Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriMarți, 21 ianuarie, are loc evenimentul: Detașări transfrontaliere - abordarea aspectelor practice ale detașărilor în UE și în state terțe. Participă →
Daca o persoana cumpara de la altcineva o masina, legea il obliga sa informeze autoritatile ca el este noul proprietar. Totusi, sanctiunile lipsesc in cazul celor care nu respecta aceasta cerinta si fostii proprietari pot ajunge sa primeasca amenzi pentru lipsa rovinietei, de exemplu, dupa vanzarea autoturismului. De aceea, regulile ar trebui schimbate astfel incat sa nu se mai ajunga in situatii de acest gen.
Articolul continuă mai jos
Situatia data drept exemplu a ajuns in atentia noastra atunci cand Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) -- dupa primirea mai multor sesizari de la soferii care au primit amenzi pentru lipsa rovinietei dupa ce si-au dat masinile -- a recomandat celor care-si vand autoturismele sa depuna o notificare in acest sens la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor.
Dupa ce am preluat recomandarea facuta de CNADNR, anumiti cititori ne-au atras atentia ca aceasta este -- mai mult sau mai putin -- inutila. De aceea, am cautat sa vedem ce spun actele normative si ce spun cei la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Codul rutier stabileste ca, in cazul vanzarii catre o alta persoana, noul posesor este cel care trebuie sa anunte acest lucru, pentru a se putea schimba, in baza de date a autoritatilor competente, informatiile referitoare la proprietarul masinii. Procedura exacta este reglementata in Ordinul MAI nr. 1501/2006.
Totodata, asa cum era de asteptat, un reprezentant al DRPCIV ne-a confirmat aceste informatii. Si, chiar daca fostul posesor are posibilitatea de a anunta autoritatile asupra vanzarii, aceasta actiune nu duce la schimbarea efectiva a proprietarului in baza de date. Prin urmare, vorbim de un efort inutil, pentru că CNADNR nu poate sanctiona decat persoana care figureaza ca proprietar in baza de date.
Cu alte cuvinte, singura solutie pe care o au fostii proprietari, atunci cand primesc amenzi pe degeaba, este sa conteste in instanta procesele-verbale de contraventie si sa ceara anularea acestora, pe baza unor dovezi concrete.
E clar ca sistemul trebuie regandit si reorganizat astfel incat cetateanul sa fie scutit cat mai mult de birocratie si, totodata, sa nu mai fie nevoit sa umble pe la instantele judecatoresti din cauza persoanelor care nu-si respecta obligatiile legale.
Aruncand un ochi si pe solutiile propuse de cititorii nostri, cred ca legislatia ar putea fi schimbata:
Si n-ar strica nici sa se reduca semnificativ numarul de acte necesare in procedura de schimbare a proprietarului in baza de date, pentru ca, in prezent, lista include mai bine de zece documente.
Voi ce solutii mai propuneti?
Citește mai mult despre vanzare autoturism
Comentarii articol (29)