Reglementarile privind inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata din Codul fiscal s-au schimbat recent, iar ca urmare a acestui lucru patru ordine ale ANAF au suferit, de asemenea, modificari. Noile dispozitii au intrat in vigoare pe 1 februarie.
Concret, OUG nr. 80/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 906 din 12 decembrie 2014 si care a modificat Codul fiscal, stabileste Fiscul anuleaza inregistrarea in scopuri de TVA daca persoana impozabila, societate cu sediul activitatii economice in Romania, infiintata in baza Legii nr. 31/1990, supusa inmatricularii la registrul comertului, nu justifică intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica potrivit criteriilor si in termenele stabilite prin ordin al presedintelui ANAF.
Acest lucru nu era cuprins in vechea legislatie.
De asemenea, noile dispozitii reglementeaza mai clar anularea inregistrarii in scopuri de TVA in cazul in care asociatii/administratorii persoanei impozabile au inscrise in cazierul fiscal anumite infractiuni sau fapte.
Conform reglementarilor citate, organele fiscale anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA daca asociatii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabila insasi au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG nr. 75/2001 (n.r. atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent, stabilita prin decizie a organului fiscal competent ramasa definitiva in sistemul cailor administrative de atac sau prin hotarare judecatoreasca), de la data comunicarii deciziei de anulare de catre organele fiscale competente.
Prin exceptie, in cazul societatilor reglementate de Legea nr. 31/1990 se dispune anularea inregistrarii persoanei in scopuri de TVA daca:
- administratorii si/sau persoana impozabila insasi, in cazul societatilor pe actiuni sau in comandita pe actiuni, au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG nr. 75/2001;
- asociatii majoritari si/sau administratorii si/sau persoana impozabila insasi, in cazul altor societati comerciale decat cele mentionate anterior, au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG nr. 75/2001.
Firmele trebuie sa completeze o declaratie in plus, pentru a obtine un cod de TVA
Prin Ordinul ANAF nr. 112/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 40 din 16 ianuarie 2015, a fost aprobat un nou formular fiscal, care poate fi utilizat de catre contribuabili din 1 februarie.
Mai exact, din aceasta luna anumiti contribuabili utilizeaza formularul 088 – Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA. (consultati fisierul atasat).
In aceasta declaratie contribuabilii trebuie sa completeze datele lor de identificare si, de asemenea, sa raspunda la 18 intrebari sub forma de chestionar privind mai multe situatii posibile, pe baza carora va putea fi evaluata intentia si capacitatea lor de a desfasura activitati economice.
Conform noilor dispozitii, formularul 088 trebuie depus la organele fiscale competente, impreuna cu formularul 098, de catre firmele care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, adica cele care:
- declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire, cu privire la regimul special de scutire pentru intreprinderile mici;
- declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa.
Atentie! Cele doua formulare trebuie depuse in aceeasi zi cu depunerea la oficiul registrului comertului a cererii de inmatriculare in registrul comertului.
In plus, formularul 088 se completeaza si se depune, odata cu formularul 010 - Declaratie de mentiuni sau cu formularul 099 – Cerere de inregistrare in scopuri de TVA, de catre firmele care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit dispozitiilor art. 153 alin. (1) lit. b) si c) sau alin. (9^1) din Codul fiscal, adica cele:
- care in cursul unui an calendaristic ating sau depasesc plafonul de scutire, trebuie sa solicite inregistrarea in termen de zece zile de la sfarsitul lunii in care au atins sau au depasit acest plafon;
- a caror cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;
- carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA.
De asemenea, in actul normativ care a intrat in vigoare in 1 februarie, se mentioneaza ca formularul 088 se completeaza si se depune de catre firmele care sunt inregistrate in scopuri de TVA, la solicitarea organelor fiscale competente, in situatii precum:
- schimbarea sediului social;
- schimbarea administratorilor si/sau a asociatilor.
Potrivit Ordinului ANAF nr. 112/2015, identificarea persoanelor impozabile, societati comerciale carora urmeaza a li se solicita completarea si depunerea formularului 088, se face lunar, de catre organul fiscal competent, pe baza informatiilor furnizate de catre Oficiul National al Registrului Comertului, in baza protocolului de colaborare.
Formularul 088 se completeaza cu ajutorul programului informatic de asistenta pus la dispozitie de ANAF si care poate fi descarcat de pe site-ul autoritatii.
Important! Ordinul ANAF nr. 112/2015 a actualizat si formularul 098 - Cerere de inregistrare in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.
