplu bunul este inchiriat) atunci se incadreaza in categoria investitiilor imobiliare. Pentru bunurile cu folosinta mixta se aplica regula majoritatii (adica incadrarea se face in acel cont care reflecta folosinta majoritara a bunului);
- este tratat in mod distinct si detaliat regimul contabil al activelor de explorare si evaluare a resurselor minerale, astfel ca au aparut conturi noi privind reflectarea in contabilitate a acestor active (conturile 206, 216).
Pe de alta parte, au fost eliminate urmatoarele conturi contabile, mentionate de reprezentantii Viboal FindEx:
- contul de imobilizari necorporale in curs - s-a eliminat acest cont pe principiul ca o imobilizare necorporala generata intern presupune doua faze: o faza de cercetare (ce implica recunoasterea costurilor in conturile de cheltuieli) si o faza de dezvoltare (ce presupune capitalizarea costurilor). In acest sens, soldul contului 233 se transfera la 1 ianuarie 2015 fie in contul 1176, fie in conturile 203 sau 208.
- conturile de avansuri imobilizari (232 si 234), insa in locul acestora se va utiliza contul 409.
Conform acelorasi surse, amortizarea rezervei din reevaluare realizate nu se mai inregistreaza prin transfer din contul 105 in contul 106, ci prin transfer din contul 105 in contul 1175.
De asemenea, ajustarile pentru deprecierea fondului comercial nu se mai inregistreaza pe seama conturilor de venituri si cheltuieli, ci direct in corespondenta cu contul de fond comercial (2701).
Stimulentele referitoare la contractele de inchiriere/leasing trebuie recunoscute atat de proprietar, cat si de chirias
Stimulentele acordate la incheierea sau renegocierea unor contracte de inchiriere/leasing trebuie recunoscute pe intreaga perioada de derulare a contractului, atat de proprietar cat si de chirias, au precizat reprezentantii Viboal FindEx.
Conform unui exemplu oferit de acestia, la incheierea unui contract de inchiriere pe doi ani proprietarul ofera chiriasului un stimulent de neplata a chiriei pentru primele doua luni de utilizare. Incepand cu luna a treia, chiria este stabilita la 1.000 um pe luna.
Pentru inregistrarea in contabilitate, chiriasul va calcula contravaloarea totala a contractului 1.000 u.m x 22 luni = 22.000 u.m. Valoarea contractului se va imparti la durata reala a contractului 22.000 u.m / 24 luni = 917 u.m. In contabilitate, chiriasul va inregistra o cheltuiala lunara de 917 u.m incepand cu prima luna de derulare a contractului.
Monografie contabila luna 1: 612 = 408 917u.m
Monografie contabila luna 2: 612 = 408 917u.m
Monografie contabila luna 3:
% = 401 1.000u.m
612 917u.m
408 83u.m
etc.
Recentele reglementari contabile au adus noutati si in privinta provizioanelor pentru dezafectare, in sensul ca acestea nu se mai contabilizeaza in corespondenta cu conturile de venituri si cheltuieli, ci direct in corespondenta cu conturile de imobilizari corporale.
De asemenea, depozitele bancare pe termen de cel mult trei luni pot fi incluse in numerar si echivalente de numerar doar in masura in care acestea sunt detinute cu scopul de a acoperi nevoia de numerar pe termen scurt si nu in scop investitional, au atentionat reprezentantii Viboal FindEx.
In acelasi timp, a fost redefinit conceptul de elemente monetare.
"Prin elemente monetare se intelege disponibilitatile banesti si activele/datoriile de primit/de platit in sume fixe sau determinabile. In acest sens, incepand cu 1 ianuarie 2015 avansurile in valuta inregistrate in conturile 409 si 419 nu mai fac obiectul reevaluarii", au adaugat sursele citate.
Modificarile contabile mentionate in acest articol au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015, ceea ce inseamna ca vor produce efecte in situatiile financiare aferente anului 2015, sustine specialistii. Acestia au adaugat ca exista si o exceptie care va genera impact asupra situatiilor financiare aferente anului 2014. Este vorba despre inregistrarea ajustarilor de depreciere pentru certificatele verzi.
"Practic, contravaloarea certificatelor verzi a caror tranzactionare este amanata conform prevederilor Legii nr. 220/2008 se inregistreaza in contul 266 Certificate verzi amanate, pe seama veniturilor inregistrate in avans (cont 472). Pierderea de valoare ca urmare a deprecierii se inregistreaza pe seama contului de venituri inregistrate in avans (cont 472)", au notat aceleasi surse.
Si Legea contabilitatii s-a modificat din 1 ianuarie
OUG nr. 79/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 902 din 11 decembrie 2014, a modificat Legea contabilitatii nr. 82/1991, noile dispozitii aplicandu-se din 1 ianuarie 2015.
Conform documentului, toate firmele pot sa opteze pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic. Mai exact, exercitiul financiar poate fi diferit de anul calendaristic pentru sucursalele cu sediul in Romania, care apartin unei persoane juridice cu sediul in strainatate, precum si pentru persoanele juridice cu sediul in Romania. De asemenea, pot opta pentru exercitiul financiar diferit de anul calendaristic si sucursalele nou-infiintate cu sediul in Romania, care apartin unei persoane juridice cu sediul in strainatate, precum si persoanele juridice nou-infiintate cu sediul in Romania.
Practic, din 1 ianuarie 2015, toate persoanele juridice din Romania, inclusiv cele nou-infiintate pot sa utilizeze un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, nu doar societatile afiliate unor persoane juridice straine, asa cum era stabilit anterior.
Atentie! Optiunea pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic va trebui raportata la Ministerul Finantelor, printr-o instiintare, care se va depune in termen de 30 de zile calendaristice de la data infiintarii sucursalelor. Nerespectarea acestei reguli urmeaza sa fie sanctionata cu amenda de la 100 la 200 de lei.
Noile dispozitii prevad ca persoanele fizice ce desfasoara activitati in scopul realizarii de venituri (PFA, titulari ai intreprinderilor individuale etc) pot sa opteze din 1 ianuarie pentru utilizarea contabilitatii in partida dubla (cand reglementarile fiscale permit), lucru care nu era prevazut in vechea legislatie.
Totodata, in noile reglementari se mentioneaza in mod expres ca nu pot fi depuse la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor mai multe seturi de situatii financiare anuale, pentru acelasi exercitiu financiar. Erorile constatate dupa depunerea situatiilor financiare anuale urmeaza sa fie corectate la data constatării lor.