avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Anulare din oficiu inregistrare in scopuri de TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Anulare din oficiu inregistrare in scopuri de TVA

Din 1 februarie, ANAF va anula din oficiu inregistrarea in scopuri de TVA daca se schimba asociatii/administratorii firmei se mentioneaza in Ordinul ANAF nr. 19/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 19 din 12 ianuarie 2014.
Mai exact de cand va avea aplicabilitate aceasta noua modificare? Este posibil sa se aplice retroactiv, din aceasta luna? Eu sunt in aceasta situatie, de modificare a acționariatului?
Sper sa nu se intample acest lucru, desi traim in Romania!
Cel mai recent răspuns: celeonora , utilizator 16:25, 14 Ianuarie 2015
Va trebui sa asteptati pt ca Ordinul 19/2015 (nu 2014) precizeaza:


2. Procedura se aplică persoanelor impozabile în următoarele situaţii:
a) persoane impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA potrivit art. 153 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, după înregistrarea acestora de către organul fiscal competent;
b) persoane impozabile au înscris în registrul comerţului menţiuni privind modificarea sediului social;
c) persoane impozabile care au înscris în registrul comerţului menţiuni privind schimbarea asociaţilor şi/sau administratorilor.
3. Condiţia de la pct. 2 lit. c) se referă la:
a) administratori, în cazul societăţilor pe acţiuni sau în comandită pe acţiuni înfiinţate în baza Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b) asociaţii societăţii, indiferent de ponderea pe care o deţin în capitalul social al acesteia, şi la administratori, în cazul altor societăţi decât cele menţionate la lit. a), înfiinţate în baza Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
4. Pentru identificarea persoanelor impozabile prevăzute la pct. 2, organul fiscal competent procedează după cum urmează:
a) pentru condiţia de la pct. 2 lit. a) - identifică persoanele impozabile care au fost înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 153 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal;
b) pentru condiţiile de la pct. 2 lit. b) şi c):
1) se identifică lunar în baza de date registrul contribuabililor persoanele impozabile care au înscris în registrul comerţului menţiuni de natura celor prevăzute la pct. 2 lit. b) şi c).
2) persoanele impozabile identificate sunt notificate, potrivit art. 52 din Codul de procedură fiscală, în vederea depunerii declaraţiei pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii persoanei impozabile de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA (formular 088), potrivit modelului aprobat prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
5. După identificarea persoanelor impozabile potrivit pct. 4, organul fiscal competent aplică procedura în vigoare referitoare la evaluarea intenţiei şi capacităţii persoanei impozabile de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA.


Formularul 088 nu a fost inca publicat din cate stiu eu.

Aceasta reglementare se aplica doar de la 01.02.2015. Deci modificari inscrise in ORC incepand cu aceasta data.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Ianuarie 2015
Ioan Petru Butariu, Contabil
Multumesc din suflet,pentru precizarea cum ca ordinul este din 2015 si nu din 2014 cum este publicat pe site.
Personal schimb asociatii chiar pentru aceasta anulare de inregistrare in scopuri de tva a anaf-lui din a caror hatisuri nu stiu cum sa mai ies!
Va multumesc inca o data!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia 088- introducere asociat nou vandekamp vandekamp Declaratia 088 va trebui depusa daca se introduce un nou asociat prin marire de capital social? Pe siteul ANAF scrie ca ar trebui sa depunem doar in caz de ... (vezi toată discuția)
O.m.f.p. nr. 2795/2011 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de tva  Gabriela Monica Ionescu Gabriela Monica Ionescu [b]In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 824 din data de 22 noiembrie 2011 a fost publicat Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2795/2011 ... (vezi toată discuția)
Inregistrare platitor de tva ContSters103316 ContSters103316 Ce declaratie trebuie sa depun pentru a deveni platitor de TVA pentru o SC infiintata in mai 2014, si de la 01.02.2015 vrea sa devina platitor? 010, 088, 098? (vezi toată discuția)