Ce parere aveti despre modul in care urmeaza sa fie organizata Loteria bonurilor fiscale in Romania?
Nadia Oanea: Loteria bonurilor fiscale consta in extragerea aleatorie de numere, in vederea acordarii de premii in bani, persoanelor fizice rezidente si nerezidente in Romania, detinatoare de bonuri fiscale care atesta cumpararea de bunuri sau servicii pe teritoriul Romaniei.
Loteria bonurilor fiscale se organizeaza lunar sau poate fi organizata si ocazional (sarbatori legale sau in situatiile in care la extragerile lunare nu exista castigatori doua luni consecutive).
Extragerile sunt organizate de catre Compania Nationala "Loteria Romana" - S.A. si sunt publice. Procedura consta in extragerea aleatorie a 2 numere, unul (de la 0 la 999) reprezentand valoarea totala a bonului fiscal, inclusiv TVA, si unul reprezentand ziua emiterii bonului fiscal aferenta lunii sau intervalului calendaristic, dupa caz, pentru care se organizeaza Loteria bonurilor fiscale. Contribuabilii pot revendica premiile prin depunerea bonului fiscal castigator (care are valoarea si data extrase si indeplineste conditiile de forma stipulate in Ordonanta), in original, la orice unitate teritoriala a ANAF, alaturi de copia actului de identitate sau a pasaportului titularului bonului si de o cerere. Revendicarea premiilor se face in termen de maximum 30 de zile de la data extragerii, iar plata castigurilor se face de catre Ministerul Finantelor Publice, in termen de 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor.
Practic, este vorba de alocarea unui fond pentru premiile ce se vor acorda anual / la fiecare extragere si de o valoare individuala a premiilor in functie de numarul de persoane care se prezinta la ANAF cu bonuri fiscale castigatoare. Din aceasta perspectiva, valoarea individuala a premiilor difera in functie de cele doua variabile, necunoscute in acest moment: fondul de premii si numarul de castigatori. In plus, sumele de bani acordate reprezinta premii in intelesul art. 75 din Codul Fiscal, deci sunt impozabile cu 16% pentru ce depaseste suma neimpozabila de 600 lei / premiu.
Care sunt avantajele si dezavantajele acestui concurs?
Nadia Oanea: Guvernul a aprobat organizarea Loteriei bonurilor fiscale, ca masura pentru combaterea evaziunii fiscale si incurajarea cumparatorilor de a solicita bonurile fiscale in vederea fiscalizarii veniturilor operatorilor economici. Desigur, Guvernul conteaza pe suportul cetatenilor, pe spiritul lor civic, in aplicarea eficienta a acestei masuri. Persoanele nu doar trebuie sa ceara si sa pastreze bonurile fiscale, ca sa le depuna la unitatile competente ale ANAF, ceea ce inseamna ca trebuie sa aiba o atitudine activa. Desigur, principalul avantaj il reprezinta pentru cetateni premiile, insa, asa cum spuneam, valoarea lor nu poate fi una extrem de mica, in cazul unui fond de castiguri mic sau al unui numar mare de castigatori.
Este de mentionat faptul ca persoanele trebuie sa pastreze bonurile fiscale pentru luna in curs, pana la data extragerii care vizeaza respectiva perioada (i.e. prima duminica dupa data de 15 a fiecarei luni, pentru luna anterioara). Conform metodologiei, pot fi extrase si bonuri cu valoare de 1 leu; ori, este putin probabil ca o persoana, chiar daca a solicitat si a primit bonul in valoare de 1 leu pentru o achizitie in data de 1 a lunii, sa il pastreze timp de 45 de zile, pentru a-l depune la ANAF ca si bon fiscal castigator. Aceasta modalitate de revendicare a premiilor este posibil sa fie un impediment in aplicare sau sa reduca semnificativ numarul bonurilor depuse ca si castigatoare.
Ce impact credeti ca va avea organizarea Loteriei bonurilor fiscale la nivelul operatorilor economici, dar si la nivelul contribuabililor persoane fizice care solicita bonul fiscal?
Nadia Oanea: Cu siguranta Givernul isi doreste ca efectul imediat al masurii sa fie reducerea comertului la negru si cresterea numarului de contribuabili care isi inregistreaza si isi declara corect veniturile impozabile. Este, totusi, o masura care solicita initiativa cetateanului (depunerea bonului fiscal la unitatile fiscale), si nu un avantaj fiscal care ar fi fost acordat automat (de exemplu, o reducere de impozit, pentru anumite achizitii probate cu bon fiscal), ceea ce va reduce cu mult efectele.
Solutii alternative au fost propuse de-a lungul timpului, cum ar fi aceea a unui sistem de deduceri suplimentare la calculul impozitului pe venit, pentru achizitii probate cu documente fiscale. O alta solutie o va reprezenta cu siguranta conectarea caselor de marcat ale operatorilor economici la o baza de date gestionata de ANAF, dublata de o analiza a nivelului veniturilor pe regiuni geografice, ceea ce va face ca identificarea situatiilor atipice sa duca la o selectare eficienta a contribuabililor pentru controale operative, menite sa combata evaziunea.
De la 1 martie, cumparatorii care nu primesc bon pot pleca cu bunul cumparat fara sa il plateasca. Este fezabila aceasta masura? Cum va functiona?
Nadia Oanea: Pentru operatorii economici, este extrem de important de stiut ca reglementarile privind casele de marcat au fost, de asemenea, modificate prin OG 10/2015, permitand clientilor sa plece cu bunurile achizitionate / sa beneficieze de serviciile achizitionate fara sa plateasca, in cazul in care furnizorul / prestatorul refuza emiterea şi inmanarea bonului fiscal clientului, cu exceptia situatiei in care casa de marcat are o defectiune temporara iar furnizorul inscrie operatiunea de vanzare in registrul special.
Este un risc evident pentru operatorii economici de a nu emite bonuri fiscale. Totusi, consideram ca in practica va fi o decizie extrem de sensibila pe care clientul trebuie sa o ia, daca doreste sa se prevaleze de acest drept pe care noile prevederi legale i le confera sau totusi va plati pretul bunului / serviciului achizitionat.
Ce riscuri pot sa apara ca urmare a aplicarii acestei masuri?
Nadia Oanea: Pentru Guvern, cel mai mare risc este ca masura sa fie putin eficienta, din lipsa de raspuns sau de interes a cetatenilor. Pentru cetateni, in functie de cat de mare va fi fondul de premii alocat, programul va fi mai mult sau mai putin atractiv.