Operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre clienti sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale si sa emita bonuri fiscale pe care sa le inmaneze clientilor, se precizeaza in OUG nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.
La randul lor, consumatorii sunt obligati sa solicite comerciantului inmanarea bonului fiscal, in cazul in care acesta nu le inmaneaza bonul sau le ofera un alt document.
Actul normativ interzice operatorilor economici sa inmaneze clientilor documente care atesta plata contravalorii bunurilor achizitionate sau serviciilor prestate, altele decat bonurile fiscale. Totusi, exceptie de la aceasta regula o reprezinta situatia in care aparatul de marcat electronic fiscal nu functioneaza temporar, astfel ca operatorul economic poate emite atunci chitanta, in loc de bon fiscal.
Ce informatii obligatorii cuprinde bonul fiscal?
Bonul fiscal este documentul emis numai de aparatul de marcat electronic fiscal cu ocazia efectuarii livrarilor de bunuri sau prestarilor de servicii si detaliaza informatiile referitoare la acestea, in functie de specificul activitatii desfasurate, se mentioneaza in HG nr. 479/2003 privind aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 28/1999.
Acelasi act normativ stabileste ca bonul fiscal cuprinde trei parti: antet, continut si parte finala.
Antetul bonului fiscal contine cel putin denumirea si codul fiscal/codul unic de inregistrare ale comerciantului, adresa de la locul de instalare a aparatului sau, dupa caz, mentiunea "comert ambulant" ori "taxi".
Mai departe, continutul bonului fiscal, cu exceptia bonurilor fiscale emise cu aparatele de marcat electronice fiscale destinate activitatilor de schimb valutar si de taximetrie, cuprinde:
- data, ora si minutul emiterii bonului fiscal;
- numarul de ordine al acestuia, la nivelul zilei de lucru;
- numele sau codul operatorului;
- denumirea fiecarui bun livrat sau a serviciului prestat;
- pretul sau tariful unitar;
- cantitatea;
- valoarea pe fiecare operatiune, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, cu indicarea cotei acesteia;
- valoarea totala a bonului, inclusiv taxa pe valoarea adaugata;
- valoarea totala a taxei pe valoarea adaugata pe cote ale acesteia, cu indicarea nivelului de cota;
- valoarea totala a operatiunilor scutite de taxa pe valoarea adaugata;
- valoarea altor taxe care nu se cuprind in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, daca este cazul.
Partea finala a bonului fiscal cuprinde logotipul si seria fiscala a aparatului, iar in cazul cand acesta opereaza in cadrul unui sistem de gestiune, numarul aparatului de marcat electronic fiscal.
Ce date specifice contin bonurile emise de taximetristi si de casele de schimb valutar?
Legislatia in vigoare stabileste ca bonurile fiscale de taximetristi si de casele de schimb valutar cuprind o serie de informatii specifice.
Astfel, pe antetul bonurilor emise de taximetristi si de casele de schimb valutar se inscrie, dupa caz, pe langa datele mentionate anterior, si numarul de inmatriculare a taxiului, numarul autorizatiei taxi, numarul certificatului aprobarii metrologice de model emis pentru taximetru, numarul de telefon si de fax al operatorului de transport sau al taximetristului independent si, respectiv, codul statistic atribuit de Banca Nationala a Romaniei la punctele de schimb valutar.
De asemenea, HG nr. 479/2003 prevede ca in continutul bonurilor fiscale emise de taximetristi se inscriu urmatoarele informatii, pe fiecare set de tarife folosit:
- data, ora si minutul emiterii bonului fiscal;
- numarul de ordine al acestuia, la nivelul zilei de lucru;
- numele sau codul operatorului;
- numarul cursei;
- numarul setului de tarif si cota de taxa pe valoarea adaugata asociata;
- tariful de pornire, tariful pe km parcurs, distanta parcursa si valoarea, tariful pe ora/minut de stationare, durata stationarii si valoarea;
- tariful orar pentru incarcare/descarcare, daca este cazul;
- durata prestatiei de incarcare/descarcare, daca este cazul;
- valoarea totala a serviciului;
- valoarea totala a taxei pe valoarea adaugata, cu indicarea nivelului de cota a acesteia.