Ce criterii trebuie sa indeplineasca firmele care solicita inregistrarea in scopuri de TVA?
Ordinul ANAF nr. 17/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr.16 din 9 ianuarie 2015 si care a intrat in vigoare la 1 februarie, prevede criteriile pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA.
Noile reglementari se aplica societatilor comerciale, infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) si c) si art. 153 alin. (9^1) din Codul fiscal.
Conform ordinului, firmele care solicita inregistrarea in scopuri de TVA trebuie sa indeplineasca din 1 februarie trei criterii.
In primul rand, persoana impozabila nu trebuie sa se afle in situatia prevazuta la art. 15 alin. (1) din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice, respectiv in situatia de a nu desfasura activitati economice in spatiul destinat sediului social si/sau sediilor secundare si nici in afara acestora.
Pentru evaluarea acestui criteriu trebuie depusa o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte daca persoana impozabila desfasoara sau nu activitati economice la sediul social, la sediile secundare sau in afara acestora, se mentioneaza in actul normativ.
Cel de-al doilea criteriu se refera la faptul ca niciunul dintre administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) si c) si alin. (9^1) din Codul fiscal, inregistrati fiscal in Romania, si nici persoana impozabila insasi in cazul persoanei care solicita inregistrarea, conform art. 153 alin. (1) lit. c) si alin. (9^1) din Codul fiscal, nu au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal (n.r. atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent, stabilita prin decizie a organului fiscal competent ramasa definitiva in sistemul cailor administrative de atac sau prin hotarare judecatoreasca).
Daca administratorii si sau asociatii persoanei impozabile nu sunt inregistrati fiscal in Romania, atunci acestia trebuie sa prezinte o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu au comis/au comis infractiunile si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG nr. 75/2001.
De asemenea, pentru inregistrarea in scopuri de TVA se evalueaza, pe baza analizei efectuate de organele fiscale, intentia si capacitatea persoanelor impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere, precum si operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operatiuni ar avea locul in Romania.
Pentru evaluarea acestui criteriu contribuabilii trebuie sa depuna o declaratie pe propria raspundere (formular 088).
O noua procedura de inregistrare in scopuri de TVA a intrat in vigoare duminica
ANAF a aprobat recent o noua procedura de inregistrare, la cerere, in scopuri de TVA, prin Ordinul nr. 18/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 32 din 15 ianuarie 2015 si care a intrat in vigoare la 1 februarie. Noua procedura a inlocuit-o pe cea veche cuprinsa in Ordinul ANAF nr. 3330/2013, document care a fost abrogat la 1 februarie.
Noua procedura se aplica pentru inregistrarea in scopuri de TVA potrivit prevederilor art. 153 alin. (9^1) din Codul fiscal, de catre organele fiscale competente, la solicitarea persoanelor impozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA, intrucat:
- au fost declarate inactive conform prevederilor art. 78^1 Codul de procedura fiscala sau au fost in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului, potrivit legii;
- asociatii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabila insasi au/a avut inscrise in cazierul fiscal fapte, in conditiile prevazute de art. 153 alin. (9) lit. c) din Codul fiscal;
- nu au depus niciun decont de taxa, in conditiile prevazute de art. 153 alin. (9) lit. d) din Codul fiscal;
- nu au evidentiat, in deconturile de taxa depuse, nicio operatiune realizata, in conditiile prevazute de art. 153 alin. (9) lit. e) din Codul fiscal;
- persoanele impozabile - societati infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990 nu au justificat intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica, in conditiile prevazute de art. 153 alin. (9) lit. h) din Codul fiscal.
Persoanele impozabile, care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit prevederilor art. 153 alin. (9^1) din Codul fiscal, depun la organul fiscal competent formularul 099 "Cerere de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit art. 153 alin. (9^1) din Codul fiscal", se mentioneaza in recentul ordin al ANAF.
Acest document se depune impreuna cu documentatia necesara la registratura organului fiscal competent sau prin posta, cu confirmare de primire. In cazul societatilor, cererea de inregistrare se depune insotita si de declaratia pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii persoanei impozabile pentru a desfasura activitati economice care implica operatiuni in sfera TVA (formular 088).
Documentele depuse sunt analizate de compartimentul de specialitate si apoi acesta va intocmi urmatoarele documente:
- referatul prin care propune inregistrarea in scopuri de TVA sau respingerea cererii de inregistrare si, dupa caz,
- proiectul Deciziei privind inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 153 alin. (9^1) din Codul fiscal, avand bifata casuta corespunzatoare temeiului legal, sau
- proiectul Deciziei privind respingerea cererii de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 153 alin. (9^1) din Codul fiscal, avand bifata casuta corespunzatoare motivului de respingere.
