Tinand seama de faptul ca in anul 2015 se aplica in mod corespunzator prevederile art. 13 alin. (5)-(8) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 103/2013 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2014, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice, aprobata cu completari prin Legea nr. 28/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel cum prevede art. 12 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice, vazand dispozitiile art. 18 din Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile ulterioare, ale art. 122, 137, 139, 141 si 142 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. IV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37/2014 pentru modificarea si completarea art. 13 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 103/2013 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2014, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice, aprobata cu modificari prin Legea nr. 183/2014, in temeiul art. 13 alin. (8) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 103/2013, aprobata cu completari prin Legea nr. 28/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, si al art. 7 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobata cu modificari prin Legea nr. 15/2008, cu modificarile si completarile ulterioare,
viceprim-ministrul, ministrul afacerilor interne, emite urmatorul ordin:
Art. 1. - Prezentul ordin reglementeaza conditiile de acordare, in anul 2015, a majorarii salariale prevazute de art. 13 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 103/2013 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2014, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice, aprobata cu completari prin Legea nr. 28/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare majorare, pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne, denumit in continuare M.A.I..
Art. 2. - In sensul prezentului ordin, prin personalul M.A.I. se intelege personalul militar, politistii si personalul civil din Ministerul Afacerilor Interne, astfel cum este definit de lege.
Art. 3. - (1) Majorarea se acorda pentru personalul care desfasoara activitati:
a) in zilele de sambata, duminica, precum si in zilele de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, denumite in continuare zile de sarbatori legale, in cadrul duratei normale a timpului de munca;
b) in zilele de sambata, duminica, precum si in zilele de sarbatori legale, peste durata normala a timpului de munca.
(2) Majorarea se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat in zilele respective si se determina pe baza raportului dintre solda lunara/salariul de baza prevazut (a) de legislatia in vigoare la data de 31 decembrie 2009 si durata normala a timpului de munca din luna in care s-au desfasurat activitatile.
(3) Pentru activitatea care se desfasoara in cadrul timpului normal de lucru, inclusiv in ture sau schimburi, in zilele de sambata, duminica si in zilele de sarbatori legale, in cadrul duratei normale a timpului de lucru, majorarea calculata potrivit alin. (2) se plateste prin adaugare la drepturile salariale cuvenite in luna in care se efectueaza plata.
(4) Pentru activitatea desfasurata peste durata normala a timpului de lucru, in zilele de sambata, duminica, precum si in zilele de sarbatori legale, indiferent de modul de organizare a programului de lucru, majorarea calculata potrivit alin. (2) se plateste prin adaugare, dupa caz:
a) la drepturile salariale platite in luna urmatoare expirarii termenului prevazut la art. 122 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca pentru munca efectuata in zilele de sambata si/sau duminica peste durata normala a timpului de lucru a fost acordat timp liber corespunzator;
b) la drepturile salariale platite in luna urmatoare expirarii termenului prevazut la art. 122 din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si la drepturile salariale corespunzatoare activitatii desfasurate in zilele de sambata si/sau duminica peste durata normala a timpului de lucru, daca pentru munca astfel prestata nu a fost acordat timp liber corespunzator;
c) la drepturile salariale platite in luna urmatoare expirarii termenului prevazut la art. 142 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca pentru munca efectuata in zilele de sarbatori legale peste durata normala a timpului de lucru a fost acordat timp liber corespunzator;
d) la drepturile salariale platite in luna urmatoare expirarii termenului prevazut la art. 142 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si la drepturile salariale corespunzatoare activitatii in zilele de sarbatori legale peste durata normala a timpului de lucru, daca pentru munca astfel prestata nu a fost acordat timp liber corespunzator.
Art. 4. - Timpul liber corespunzator se acorda pentru munca desfasurata in zilele de sambata, duminica si in zilele de sarbatori legale peste durata normala a timpului de lucru si presupune ca pentru numarul de ore lucrate se acorda acelasi numar de ore libere platite.
Art. 5. - (1) Pentru acordarea majorarii, intregul personal din cadrul unitatii se nominalizeaza in ordin/dispozitie de personal intocmit (a) in acest scop de structura de resurse umane.
(2) Majorarea se acorda personalului M.A.I. daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) exista o programare in ture, schimburi sau alta forma de organizare a programului normal de lucru si/sau exista ordinul/dispozitia sefului, de desfasurare a activitatii peste durata normala a timpului de munca, scris (a) sau verbal (a), dar consemnat (a) ulterior in scris, emis (a) conform competentelor si regulilor stabilite la nivelul fiecarei unitati;
b) nu beneficiaza de alte drepturi salariale sub forma de majorari, sporuri sau compensatii ori de cuantumul acestora, prevazute expres pentru activitatile desfasurate in zilele de repaus saptamanal si/sau in zilele de sarbatori legale;
c) se incadreaza in cheltuielile cu salariile aprobate prin bugetul ordonatorilor de credite.
Art. 6. - (1) Plata majorarii se face pe baza centralizatorului lunar al orelor prestate, al carui model este prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
(2) Centralizatorul lunar prevazut la alin. (1) se intocmeste de seful nemijlocit ori de catre persoanele desemnate de conducatorul unitatii, de regula din cadrul compartimentului cabinet/secretariat/similar, se aproba de conducatorul unitatii sau, dupa caz, de persoanele delegate potrivit competentelor si se comunica structurii financiar-contabile, pana la data de 5 a lunii.
(3) In cazul personalului M.A.I. delegat sa desfasoare activitati la unitati ale M.A.I. sau la institutii din afara M.A.I., precum si al personalului militar detasat in alte unitati ale M.A.I., plata majorarii se face pe baza centralizatorului lunar intocmit si aprobat conform alin. (2), potrivit documentelor doveditoare eliberate si transmise de aceste institutii, din care sa reiasa indeplinirea conditiilor prevazute la art. 5 alin. (2) lit. a) si b).
(4) Pentru personalul M.A.I. ale carui raporturi de serviciu/munca au incetat sau au fost suspendate, precum si pentru cel transferat, plata majorarii pentru munca efectuata in zilele de sambata, duminica si/sau in zilele de sarbatori legale peste durata normala a timpului de lucru, precum si a drepturilor corespunzatoare muncii astfel prestate pentru care nu s-a acordat timp liber corespunzator pana la data emiterii actului administrativ se efectueaza odata cu plata ultimelor drepturi salariale.
(5) Pentru personalul M.A.I. detasat, mutat, imputernicit pe o functie de conducere sau pus la dispozitie la o unitate, alta decat cea la nivelul careia a fost dispusa desfasurarea activitatii, plata majorarii pentru munca efectuata in zilele de sambata, duminica si/sau in zilele de sarbatori legale peste durata normala a timpului de lucru, precum si a drepturilor corespunzatoare muncii astfel prestate pentru care nu s-a acordat timp liber corespunzator pana la data emiterii actului administrativ se efectueaza odata cu plata ultimelor drepturi salariale, de catre ordonatorul de credite cedent.
Art. 7. - Structurile cu atributii de control din M.A.I. verifica modul de respectare a dispozitiilor prezentului ordin, conform competentelor.
Art. 8. - Conducatorii unitatilor/structurilor centrale si teritoriale ale M.A.I. dispun masurile necesare pentru aplicarea dispozitiilor prezentului ordin.
Art. 9. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea
Bucuresti, 23 ianuarie 2015.
Nr. 4.
Anexa la Ordinul MAI nr. 4/2015 poate fi consultata in fisierul alaturat.
Comentarii articol (0)