Daca in timpul unei calatorii se practica mai multe seturi de tarife, atunci in finalul continutului bonului fiscal se calculeaza valoarea totala a calatoriei si valoarea totala a taxei pe valoarea adaugata, se arata in hotararea de Guvern.
In ceea ce priveste bonurile fiscale emise de casele de schimb valutar, acestea contin datele de mai jos:
- data, ora si minutul emiterii bonului fiscal;
- numarul de ordine al acestuia, la nivelul zilei de lucru;
- numele sau codul operatorului;
- datele de identificare a clientului, respectiv numele, prenumele, tara, actul de identitate, rezident, nerezident;
- suma incasata de la client;
- cursul de schimb valutar;
- comisionul practicat si nivelul cotei de taxa pe valoarea adaugata;
- suma platita clientului;
- valoarea taxei pe valoarea adaugata, cu indicarea nivelului de cota a acesteia.
Important! Bonurile fiscale emise de casele de schimb valutar se semneaza si se stampileaza de emitent.
Mai mult decat atat, bonurile emise de magazinele din aeroporturi contin informatii distincte, fata de bonurile emise de comercianti, taximetristi sau casele de schimb valutar.
Astfel, legislatia in vigoare prevede ca aceste bonuri fiscale cuprind, printre altele, datele de identificare a clientului, respectiv numele, prenumele, tipul si numarul documentului de trecere a frontierei de stat, precum si numarul cursei, in cazul transportului aerian.
Atentie! Toate bonurile fiscale, indiferent de emitent, trebuie sa aiba date lizibile si univoce. In plus, data tiparita pe bon contine ziua, luna, anul (in aceasta ordine).
Conform HG nr. 479/2003, valorile se calculeaza cu minimum doua zecimale si se rotunjesc la intregul inferior pentru valori mai mici de 0,50 de unitati si la intregul superior pentru valori egale sau mai mari de 0,50 unitati.
Din 1 martie, comerciantii vor fi obligati sa atentioneze clientii ca pot pleca fara sa plateasca, daca nu primesc bon fiscal
Regulile privind emiterea si solicitarea bonului fiscal se vor schimba de luna viitoare, iar comerciantii vor avea de indeplinit o noua obligatie.
Concret, daca operatorii economici refuza din 1 martie sa emita si sa inmaneze bonul fiscal clientului, atunci acesta are dreptul sa beneficieze de bunul achizitionat sau de serviciul prestat fara plata contravalorii acestuia.
Masura introdusa in OUG nr. 28/1999 prin OG nr. 10/2015 implica pentru operatorii economici care nu emit bon fiscal un risc evident, este de parere Nadia Oanea, Senior Manager, Head of Tax in cadrul Baker Tilly Klitou.
"Totusi, consideram ca in practica va fi o decizie extrem de sensibila pe care clientul trebuie sa o ia, daca doreste sa se prevaleze de acest drept pe care noile prevederi legale i le confera sau totusi va plati pretul bunului/serviciului achizitionat", a declarat specialistul pentru AvocatNet.ro.
Mai mult decat atat, acelasi document prevede ca operatorii economici sunt obligati sa afiseze la loc vizibil un anunt detaliat de atentionare a clientilor cu privire la dreptul consumatorilor de a pleca cu bunul cumparat fara sa-l plateasca.
Pentru a pune in practica aceasta dispozitie, MFP a lansat recent in dezbatere publica proiectul de ordin prin care a stabilit modelul anuntului pe care urmeaza sa il afiseze comerciantii.
Conform propunerilor MFP, incepand din 1 martie, comerciantii ar putea fi obligati sa afiseze langa casele de marcat un anunt de atentionare a clientilor prin care sa-i informeze ca, in cazul in care nu primesc bon fiscal, pot sa pastreze produsul cumparat fara sa-l plateasca.
In cazul restaurantelor, barurilor, discotecilor si cluburilor, anuntul urmeaza sa figureze pe prima pagina a meniurilor sau ar putea fi afisat prin alte mijloace, astfel incat, la fiecare masa destinata clientilor, acestia sa aiba permanent posibilitatea de a citi anuntul de atentionare, se arata in proiectul de ordin.
In plus, anuntul va contine si numarul de telefon Telverde 0800.800.085 al Ministerului Finantelor, pe care consumatorii il vor putea apela gratuit pentru a semnala situatiile in care magazinele nu emit bonuri fiscale.
