Ordinul ANAF nr. 360/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 120 din 16 februarie 2015 si care a intrat in vigoare la aceeasi data, a adus cateva noutati la procedura de emitere si comunicare a unor acte administrative pentru debitorii care inregistreaza obligatii fiscale restante sub o anumita limita, aprobata prin Ordinul ANAF nr. 2289/2010.
Potrivit noilor reguli, pentru contribuabilii mari, mijlocii, pentru contribuabilii persoane fizice si pentru celelalte categorii de contribuabili nu se emit decizii referitoare la obligatiile de plata accesorii, in cazul in care cuantumul obligatiilor fiscale accesorii (majorari de intarziere/dobanzi si penalitati de intarziere) nu depaseste 40 de lei.
Totusi, recentele reglementari au introdus o exceptie de la aceasta prevedere. Mai exact, la cererea contribuabilului sau in alte situatii prevazute de lege, se emit decizii referitoare la obligatiile de plata accesorii chiar si in situatia in care cuantumul obligatiilor fiscale accesorii nu depaseste 40 de lei.
De asemenea, pentru contribuabilii mari, mijlocii, pentru contribuabilii persoane fizice si pentru celelalte categorii de contribuabili nu se emit somatii si titluri executorii, daca valoarea obligatiilor fiscale neachitate nu depaseste 40 de lei, se mentioneaza in dispozitiile recent intrate in vigoare. In alte situatii de lege, somatiile si titlurile executorii se emit chiar daca valoarea obligatiilor fiscale accesorii nu depaseste 40 de lei.
Conform legislatiei in vigoare, decizia referitoare la obligatiile de plata accesorii se emite dupa 180 de zile de la ultima emitere sau de la data la care au fost inregistrate obligatii fiscale principale restante, daca accesoriile nu depasesc o anumita limita:
- in cazul in care cuantumul obligatiilor fiscale accesorii (majorari de intarziere/dobanzi si penalitati de intarziere) nu depaseste 1.500 lei, pentru marii contribuabili;
- in cazul in care cuantumul obligatiilor fiscale accesorii nu depaseste 1.000 lei, pentru contribuabilii mijlocii;
- in cazul in care cuantumul obligatiilor fiscale accesorii nu depaseste 500 lei, pentru contribuabilii mici;
- in cazul in care cuantumul obligatiilor fiscale accesorii nu depaseste 100 lei, pentru contribuabilii persoane fizice.
In ceea ce priveste somatia si titlul executoriu pentru debitorii care inregistreaza obligatii fiscale restante, acestea se emit dupa 180 de zile de la ultima emitere sau de la data la care au fost inregistrate obligatii fiscale restante:
- in cazul in care cuantumul obligatiilor fiscale neachitate nu depaseste 1.500 lei, pentru marii contribuabili;
- in cazul in care cuantumul obligatiilor fiscale neachitate nu depaseste 1.000 lei, pentru contribuabilii mijlocii;
- in cazul in care cuantumul obligatiilor fiscale neachitate nu depaseste 500 lei, pentru celelalte categorii de debitori.
- in cazul in care cuantumul obligatiilor fiscale neachitate nu depaseste 100 lei, pentru contribuabilii persoane fizice.
Comentarii articol (2)