Impotriva celor doua decizii mentionate mai sus se poate formula contestatie la organul fiscal emitent, in termen de 30 de zile de la data comunicarii.
Dupa comunicarea deciziei privind inregistrarea in scopuri de TVA catre persoana impozabila, compartimentul de specialitate opereaza in Registrul contribuabililor inregistrarea in scopuri de TVA si emite certificatul de inregistrare in scopuri de TVA.
Certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, avand inscrisa data inregistrarii, se comunica persoanei impozabile in conditiile prevazute de art. 44 din Codul de procedura fiscala.
Ordinul ANAF care se aplica din 1 februarie cuprinde, de asemenea, procedurile care trebuie urmate in cazul urmatoarelor categorii de contribuabili:
- persoanele impozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA pentru ca au fost declarate in inactivitate sau au fost in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului,
- persoanele impozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA din cauza faptelor inscrise in cazier,
- persoanele impozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA pentru nedepunerea niciunui decont de taxa, in conditiile prevazute de art. 153 alin. (9) lit. d) din Codul fiscal,
- persoanele impozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA pentru neevidentierea, in deconturile de taxa depuse, a niciunei operatiuni realizate, in conditiile prevazute de art. 153 alin. (9) lit. e) din Codul fiscal,
- persoanele impozabile, societati cu sediul activitatii economice in Romania, infiintate in baza Legii nr. 31/1990, supuse inmatricularii la registrul comertului, carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA, in temeiul art. 153 alin. (9) lit. h) din Codul fiscal, intrucat nu justificau intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica.
Firmele carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA pentru ca nu justificau intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica si care doresc sa se inregistreze din nou in scopuri de TVA trebuie sa depuna la organul fiscal cererea de inregistrare in scopuri de TVA insotita de:
- declaratia pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii persoanei impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni in sfera TVA (formular 088);
- certificatul constatator emis de oficiul registrului comertului din care sa rezulte datele de identificare ale administratorilor persoanei impozabile la data depunerii cererii de inregistrare in scopuri de TVA, precum si datele de identificare ale asociatilor si ponderea detinuta in capitalul social la data depunerii cererii de inregistrare in scopuri de TVA.
ANAF anuleaza din oficiu inregistrarea in scopuri de TVA daca se schimba asociatii/administratorii firmei
Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal de TVA s-a schimbat din 1 februarie, se mentioneaza in Ordinul ANAF nr. 19/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 19 din 12 ianuarie 2015.
Actul normativ se adreseaza, in principal, persoanelor juridice inregistrate in scopuri de TVA care isi vor pierde aceasta calitate in cazul in care participantii la societate au inscrise in cazierul fiscal infractiuni la reglementarile din legislatie economica, financiar contabila si fiscala, se arata intr-un document realizat de cabinetul de contabilitate BentaConsult, remis recent redactiei.
Conform aceleiasi surse, ANAF are dreptul sa anuleze din oficiu codul de inregistrare fiscala cand aceste persoane au infaptuit infractiuni economice, iar procedura este detaliata in functie de forma juridica a societatilor:
- societati pe actiuni si societati in comandita pe actiuni;
- celelalte forme de societate (societate cu raspundere limitata, societate in comandita simpla si societate in nume colectiv).
In cazul societatilor pe actiuni si al societatilor in comandita pe actiuni inregistrate in scopuri de TVA, ANAF anuleaza din oficiu inregistrarea in scopuri de TVA daca oricare dintre administratori sau chiar persoana juridica insasi are inscris in cazier infractiuni la reglementarile din legislatie economica, financiar contabila si fiscala, informeaza BentaConsult.
De asemenea, in cazul celorlalte persoane juridice, in principal la societatile cu raspundere limitata, aceeasi sursa arata ca ANAF anuleaza din oficiu codul de inregistrare in scopuri de TVA daca asociatii majoritari, asociatul unic, oricare dintre administratori sau chiar persoana juridica insasi au inscrise in cazier infractiuni la reglementarile din legislatie economica, financiar contabila si fiscala.
In acelasi timp, procedura de anulare din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA se aplica si atunci cand la Registrul comertului exista mentiuni privind schimbarea asociatilor sau administratorilor, in contextul in care persoana juridica nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica, potrivit recentelor modificari aduse Codului fiscal.