Important! Introducerea dreptului consumatorilor de a pleca cu produsul fara sa-l plateasca, precum si obligatia comerciantilor de a-i atentiona pe clienti cu privire la acest drept sunt masuri prin care Ministerul Finantelor incurajeaza emiterea si solicitarea bonului fiscal, in contextul organizarii Loteriei bonurilor fiscale, prima extragere fiind programata pentru 13 aprilie, adica a doua zi de Paste.
Firmele vor utiliza de la anul case de marcat cu jurnal electronic, in locul celor cu role de hartie
OUG nr. 91/2014, care a modificat OUG nr. 28/1999, prevede ca aparatele de marcat cu role de hartie vor fi inlocuite treptat cu unele cu jurnal electronic.
Mai exact, marii contribuabili vor utiliza noile aparate incepand cu data de 1 aprilie 2016, in timp ce de la 1 iulie 2016 aceeasi obligatie le va reveni si contribuabililor mijlocii.
In ceea ce-i priveste pe contribuabilii mici, acestia vor fi obligati sa foloseasca case de marcat cu jurnal electronic incepand cu data de 1 noiembrie 2016.
Atentie! Din 1 ianuarie 2016 va fi interzisa comercializarea aparatelor de marcat electronice fiscale cu rola jurnal.
De asemenea, conform reglementarilor, noile case de marcat vor trebui conectate la un sistem de supraveghere si monitorizare, pentru transmiterea datelor catre ANAF.
Astfel, la nivelul ANAF se va intocmi in forma electronica un registru national de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in judete si in sectoarele municipiului Bucuresti. Supravegherea si monitorizarea aparatelor de marcat electronice fiscale se va realiza de catre Fisc. In acest sens, firmele vor fi obligate sa asigure conectarea la distanta a aparatelor de marcat electronice fiscale, pentru transmiterea de date fiscale catre ANAF.
Pe langa introducerea noilor case de marcate, OUG nr. 91/2014 a modificat si continutul bonului fiscal. Mai exact, bonul fiscal emis de casele de marcat cu jurnal electornic va curpinde ca, element obligatoriu, codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, la cererea acestuia. Aceasta modificare are in vedere corelarea cu legislatia privind Codul fiscal, respectiv prevederile pentru deducerea TVA care poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, motiveaza MFP.
In plus, bonul fiscal va mai contine si unitatea de masura.
Nu emiteti bon fiscal? Riscati amenda de maximum 15.000 lei si suspendarea activitatii
Neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate ori emiterea de bonuri cu o valoare inferioara celei reale constitutie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 10.000 lei si 15.000 lei, precum si cu suspendarea activitatii operatorului economic in punctul de lucru, de la o luna la trei luni, in functie de gravitatea faptelor, se arata in OUG 28/1999.
Aceeasi sanctiune se aplica si pentru comerciantii care nu utilizeaza aparate de marcat electronice fiscale.
In plus, comerciantii care emit bonul fiscal cu date eronate sau acesta nu contine toate datele prevazute in legislatia in vigoare risca amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei.
Mai mult decat atat, tot cu amenda cuprinsa intre 2.000 si 4.000 lei sunt sanctionati si comerciantii care nu vor afisa anuntul de atentionare a consumatorilor cu privire la dreptul lor de a pleca cu bunul cumparat fara sa-l plateasca.
In schimb, neinmanarea bonului fiscal clientului de catre operatorul aparatului de marcat si/sau neeliberarea facturii la solicitarea clientului se sanctioneaza cu o amenda mai mica, de la 800 lei la 1.500 lei, si se aplica persoanelor fizice.
Conform unui comunicat al Directiei Generale Antifrauda Fiscala remis luni redactiei, inspectorii antifrauda au verificat activitatea a 95 localuri si cluburi de noapte din Centrul vechi al Capitalei si au constatat ca acestea au incalcat obligatia legala de a emite bon fiscal si au comercializat bauturi alcoolice spirtoase fara banderole fiscale.
Pentru sanctionarea acestor nereguli, inspectorii antifrauda fiscala au dispus amenzi in valoare totala de 422.300 lei, confiscari de numerar in cuantum de 4.489 lei si suspendarea activitatii comerciale a 13 dintre aceste localuri.
Comentarii articol (15)